Τα γνώριμα χνάρια της... μυστικής διπλωματίας φαίνεται πως ακολουθούν οι κυβερνητικοί και στις κινήσεις τους στο οικονομικό πεδίο, ειδικά σε ό,τι αφορά την περίφημη ανάπτυξη, για την οποία συνεχώς μιλάνε, αλλά δεν φαίνεται να μας προκύπτει από πουθενά…
Και για να είμαστε πιο ακριβείς, μια ανάπτυξη που προς το παρόν εξαντλείται στο πεδίο των επιχειρηματικών συνεργασιών της Ελλάδας με το εξωτερικό, το οποίο τείνει να γίνει πιο σκοτεινό και από τις μυστικές διαβουλεύσεις δεκαετιών για το Κυπριακό.
Το φιάσκο της πολυδιαφημισμένης επένδυσης στον Αστακό, που ουσιαστικά θα πρέπει να θεωρείται... χαμένη υπόθεση, ήταν ενδεικτικό μίας πρόχειρης και με πολλές σκιές συνεργασίας, στην οποία κυριάρχησε η λογική της ευκολίας.Και για να είμαστε πιο ακριβείς, μια ανάπτυξη που προς το παρόν εξαντλείται στο πεδίο των επιχειρηματικών συνεργασιών της Ελλάδας με το εξωτερικό, το οποίο τείνει να γίνει πιο σκοτεινό και από τις μυστικές διαβουλεύσεις δεκαετιών για το Κυπριακό.
Οι ενστάσεις για την επίσης πολυδιαφημισμένη – από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – επένδυση στο Ελληνικό δημιουργούν εύλογα ερωτήματα στην επιχειρηματική πιάτσα.
Και όλη αυτή την περίοδο οι πολυποίκιλες δραστηριότητες – έστω και διακριτικά – των αδελφών του πρωθυπουργού (με ημερίδες πράσινης ανάπτυξης, ενεργειακούς φορείς, επαφές στη Μέση Ανατολή και κάθε λογής Άραβες...) πλέκουν έναν ιστό μυστικότητας και αδιαφάνειας δίνοντας αφορμή στους κακόβουλους – να τους την έχουν «στημένη»; – να κάνουν λόγο για... πολιτική συμβούλων και αντίληψη «παρέας».
Στην αγορά, αντιθέτως, πολλοί μιλούν για μια «φυσιολογική προσπάθεια» των αδελφών να βοηθήσουν με κάθε μέσο το κυβερνητικό εγχείρημα του πρωθυπουργού και να συμβάλουν για το καλό της πατρίδας... Τώρα το ποια είναι αυτά τα μέσα είναι ένα άλλο θέμα!
Στην πυρά, στην πυρά...
Το περιβόητο σκάνδαλο της Siemens (η εμπλοκή Χριστοφοράκου με πολιτικούς, τα πρόσωπα που έμειναν έξω από το πόρισμα και το ότι αγνοήθηκαν κρίσιμα ευρήματα και δεν ακολουθήθηκαν τα ίχνη του μαύρου χρήματος) αποδεικνύεται μία καλή αφορμή για να «καούν» (άλλη μία φορά) οι... καμένοι πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Και κυρίως να περάσει στην κοινωνία πως η κυβέρνηση «ματώνει» τους κακούς.
Απώτερος στόχος, όμως, είναι να στραφούν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε, την ώρα που οι παλιοί θα καίγονται στην πυρά, στο παρασκήνιο οι μπίζνες να συνεχίζονται απρόσκοπτα. Τι κι αν σοβεί η κρίση; Οι δουλειές είναι ακόμη πολλές και με πολύ... ψωμάκι, «για την ανάπτυξη της χώρας» όπως δείχνουν τα ταξίδια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Κατάρ και του υπουργού Επικρατείας στο Ισραήλ.
Όπως επίσης πολλές και με… ψωμάκι είναι και οι συμφωνίες που κλείνονται από συμβούλους της ΥΠΕΚΑ στους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων, η κινητικότητα στην ενέργεια, τον τζόγο και τις συμβάσεις παραχώρησης.
◆ Στη διαχείριση των απορριμμάτων οι συμβάσεις για τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας καταλήγουν στα δικαστήρια.
◆ Στην ενέργεια μεθοδεύεται η κατάτμηση δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και η εκχώρηση συμβάσεών της.
◆ Στο μέτωπο των παραχωρήσεων η κυβέρνηση, με πρόσχημα τις επιταγές του μνημονίου, προχωρεί στην ανάθεση επεκτάσεων για το Ελευθέριος Βενιζέλος (προς όφελος της Hochtief), για την Αττική Οδό (προς όφελος της κοινοπραξίας Ελλάκτωρ - J&P Άβαξ) αλλά και το ξεπούλημα της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες, δηλαδή σε κάποια από τις γνωστές κοινοπραξίες...
