την αγωνία και την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή. Παράλληλα, όμως, υπάρχει και η υποχρέωση της κυβέρνησης να προστατεύει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και όσων κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα.
Η Ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ Παπουτσή, ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ένα εκ των οποίων είναι η δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες (ΜΜΕ), 1-3 κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών θα εγκατασταθούν στο Β.Εβρο. Και εδώ αρχίζουν οι φήμες… αλλά υπάρχουν και τα δεδομένα…
→ Φήμη 1:
«Τα κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών θα εγκατασταθούν μακριά από τον αστικό ιστό των πόλεων »
• Δεδ.1: Εφημερίδα «ΒΗΜΑ», άρθρο Β.Λαμπρόπουλου:
«Στο cafe club» μελετά η ΕΛΑΣ να δημιουργήσει το κύριο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών του Εβρου. Πρόκειται για εργοστάσιο επεξεργασίας καφέ κοντά στην Ορεστιάδα… Το υπουργείο προστασίς του Πολίτη προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιτραπεί η μετατροπή ιδιωτικών χώρων – όπως το συγκεκριμένο εργοστάσιο – σε χώρο εγκατάστασης παράνομα εισερχόμενων μεταναστών…»
• Δεδ.2: Το εργοστάσιο αυτό βρίσκεται σε απόσταση 200μ περίπου από τα όρια του σχεδίου πόλης της Ορεστιάδας και μάλιστα στην περιοχή που έχει προταθεί να γίνει η επόμενη επέκταση του στο μέλλον. Η δημιουργία κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στην τοποθεσία αυτή στερεί ουσιαστικά την δυνατότητα επέκτασης της πόλης
→ Φήμη 2:
«Δεν δημιουργείται πρόβλημα καθαριότητας»
• Δεδ.: Στην περιοχή που έχει προταθεί να δημιουργηθεί κέντρο φύλαξης παράνομων μεταναστών δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης με αποτέλεσμα να καθίσταται υποχρεωτική η συλλογή των λυμάτων σε βόθρους. Η μεταφορά των λυμάτων αυτών έχει ιδιαίτερα αυξημένο κόστος (σύμφωνα με φήμες θα το αναλαμβάνει ο Δήμος), επιβαρύνει το περιβάλλον, και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ειδικά τη στιγμή που πολλοί από τους παράνομους μετανάστες είναι φορείς ασθενιών (πχ ηπατίτιδα, AIDS)
→ Φήμη 3:
«Θα ανοίξουν 180 νέες θέσεις εργασίας και θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη»
• Δεδ.1: Αρθρο 2-Ν.3907/26.1.2011:
«Για την στελέχωση των Περιφερειακών Γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου, οι θέσεις πληρούνται με μετατάξεις, μεταφορές ή αποσπάσεις προσωπικού του Δημοσίου ή του ευρύτερου Δημοσίου τομέα…»
• Δεδ.2: Απόσπασμα ομιλίας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κου Παπουτσή 23/12/10:
«Σημειώνω ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την δυνατότητα ανάθεσης της εξωτερικής φύλαξης των χώρων από ιδιωτικές εταιρίες security γιατί δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι τα σώματα ασφαλείας θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες…»
• Δεδ.3: Στο κέντρο φύλαξης στο Φυλάκιο παρόλο που υπήρχαν υποσχέσεις ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας (ψυχολόγοι, γιατροί, βοηθητικό προσωπικό κλπ), δεν έγινε κανένας διορισμός.
• Δεδ.4: Το νοσοκομείο Διδ/χου είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω της λειτουργίας του κέντρου φύλαξης παράνομων μεταναστών στο Φυλάκιο με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η εξυπηρέτηση των πολιτών του Β.Εβρου. Μια ενδεχόμενη δημιουργία κέντρου φύλαξης 2.000 ατόμων στην περιοχή μας θα επιβάρυνε την λειτουργία του νοσοκομείου ακόμα περισσότερο.
