tromaktiko: Επιχορηγήσεις «μαμούθ» στη ΓΕΝΟΠ

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Επιχορηγήσεις «μαμούθ» στη ΓΕΝΟΠ



Επιχορηγήσεις «μαμούθ» στη ΓΕΝΟΠΧρηματικά ποσά που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο λαμβάνει από το 2004 μέχρι και τις μέρες μας από τη ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ. Τα κονδύλια αφορούν «µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό», «ανάπτυξη σχέσεων εργαζοµένων και συµµετοχή τους σε οµοειδείς οργανώσεις»...
«ανάπτυξη κοινωνικών προγραµµάτων» και για «προγράµµατα κοινωνικού και αγροτικού τουρισµού».
Τα στοιχεία προκύπτουν από επίσηµο έγγραφο που διέρρευσε χθες σε οικονομική ιστοσελίδα και είχε αποσταλεί τον Νοέµβριο του 2010 από τη διοίκηση της ΔΕΗ προς την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη έπειτα από δικό της αίτηµα. Την παρέµβασή της είχε προκαλέσει ο θόρυβος για το έντοκο δάνειο που ενεκρινε πέρυσι το διοικητικό συµβούλιο της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ύψους 500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το έγγραφο από το 1999 ώς σήµερα η ΓΕΝΟΠ έχει εισπράξει είτε µέσω θεσµοθετηµένων συλλογικών συµβάσεων εργασίας (1999 και 2001), είτε µε αποφάσεις των εκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ αθροιστικά 25,2 εκατ. ευρώ. Αλλά ενώ τα ετήσια κονδύλια που έπαιρνε µέχρι το 2004 κυµαίνονταν στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ, από το 2005 και µετά, επί κυβερνήσεως ΝΔ, τα ποσά αυτά σχεδόν τετραπλασιάστηκαν κι εκτινάχθηκαν στα 3,6 εκατ. ευρώ!
Ο λόγος τα bonus για τους Ολυμπιακούς. Σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ» ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, τονίζει πως ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Δηµήτρης Σιούφας αποφάσισε να δώσει εν είδει bonus, µια ειδική ανταµοιβή προς το συνδικάτο για την άψογη ανταπόκριση του προσωπικού της ΔΕΗ στις αυξηµένες ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας το 2004 κατά την περίοδο των Ολυµπιακών Αγώνων! Δόθηκε λοιπόν εντολή στη τότε διοίκηση της ΔΕΗ (Ι. Παλαιοκρασσάς) να εκχωρήσει από τα κέρδη της επιχείρησης ένα κονδύλι της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ προς τη ΓΕΝΟΠ για την κάλυψη των αναγκών της (δραστηριότητες σε θέµατα ΔΕΗ, µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό, κοινωνικά προγράµµατα, κ.λπ.).
Το κονδύλι αυτό όμως παρέµεινε στα έσοδα της ΓΕΝΟΠ και το 2006 όταν άλλαξε η διοίκηση (διοίκηση Μανιατάκη), κι ας είχε περάσει µια διετία από το τέλος των Αγώνων. Εκτός αυτού το 2006 τα συνολικά ποσά επιχορηγήσεων προς το συνδικάτο εκτοξεύθηκαν στα 4,7 εκατ.
Η πολιτική απέναντι στη ΓΕΝΟΠ δεν άλλαξε ούτε επί ημερών Αθανασόπουλου, διαδόχου του κ. Μανιατάκη, σε μία περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ διοίκησης και συνδικάτου ήταν η χειρότερη που είχε υπάρξει ποτέ στη ΔΕΗ.
Το καινούργιο στοιχείο είναι πως από το 2007 τα κονδύλια που εισπράττει η ΓΕΝΟΠ «σπάνε» στα δύο και σηµαντικό µέρος κατευθύνεται στον Οργανισµό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζοµένων (ΟΚΔΕ), που ιδρύθηκε από τη ΓΕΝΟΠ το 2006 για την κάλυψη δαπανών σχετικά µε κοινωνικά προγράµµατα (τουρισµού, κ.ά.).
Το 2007λοιπόν το συνδικάτο εισπράττει αθροιστικά 3,09 εκατ. (εκ των οποίων τα 2,3 εκατ. πηγαίνουν στο ταµείο του νέου φορέα), 3,2 εκατ. το2008 (2,4 εκατ.το αντίστοιχο ποσό) και 3,26 εκατ. το 2009 (2,5 εκατ. ευρώ).
Πέρυσι, πάντα σύμφωνα με το έγγραφο, η ΓΕΝΟΠ έλαβε από τη ∆ΕΗ επιχορήγηση 534.000 ευρώ ως «κάλυψη ετησίων δαπανών προϋπολογισµού ΓΕΝΟΠ» και ως «κάλυψη δαπανών για δραστηριότητες που αφορούν σε θέµατα της ∆ΕΗ» (ηµερίδες, σεµινάρια, κλπ). Και επιπλέον 72.000 ευρώ µε την αιτιολογία «κάλυψη δαπανών για µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό». το σύνολο είναι 606.478 ευρώ, στα οποία αν προσθέσουµε τα 2,49 εκατ. µε τα οποία ενισχύθηκε ο οργανισµός Κοινωνικών ∆ραστηριοτήτων, το άθροισµα είναι 3,1 εκατ. Και αν προσθέσουµε και το δάνειο των 500.000, έχουµε 3,6 εκατ. ευρώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!