Από τις προεκλογικές δεσμεύσεις για... άπλετο φως, τις υπερβολές και τις πομφόλυγες για τη διαύγεια και το opengov η κυβέρνηση περνά εδώ και 14 μήνες μία πολιτική που σε όλο και περισσότερα παραπέμπει στα έργα και τις ημέρες της... Ν.Δ. και της κυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή ουσιαστικά παραπέμπει στην αδιαφάνεια και την απραξία.
Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, η πρωτοβουλία του Χάρη Παμπούκη να εγκαλέσει τη γερμανική πλευρά και τη Siemens ζητώντας αποζημιώσεις από τον όμιλο του Μονάχου θεωρήθηκε επικοινωνιακό τρικ και κίνηση ανέξοδου εντυπωσιασμού, που τελικά άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Ενώ, π.χ., το... δεξί χέρι του πρωθυπουργού προχωρεί σε μία τέτοια ενέργεια, την περασμένη Κυριακή η «Ελευθεροτυπία» αφήνει σαφείς αιχμές ότι στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία που... διαψεύδουν όσα λέει ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του.
Από την πίσω πόρτα
Η επένδυση στον Αστακό ανέδειξε τις πρώτες σοβαρές παρενέργειες από την άσκηση μίας παρεΐστικης πολιτικής που έχει αφήσει θεσμικά όργανα και υπουργεία εκτός διαδικασιών, με τα λίγο έως πολύ γνωστά αποτελέσματα. Από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για πράσινες επενδύσεις στην οικονομία, θέσεις εργασίας και διαφάνεια στην πολιτική ζωή φτάσαμε σε μία και μόνη επένδυση που πήγε να αρχίσει (κι αυτή με τους επενδυτές να μπαίνουν από την πίσω πόρτα), αλλά και αυτή χάλασε από τους χειρισμούς συμβούλων και φίλων του Γ. Παπανδρέου.
Όταν είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το επενδυτικό σχήμα με την Qatar Petroleum International (QPI) (συμμετείχε με 33%) και τη Shabbagh & Khoury Sal (του κατασκευαστικού κολοσσού CCC) με επίσης 33%, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης είχε αναφερθεί στην επένδυση του Αστακού ως «... απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης», υποσχόμενος καθαρή, φιλική στο περιβάλλον επένδυση και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Η συμμετοχή όμως μίας άγνωστης Rosebud Energie Deutschland Gmbh προκάλεσε τα πρώτα ερωτήματα, καθώς αυτή δεν είχε τα απαραίτητα κεφάλαια. Τα ερωτήματα έγιναν ακόμη περισσότερα όταν στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι Ι. Αντωνιάδης - Σπορίδης και Γ. Σεφερτζής ως εκπρόσωπος της κοινοπραξίας. Η εμφάνιση του πρώην επικοινωνιακού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου και στενού φίλου της οικογένειας Παπανδρέου περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση.
Ο κοσμάκης ασχολούνταν βεβαίως με το μνημόνιο και πόσα θα του έπαιρναν από τις συντάξεις και τους μισθούς, που κόβονταν τότε με την «εντολή» της τρόικας (η οποία τελικά αποκαλύφθηκε ότι... δεν υπήρχε). Όσοι όμως ήταν «μέσα στα πράγματα» απλώς αναρωτήθηκαν: Μα, δεν καταλαβαίνουν ότι τους βλέπουν; Και για τον γνωστό επικοινωνιολόγο και σύμβουλο δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν την παλιότερη εμπλοκή του με τη γνωστή στους χρηματιστηριακούς κύκλους υπόθεση της Βιομετάλ - Εσκιμό.
Το τι είχε διεκτραγωδηθεί στο παρασκήνιο της... επένδυσης του Αστακού επιβεβαιώνει εύγλωττα ο Patrick Thiros. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιχειρηματικού συμβουλίου ΗΠΑ - Κατάρ, πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ, Ελληνοαμερικανό και προνομιακό συζητητή του εμίρη της αραβικής χώρας, «(...) κάποιοι φίλοι επιχειρηματίες επιδίωξαν να... βρουν κορόιδα για να κάνουν μία γερή δουλειά».
Πρωτοφανείς καταγγελίες, που διατυπώθηκαν σε συνέντευξη («Επίκαιρα»), αλλά πέρασαν ασχολίαστες από την κυβέρνηση, τους άμεσα ή έμμεσα θιγόμενους και βεβαίως από τα ΜΜΕ, που έκαναν «γαργάρα» το θέμα – άλλα επειδή δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν κι άλλα επειδή απλά... χρωστούσαν.
