Καθώς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών παίζει συνεχώς στην επικαιρότητα, οι δημοσκοπήσεις – με τελευταία αυτή της GPO για την «Ανατροπή» του Πρετεντέρη στο Mega τη Δευτέρα – δείχνουν τη Ν.Δ. να παραμένει σε απόσταση 5 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ και με υψηλά ποσοστά λαϊκής δυσαρέσκειας και έλλειψης εμπιστοσύνης προς αυτήν, στοιχεία τα οποία κάνουν εξαιρετικά πιθανή την προοπτική μιας νέας επώδυνης ήττας.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται να υιοθετεί όλο και πιο σκληρή γραμμή έναντι των άλλων ενοίκων της κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας», προσπαθώντας όχι μόνο να κλείσει τις διόδους των διαρροών προς τα κόμματα των Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη, αλλά και να προσεταιριστεί όλες τις κατηγορίες δεξιών που αποτελούν τη δύναμη και τον λόγο ύπαρξης αυτών των κομμάτων.
Η έντονη δραστηριοποίηση της Ν.Δ. οφείλεται στο γεγονός ότι ο Σαμαράς πιστεύει πως μέχρι και το φθινόπωρο - το αργότερο - ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές αφού η κοινωνική αναταραχή θα είναι τόσο έντονη, ώστε η κυβέρνηση θα αδυνατεί να την αντιμετωπίσει.
Με αυτή την λογική ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκληραίνει πολιτικά τη στάση και τις θέσεις του, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να κρατήσει μια δύσκολη ουδετερότητα στο μπαράζ κινητοποιήσεων που απλώνεται σε όλη τη χώρα.
«Καθαρές λύσεις»
Κάποιος πάντως θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε λάτρης της φιλοσοφίας... Σημίτη στην πολιτική. Τάσσεται δηλαδή και αυτός υπέρ των «καθαρών λύσεων», όπως στο παρελθόν τουλάχιστον φραστικά είχε κάνει ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
«Κόβουμε κάθε δεσμό με τη γενικολογία του παρελθόντος και μιλάμε μια ξεκάθαρη αντιμνημονιακή γλώσσα» είναι το νέο σύνθημα της... νέας Ν.Δ., το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί στην πράξη το επόμενο διάστημα. Σε αυτή τη λογική κατέληξαν ο Σαμαράς και οι στενοί συνεργάτες του ερμηνεύοντας τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους.
Πιστεύουν δηλαδή ότι η εγκατάλειψη της αρχικής αντιμνημονιακής θέσης τους έφερε μεγαλύτερη θολούρα στους ψηφοφόρους τους και σίγουρα δεν δημιούργησε ένα ρεύμα πολιτικής συμπάθειας προς αυτούς. Παράλληλα έμεινε ανεκμετάλλευτο εκείνο το κομμάτι των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ που δυσανασχέτησε από τη στάση του Καρατζαφέρη να ψηφίσει υπέρ του μνημονίου συμπλέοντας με την κυβέρνηση.
Ακόμη θεωρούν ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, απογοητευμένο από την πολιτική του Γ. Παπανδρέου, αναζητεί πολιτική στέγη, την οποία όμως δεν βρίσκει στη Ν.Δ. εξαιτίας της στρογγυλεμένης πολιτικής της αντίληψης, η οποία γενικά κι αόριστα χαρακτηρίζεται «κεντρώος χώρος». Προκειμένου πάντως να είναι πειστική η λογική των «καθαρών λύσεων», ο πρόεδρος του κόμματος χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως παράδειγμα λέγοντας ότι μόνο με την ξεκάθαρη στάση του και την καθαρή φωνή του κέρδισε τις δύσκολες εσωκομματικές εκλογές πριν από έναν χρόνο.
Η μεγάλη στροφή της Νουδούλας
Η στροφή του Σαμαρά άρχισε με την κατάληψη της Νομικής από τους λαθρομετανάστες. Εκεί η αξιωματική αντιπολίτευση σκλήρυνε εντυπωσιακά τη στάση της και μίλησε για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το επόμενο βήμα ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος για το έλλειμμα. Μάλιστα, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, «αν και ανέδειξε πρώτος την ανάγκη μηδενισμού του ελλείμματος, πιστεύει ότι είναι εγκληματικό λάθος για τη χώρα η αποδοχή της γερμανικής πρότασης. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια ακόμη εκχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Επαναλαμβάνουν δε πως σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η καταψήφιση του μνημονίου από τη Ν.Δ. ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή. Προκειμένου πάντως να μη χαρακτηριστεί η στάση του απλώς απορριπτική, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον αρχηγό της ισπανικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να προχωρήσει η ιστορία του ευρωομολόγου.
Όμως η μεγάλη στροφή της Ν.Δ. γίνεται στον συνδικαλιστικό τομέα. Εκεί η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της εμφανίζονται φραστικά να καταδικάζουν τις κάθε λογής ακτιβιστικές ενέργειες ανυπακοής, όπως το «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω» στα διόδια και τα λεωφορεία, στην πραγματικότητα όμως θεωρούν ότι αυτές οι εκδηλώσεις εκφράζουν τη λαϊκή αγανάκτηση και σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένες.
Με τον τρόπο τους λοιπόν στηρίζουν πολλές από τις κινητοποιήσεις ενώ ταυτόχρονα λένε «όχι» στο νομοσχέδιο για την Υγεία και βάζουν κόκκινες γραμμές για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, των γιατρών, των δικηγόρων και των αγροτών, η επίσημη θέση της Ν.Δ., όπως την εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, είναι ότι «σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουμε τις καταλήψεις» και τις κινητοποιήσεις, ωστόσο όλα δείχνουν ότι όχι μόνο τις στηρίζουν, αλλά και τις ευνοούν.
Ο Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες πιστεύουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει μεγάλη κοινωνική έκρηξη, αφού η άνοδος των δεικτών της ανεργίας είναι εντυπωσιακή, τη στιγμή που οι τράπεζες δεν στηρίζουν τους επαγγελματίες και η οικοδομή έχει υποστεί καθίζηση. Η Ν.Δ. ελπίζει ότι θα είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια...
http://www.topontiki.gr/