tromaktiko: Απορρίφθηκε η ένσταση για τη μαρίνα της Πάφου

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Απορρίφθηκε η ένσταση για τη μαρίνα της Πάφου



Εξέλιξη που μπορεί να σηματοδοτήσει τις τελικές διεργασίες για την κατασκευή της μαρίνας της Πάφου, εκτιμάται ότι αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα.
Το Ανώτατο εξέδωσε χθες την απόφασή του επί της προσφυγής που είχε κατατεθεί από μια εκ των κοινοπραξιών και η οποία κατακυρώνει το έργο στην κοινοπραξία στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων οι όμιλοι “Λεπτός”, “Cybarco”, “Ιωάννου και Παρασκευαΐδης”, “Άβαξ” και άλλοι. Σύμφωνα με την απόφαση, το Ανώτατο αποδέχεται ότι κακώς η Αναθεωρητική Αρχή είχε κάνει αποδεκτή ένσταση δεύτερης κοινοπραξίας στην αρχική απόφαση.
Η ένσταση εκείνη είχε γίνει δεκτή επειδή θεωρήθηκε ότι ο τρόπος που η κοινοπραξία η οποία δικαιώθηκε χθες υπέβαλε τα αναγκαία εκ του Νόμου πιστοποιητικά των ποινικών μητρώων των μελών της, δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Η δεύτερη κοινοπραξία είχε υποστηρίξει και έγινε τότε δεχτό ότι βάσει του Νόμου θα έπρεπε να υποβληθούν ποινικά μητρώα των υπευθύνων της κάθε εταιρείας που συγκροτούσαν την κοινοπραξία και όχι των ίδιων των εταιρειών.

Με τη χθεσινή του απόφαση το Ανώτατο δέχεται ότι καλώς υποβλήθηκαν οι βεβαιώσεις των ποινικών μητρώων από την προσφοροδότρια κοινοπραξία που κέρδισε αρχικά την προσφορά, διευκρινίζοντας ότι διαφορετική διαδικασία νοείται μόνο στις περιπτώσεις που το ποινικό μητρώο κάποιου μετέχοντα δεν είναι λευκό. Όπως διαπιστώθηκε, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στην περίπτωση της νικήτριας κοινοπραξίας για τη μαρίνα της Πάφου. Η απόφαση που δικαιώνει την κοινοπραξία “Λεπτός”, “Cybarco”, “Ιωάννου και Παρασκευαΐδης” και “Άβαξ”, δεν αποτελεί ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Φ” το οριστικό ένδικο στάδιο, αφού η δεύτερη κοινοπραξία διατηρεί ακόμη τη δυνατότητα να προσφύγει στην ολομέλεια του Ανωτάτου με νέα ένσταση.

Η δεινή οικονομική κατάσταση της επαρχίας Πάφου ωστόσο και κυρίως το γεγονός ότι οι Παφίτες “παίκτες” των κοινοπραξιών άρχισαν πρόσφατα επαφές για να βρεθεί κοινή φόρμουλα από κοινού δημιουργίας του έργου, δημιουργεί αυτή τη φορά την αισιοδοξία σε κρατικούς και τοπικούς φορείς ότι η χθεσινή απόφαση θα αποτελέσει εφαλτήριο για συγκλίσεις και όχι για συνέχιση του μπλοκαρίσματος της υπόθεσης στη δικαιοσύνη.

Σε αυτά τα πλαίσια, θετικές χαρακτήρισαν τις εξελίξεις, μιλώντας στον “Φ”, εκπρόσωποι φορέων της Πάφου οι οποίοι επεσήμαναν ότι μείζων προτεραιότητα για την Πάφο δεν αποτελούσε ποια κοινοπραξία θα αναλάμβανε το έργο, αλλά το να αρχίσει το έργο ώστε να ενισχυθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα και να αυξηθούν οι τουριστικές προοπτικές σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Η μαρίνα της Πάφου θα κατασκευασθεί στην τοποθεσία “Πότιμα”, στην ακτή της Κισσόνεργας και θα είναι η μεγαλύτερη που θα υπάρχει στην Κύπρο με συνολική χωρητικότητα χιλίων σκαφών.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!