Κόλλησε και το Ελληνικό;
Ο Ελληνοαμερικανός παράγοντας, όμως, εκτίμησε πως δεν προχωρά και η επένδυση στο Ελληνικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Patrick Thiros, «ο Πάγκαλος έφυγε δυσαρεστημένος επειδή ο ίδιος διαπίστωσε πως μέχρι τώρα «δεν έχει γίνει από ελληνικής πλευράς». Βέβαια, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φροντίζει να περάσει την αναφορά για τη σύσταση της Ελληνικό Α.Ε. με... ψιλά γράμματα σε ένα προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Η Ελληνικό Α.Ε. είναι ο φορέας που θα αναλάβει να καταστήσει τον χώρο του παλιού αεροδρομίου ένα «αραβικό Λας Βέγκας». Δηλαδή ένα συγκρότημα πολυτελών ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, σύμφωνα με τις καταγγελίες των φορέων της περιοχής, που αν έπαιρνε άδεια θα μπορούσε να προσθέσει και ένα καζίνο.
Και βεβαίως, όπως έχει γραφτεί και άλλες φορές, η αδιαφάνεια και σε αυτή την περίπτωση καλά κρατεί, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός Ισπανός αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο έχει αναλάβει τη μελέτη για ολόκληρη την περιοχή με απευθείας ανάθεση από την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα οι «κακές γλώσσες» λένε ότι ο Ισπανός αρχιτέκτονας δεν έχει αναλάβει μόνο να μελετήσει τον χώρο για να γίνει πάρκο, αλλά έχει αναλάβει να κάνει και τις συνεννοήσεις με τους επενδυτές του Κατάρ, προκειμένου οι επιθυμίες τους (!) να ενταχθούν στη μελέτη του!
Επί της ουσίας μπαίνει μπροστά η διαδικασία τσιμεντοποίησης έως και 30% μίας έκτασης για την οποία προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ δεσμευόταν πως θα γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο και άλλα πράσινα... φληναφήματα.
Το ξαφνικό φλερτ
Στο μεταξύ ομαλοποιήθηκαν ταχύτατα και οι σχέσεις μας με το Ισραήλ. Από την παραδοσιακή απόσταση, βρήκαμε στο Τελ Αβίβ τους... καλύτερους φίλους. Οι εξαιρετικές σχέσεις επιβεβαιώθηκαν (πάλι) με ένα ταξίδι του Παμπούκη στη χώρα, όπου άρχισε να φαίνεται ότι πάλι πίσω από τη διπλωματία υπάρχουν δουλειές. Αποδόθηκαν δε πολύ εύγλωττα στις τελευταίες δηλώσεις του Ντέιβιντ Χάρις (διευθύνοντα συμβούλου του πανίσχυρου American Jewish Committee). Ο τελευταίος εξήρε την προσωπικότητα του Παπανδρέου, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο πρωθυπουργός ξέρει πού πάει τη χώρα»...
Τη σκυτάλη πήρε λίγο αργότερα ο Μάλκομ Χένλαϊν, αντιπρόεδρος της διάσκεψης των προέδρων των αμερικανοεβραϊκών οργανισμών, οι οποίοι πρόκειται σύντομα να επισκεφθούν την Ελλάδα. Τι είπε; Ότι η Ελλάδα φαντάζει ως λογική πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη. Μιλήσατε για μπίζνες στην ενέργεια;
Σίγουρες, μια και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, μιλούσε από το περασμένο καλοκαίρι για υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα.
Ακολουθούν κι άλλες δουλειές, ενώ, σε μία έμπρακτη στήριξη προς τη χώρα μας, το Τελ Αβίβ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία εις βάρος της Τουρκίας, που οδήγησε 400.000 Ισραηλινούς τουρίστες στη χώρα μας πέρυσι το καλοκαίρι.
Τα παιδιά των επενδύσεων...
Είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείων, έχει εταιρεία που διοργανώνει συνέδρια (κυρίως ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος) και άλλη που κάνει δημόσιες σχέσεις.
Η εταιρεία του Κυριάκου Γριβέα, C&C International, διοργανώνει διάφορα συνέδρια. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άνοιγμα στη «σημαία ευκαιρίας» της εποχής: την «πράσινη» ανάπτυξη. Όλως τυχαίως η C&C International συνεργάζεται με το Διεθνές Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής & Ενεργειακής Ασφάλειας (Ι4Cense), μη κυβερνητική οργάνωση, υπό τον καθηγητή Αντρίκο Παπανδρέου, και διοργανώνουν συνέδρια όπως αυτό του Μαΐου στην Αθήνα, με βασικούς ομιλητές τον Γιώργο Παπανδρέου και η Τίνα Μπιρμπίλη.
