σχετικά με την ελληνική – ευρωπαϊκή οικονομία, 3 περίπου εβδομάδες πριν τις πραγματικά πολύ κρίσιμες συνόδους σε επίπεδο κορυφής της Ε.Ε. Σε συνδυασμό και με το χθεσινό μας σχόλιο, είναι ξεκάθαρο ότι η αβεβαιότητα είναι ανά πάσα στιγμή πιθανό να επιστρέψει στην αγορά, αν και ακόμη μια φορά θα εκφράσουμε τη συγκρατημένη αισιοδοξία μας, αναφέροντας μάλιστα ότι είναι ξεκάθαρο πως η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία τις επόμενες εβδομάδες.
Μάλιστα, θα τολμούσαμε να πούμε ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μια από τις μεγαλύτερες αποδείξεις της προεξόφλησης θετικών εξελίξεων, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η άνοδος ήλθε μετά από μια σειρά αρνητικών ειδήσεων, τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ, της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ήταν κάτι περισσότερο από επιφυλακτική για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, του κλίματος διαφωνιών στους κόλπους της Ε.Ε. αλλά και των παλινωδιών στο εσωτερικό της χώρας από την περιβόητη ιστορία των αποκρατικοποιήσεων. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από τα παραπάνω ότι μια αγορά, η οποία ήδη έχει σημαντικά κέρδη από τα πρόσφατα χαμηλά της (άνοδος από την αρχή του χρόνου 17,6%) και η οποία ανεβαίνει μετά την προαναφερθείσα αρνητική ειδησεογραφία, δείχνει να προεξοφλεί για ακόμη μια φορά, τις τελευταίες εβδομάδες, θετικές ειδήσεις. Σε κάθε πάντως περίπτωση η νευρικότητα αναμένεται να συνεχιστεί και μάλιστα να αυξηθεί όσο πλησιάζουμε στα μέσα Μαρτίου (σύνοδος Eurogroup), όπου οι αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. κρίνονται καθοριστικής σημασίας για τις προοπτικές τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του ελληνικού χρηματιστηρίου. Στα αμιγώς τεχνικά, η έτσι και αλλιώς καλή εικόνα, βελτιώθηκε μετά τη χθεσινή άνοδο και κυρίως μετά από την επιστροφή του ΓΔ και του Τραπεζικού δείκτη πάνω από σημαντικά επίπεδα, κάτω από τα οποία είχαν κλίσει τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, πολύ θετικό κρίνεται το γεγονός της επιστροφής του ΓΔ πάνω από τις 1.635 μονάδες, με την παραμονή πάνω αυτό το επίπεδο να είναι το μεγάλο ζητούμενο, ενώ όσο αυτό επιτυγχάνεται αυξάνονται οι πιθανότητες για μια κίνηση μέχρι τις 1.850 – 1.900 μονάδες ! (πολύ σημαντικές μακροπρόθεσμες αντιστάσεις, εβδομαδιαίο αλλά και μηνιαίο διάγραμμα !), τις επόμενες εβδομάδες. Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη το πολύ θετικό γεγονός ήταν η επιστροφή υψηλότερα των 1.420 μονάδων. Τέλος, καλή είναι η εικόνα του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, FTSE/ASE 20, λαμβάνοντας υπόψη την παραμονή, κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, υψηλότερα των 745 – 740 μονάδων, ενώ να τονίσουμε ότι ο δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τις εξαιρετικά σημαντικές αντιστάσεις στα επίπεδα των 775 – 785 μονάδων.
Ανασκόπηση Αγορών…
Wall Street
Ικανοποιητική κρίνεται και η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να ξεκινάνε πτωτικά, στη σκιά της αύξησης του πληθωρισμού για το μήνα Ιανουάριο αλλά και της ανακοίνωσης περισσότερων του αναμενομένου επιδομάτων ανεργίας, ενώ στην αναστροφή του κλίματος και στο κλείσιμο τελικά των βασικών δεικτών με μικρά κέρδη συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης, Philly FED.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 1,6% (y-o-y) ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε μηνιαία βάση ήταν υψηλότερος του αναμενομένου και διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 0,3% που περίμεναν οι αναλυτές. Την ίδια ώρα τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 410.000 έναντι 401.000 που περίμεναν οι αναλυτές, ενώ καλύτερος του αναμενομένου ήταν ο δείκτης μεταποίησης Philly FED (ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 35,9 έναντι 20,8 που περίμεναν οι αναλυτές και έναντι 19,3 την τελευταία φορά).
Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.340,43 μονάδες, με κέρδη 0,31%, ενώ επίσης με άνοδο 0,24% ο Dow Jones Industrials, στις 12.318,10 μονάδες. Τέλος, με κέρδη 0,21% ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.831,58 μονάδες.
Ασιατικές Αγορές
Ηρεμία σε γενικές γραμμές και μικτές τάσεις παρατηρούνται σήμερα το πρωί στις Ασιατικές αγορές, με τον Hang Seng να καταγράφει καλά κέρδη τον Nikkei να βρίσκεται ουσιαστικά στα επίπεδα του χθεσινού κλεισίματος και την Κίνα και την Αυστραλία να καταγράφουν απώλειες. Να αναφέρουμε ότι στο επίκεντρο της σημερινής ημέρας βρίσκονται τόσο η μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη στην Ταιβάν, όσο και η αναβάθμιση των στόχων για την εταιρική κερδοφορία από τις HTC και Billabong International.
Στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών, ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημειώνει μικρά κέρδη της τάξης του 0,35% στις 139,05 μονάδες, με αναλογία 2 ανοδικές μετοχές για κάθε 1 πτωτική. Στους επιμέρους δείκτες, με οριακά κέρδη 0,02% ο Nikkei στην Ιαπωνία, στις 10.838,50 μονάδες, ενώ με άνοδο 1,04% ο Hang Seng στο Hong Kong, στις 23.543,40 μονάδες. Στα της Κίνας, έχουμε πτώση για τους βασικούς δείκτες, με το Shanghai Composite στις 2.892,99 μονάδες (-1,16%) και το δείκτη CSI 300 στις 3.208,99 μονάδες, -1,14%. Στις υπόλοιπες αγορές, σημαντικά κέρδη 1,84% στην Ταιβάν, ενώ με οριακή πτώση 0,03% έκλεισε o ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.936,70 μονάδες. Όσον αφορά τη Σιγκαπούρη έχουμε κέρδη 0,80% για το βασικό δείκτη, ενώ με σημαντικά κέρδη 1,81% η αγορά της Νότιας Κορέας. Τέλος, με οριακή πτώση 0,04% η αγορά της Ινδίας.
Σημερινό Οικονομικό Ημερολόγιο
H προσοχή στραμμένη στην ομιλία του προέδρου της FED, συγκεκριμένα έχουμε τα ακόλουθα:
Η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία για το μήνα Ιανουάριο (11:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,6% έναντι μείωσης 0,8% – Επίδραση στις Αγορές (GBP) – Σημαντική).
Η ομιλία του προέδρου της FED, κ. Bernanke (15:30 ώρα Ελλάδος – Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
http://www.greekfinanceforum.com/