→ Φήμη 4:
«Δεν θα μεταφέρονται εδώ παράνομοι μετανάστες από την Αθήνα και τις άλλες πόλεις»
• Δεδ.: Απόσπασμα ομιλίας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Παπουτσή (23/12/10):
«Χωρίς κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα…» (αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο μέλλον θα γίνεται μεταφορά παράνομων μεταναστών από την Αθήνα στην περιοχή μας)
→ Φήμη 5:
«Στα νέα κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών θα λειτουργούν μόνο γραφεία και υπηρεσίες (ασύλου κλπ) »
• Δεδ.: Εφημερίδα «ΒΗΜΑ», άρθρο Β.Λαμπρόπουλου:
«Διευθυντικά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επανεξέτασαν τους φακέλους των υποψήφιων χώρων και κατέληξαν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, στο οποίο εξασφαλίζεται η δυνατότητα διαμονής περισσότερων από 2.000 παράνομων μεταναστών…» (σημειώνεται ότι συνήθης πρακτική είναι η φύλαξη τριπλάσιου αριθμού μεταναστών από αυτόν που προβλέπεται πχ. Φυλάκιο 300 θέσεων ενώ φιλοξενούνται περίπου 900)
→ Φήμη 6:
«Για την δημιουργία κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών θα ελεγχθούν πρώτα οι χώροι ως προς την νομιμότητά τους (πολεοδομία κλπ)»
• Δεδ.: Αρθρο 2-Ν.3907/26.1.2011:
«Για τις ανάγκες εγκατάστασης των ΚΕ.Π.Υ. επιτρέπεται στο Υπουργείο Αμυνας να κάνει παρέκκλιση υφιστάμενων διατάξεων πολεοδομικού σχεδιασμού κάθε επιπέδου…» (κάτι που πρακτικά σημαίνει ευχέρεια για «φωτογραφικές διατάξεις» επιλογής χώρου)
→ Φήμη 7:
«Οι παράνομοι μετανάστες θα κρατούνται μέσα στα κέντρα»
• Δεδ.1: Αρθρο 13, παρ.4, Π.Δ. 114/2010:
«…Η Κράτηση επιβάλλεται για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες…»
• Δεδ.2: Αρθρο 15, παρ.4 και 5, Κοινοτικής Οδηγίας 2008/115:
«Η Κράτηση είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η επιτυχής απομάκρυνση. Κάθε κράτος-μέλος καθορίζει περιορισμένη περίοδο κράτησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο. Οσάκις καθίσταται πρόδηλο ότι δεν υφίσταται προοπτική απομάκρυνσης, η κράτηση παύει να δικαιολογείται και το άτομο απολύεται αμέσως.»
→ Φήμη 8:
«Ο νότιος Εβρος διεκδικεί την δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στις Φέρες»
• Δεδ.: Απόσπασμα επιστολής Δημάρχου Αλεξ/πολης κ.Λαμπάκη προς τον Πρωθυπουργό:
«Ματαιώστε την εγκατάσταση της πλωτής φυλακής αλλιώς θα μας βρείτε αντιμέτωπους. Ιδρύστε στρατόπεδα «συγκέντρωσης» για τους δύστυχους παράτυπους μετανάστες σ΄ άλλους χώρους πλην του ΄Εβρου γιατί ο Εβρος δεν αντέχει πλέον άλλη απαξίωση. Σας ειδοποιώ ότι εάν δεν εισακουσθώ, μαζί με τους συνδημότες μου θα σταθούμε με τα σώματά μας εμπόδιο στην υλοποίηση της απαράδεκτης αυτής ενέργειας για τον ΄Εβρο»
Η περιοχή μας που, εδώ και χρόνια, υποφέρει από λανθασμένες ή ανύπαρκτες αναπτυξιακές πολιτικές, έχει ήδη στιγματιστεί, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση κατασκευής του φράκτη στα σύνορα με την Τουρκία. Η ενδεχόμενη, όμως, δημιουργία κέντρων φιλοξενίας(?) παράνομων μεταναστών σίγουρα θα επιβαρύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Το πρόβλημα της συσσώρευσης μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να επιλυθεί με την (μερική) μεταφορά του στο νομό μας. Η ταμπέλα «Υπηρεσία Ασύλου» και οι ψεύτικες υποσχέσεις για αντισταθμιστικά οφέλη δεν μπορούν να μπουν στη ίδια ζυγαριά με την απαξίωση και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα ανάπτυξης και όχι υποβάθμισης.
Σε κάθε περίπτωση, η τοπική κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί, να αποκρυσταλλώσει άποψη και να εισακουστεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι απορίες πρέπει να λυθούν και όλα τα ζητήματα να αποσαφηνιστούν, μέσα στα πλαίσια ειλικρινούς, ανοικτού και ουσιαστικού διαλόγου. Χωρίς υστερίες, χωρίς ξενοφοβικά σύνδρομα, αλλά με ευθύνη απέναντι στους νόμιμους πολίτες αυτού του τόπου.
Πριν ληφθεί οποιαδήποτε κεντρική απόφαση για το φλέγον ζήτημα της δημιουργίας κέντρων υποδοχής των παράνομων μεταναστών – αν δεν είναι ήδη αργά – οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να σταθούν στο ύψος τους: να ενημερωθούν, να ενημερώσουν και να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Βουλευτές Εβρου, Περιφερειακό Συμβούλιο, Δημοτικό συμβούλιο, Δήμαρχος, Δημοτικές παρατάξεις είναι υποχρεωμένοι να ξεστομίσουν ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ. Χωρίς μισόλογα και περιστροφές. Χωρίς «ίσως», «μπορεί» και «βλέπουμε».
Οι μετανάστες έχουν αναμφισβήτητα κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σ’ ένα καλύτερο αύριο και όλοι έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ότι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε.
Προσφέρεται, όμως, ο τόπος μας ως η Γη της Επαγγελίας?
Ορεστιάδα, 15/2/11
Ενας απλός δημότης