Το πρώτο τέτοιο συνέδριο είχε γίνει το 2007 και η ανακοίνωσή του είχε συνοδευτεί από πολιτική αναστάτωση. Ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε ζητήσει, παραμονές εκλογών του 2007, να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και να τον προσκαλέσει στο 1ο συνέδριο, που θα γινόταν μετά τις εκλογές. Εξαιτίας αυτού δέχθηκε κριτική ότι συμπεριφέρθηκε σαν να θεωρούσε βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχανε τις εκλογές. Αυτό, βέβαια, δεν συνέβη και έκτοτε όλα βαίνουν καλώς για το συνέδριο για το περιβάλλον και την ενέργεια, που διοργανώνει η ΜΚΟ του Αντρίκου.
Η εκδήλωση μοιάζει περίπου σαν «γιορτή των Παπανδρέου», καθώς κάθε χρόνο, μεταξύ άλλων, δίνουν το «παρών» συγγενείς και φίλοι. Στην εκδήλωση του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε εκεί τα σχέδιά του για την «πράσινη» ανάπτυξη. Η κρισιμότητα της περιόδου, όμως, σε συνδυασμό με την οργή των πολιτών, που διαφαίνεται ακόμα και στην απλή καθημερινότητα, έκανε τους διοργανωτές να κρατήσουν πιο χαμηλό το προφίλ της εκδήλωσης.
Η διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ενώ συνδιοργανωτής ήταν ο Κυριάκος Γριβέας της C&C, για την οποία μιλήσαμε πιο πάνω. Πρόκειται για επιχειρηματία (προσοχή, όχι πολιτευτή) φίλα προσκείμενο στη Ν.Δ., με διασυνδέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον Δήμο Αθηναίων την περίοδο Νικήτα Κακλαμάνη. Στον Γριβέα πιστώνεται, εν πολλοίς, η επιτυχία των δύο προηγούμενων συνεδρίων, καθώς εξασφαλίστηκε η παρουσία των τότε κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ. αλλά και χορηγών από τον δημόσιο τομέα.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός, ενώ ανάμεσα στα ονόματα των βασικών ομιλητών συμπεριλαμβάνονταν αυτά του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, της Τίνας Μπιρμπίλη, του πρώην επιτρόπου για το Περιβάλλον Στ. Δήμα, του υφυπουργού Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλ. Σακελάρη, του βουλευτή της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη.
Έλεγχος από το Μαξίμου και την Μπιρμπίλη
Οι επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας και της «πράσινης» ανάπτυξης ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, όπως συχνά τονίζει, και στο εξής (όπως ανέφερε σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο) οι επενδύσεις αυτές θα ελέγχονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί τον κυρίαρχο λόγο έχει η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δρούσε σε πλήρη σιγή, μέχρις ότου ένας στενός της συνεργάτης προκάλεσε θόρυβο.
Ο λόγος για τον επιχειρηματία Ανδρέα Λουκάτο - ειδικό στη διαχείριση απορριμμάτων -, ο οποίος λέγεται πως ήταν άτυπος υπουργικός σύμβουλος στην αρχή της θητείας της υπουργού. Οι ίδιες πληροφορίες λένε δε ότι συμμετείχε ως μέλος σε... άτυπη επιτροπή για τα απορρίμματα. Παλιός γνώριμος της υπουργού, όπως άλλωστε και ο Δημήτρης Λάλας, έφτασαν σε σημείο οι δυο τους να πυροδοτήσουν αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο ΥΠΕΚΑ.
Τελικά τον Ιούνιο του 2010 η ΠΑΣΚ ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση που μιλούσε για «επιρροές συμβούλων και μυστικοσυμβούλων που επηρεάζουν εξελίξεις και συν-διαμορφώνουν πολιτικές ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα και υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα όχι της κοινωνίας, αλλά των εταιρειών που είτε έμμεσα είτε άμεσα εξυπηρετούν». Τόσο χόντρυναν τα πράγματα στο περιβάλλον της Τίνας, που με τη σειρά της εντάσσεται στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο μύλος, όμως, συνεχίζει να γυρίζει, καθώς... άτυποι σύμβουλοι ακούγεται ότι εμπλέκονται και σε άλλες περιβαλλοντικές δουλειές και προγράμματα «πράσινης» ανάπτυξης. Από την Κερατέα μέχρι την περίφημη «προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων».
topontiki.gr