tromaktiko: Η ΔΕΗ προσκαλεί ιδιώτες για το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Η ΔΕΗ προσκαλεί ιδιώτες για το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη



Σε ανοιχτή πρόσκληση στους ενεργειακούς ομίλους προκειμένου να εκδηλώσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη προχώρησε η ΔΕΗ.


Να αναφέρουμε ότι ο προϋπολογισμός του project είναι ύψους 600εκ ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία πάρκου δυναμικότητας 200 μεγαβάτ περίπου, καθώς και η δημιουργία μονάδας κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Financial Times», ο στρατηγικός συνέταιρος της ΔΕΗ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του έργου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι, αναφέρει η πρόσκληση οφείλουν να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη και λειτουργία φωτοβολταϊκών μονάδων. Επίσης, προϋπόθεση είναι και η ύπαρξη καθαρών ιδίων κεφαλαίων ύψους 500εκ ευρώ, κερδοφόρες χρήσεις τα προηγούμενα τρία χρόνια, καθώς και εμπειρία στη χρηματοδότηση έργων προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ και ο στρατηγικός εταίρος της πιθανώς να επεκτείνουν τη συνεργασία τους αργότερα και σε άλλα έργα ανανεώσιμης ενέργειας.  Πρέπει να σημειωθεί ότι η επένδυση της Κοζάνης είναι ίσως η σημαντικότερη στο τομέα της ενεργείας στη χώρα, αφού σε αυτή θα βασιστεί η χώρα μας για να εκπληρώσει το στόχο της για ποσοστό 40% της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2020 (το ποσοστό αυτό στην παρούσα φάση είναι 4% σήμερα).

Τέλος θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ περίπου την επόμενη πενταετία, με στόχο τον επταπλασιασμό την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στα 1.200 μεγαβάτ,  Χρηματοοικονομικός σύμβουλος για τον διαγωνισμό ορίστηκε η PricewaterhouseCoopers.

greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!