tromaktiko: Απάντηση στο: "Με διόδια και ο νέος αυτοκινητόδρομος Σπάρτης - Τρίπολης"

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση στο: "Με διόδια και ο νέος αυτοκινητόδρομος Σπάρτης - Τρίπολης"



Δεν θέλω να αναφερθώ στο ύψος των διοδίων, αλλά γενικά στον λόγο ύπαρξης διοδίων.

Όπως θα εξηγήσω τα διόδια επιβάλλονται για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και είναι προς το συμφέρον των πολιτών
1) Ο προφανής λόγος:
Τους δρόμους πρέπει να τους πληρώνουν όσοι τους χρησιμοποιούν. Όποιος τους χρησιμοποιεί περισσότερο πρέπει να πληρώνει περισσότερο. Για παράδειγμα, ένας που κυκλοφορεί στην Αττική οδό κάθε μέρα δεν είναι πιο δίκαιο να πληρώσει για την Αττική οδό περισσότερα από έναν μόνιμο κάτοικο Αλεξανδρούπολης?
Αν οι δρόμοι φτιαχνόντουσαν από τον κρατικό προϋπολογισμό τότε θα πληρώναμε όλοι το ίδιο, είτε τους χρησιμοποιούμε, είτε όχι, είτε τους χρησιμοποιούμε λίγο, είτε πολύ. Και αυτό θα ήταν πολύ άδικο.
2) Ο λιγότερος προφανής λόγος:
Ο χρόνος ζωής ενός αυτοκινητοδρόμου ειναι δεκάδες χρόνια και ως εκ τούτου όφελος θα έχουν και οι επόμενες γενεές. Δεν θα πρέπει λοιπόν και οι επόμενες γενεές να πληρώσουν το μερίδιό τους? Αν πληρώναμε τον δρόμο σε ρευστό από τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε τα λεφτά θα τα βάζαμε όλοι εμείς μέσω της φορολογίας που υφιστάμεθα. Θα προτιμούσα προσωπικά ο φόρος που πληρώνω, να χρησιμοποιείται σε αγαθά τα οποία μπορώ να απολαύσω και όχι να θρέφω τις επόμενες γενεές. Πρέπει λοιπόν και οι επόμενες γενεές να πληρώσουν για τα αγαθά που θα χρησιμοποιούν.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!