tromaktiko: «Ο ρόλος της τρόικας είναι τεχνοκρατικής καθαρά μορφής»

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

«Ο ρόλος της τρόικας είναι τεχνοκρατικής καθαρά μορφής»



Ότι «έχουν παρανοήσει τον ρόλο τους», εγκαλεί ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος τους εκπροσώπους της Tρόϊκας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά» από μέρους τους και διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι...
 «τις χώρες τις κυβερνούν οι κυβερνήσεις που έχουν επιλέξει οι λαοί τους» και πως «μόνο ο ελληνικός λαός είναι αποκλειστικά αρμόδιος για να αναθέτει τις ευθύνες της κυβέρνησης στην κυβέρνησή του».

Ο κ. Πετσάλνικος άσκησε δριμύτατη κριτική στους «τροϊκανούς» (με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1) με αφορμή τις παρεμβάσεις τους στα εσωτερικά της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «ο ρόλος τους είναι τεχνοκρατικής καθαρά μορφής» και περιορίζεται στον «να παρακολουθούν την εξέλιξη της υλοποίησης της δανειακής συμφωνίας» που έχει υπογράψει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου.

«Μέχρι εκεί είναι ο ρόλος τους. Έχουν παρανοήσει τον ρόλο τους. Υπερέβησαν κάθε όριο. Είναι τεχνοκρατικοί σύμβουλοι, τίποτα περισσότερο. Αν θέλουν να είναι πολιτικοί, τότε να εκτεθούν, να εκλεγούν στις χώρες τους, για να ξέρουμε ότι είναι ταυτόχρονα και πολιτικοί. Είναι καθαρά τεχνοκρατικός ο ρόλος τους, έχουν παρανοήσει τον ρόλο τους, και δεν αντιλαμβάνονται ότι πραγματικά υπάρχουν όρια. Όρια αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού και μιας χώρας. Όχι απλά της αξιοπρέπειας της κυβέρνησης αλλά συνολικά της χώρας μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Και τους κάλεσε «να αλλάξουν την συμπεριφορά τους και αυτό θα πρέπει να τους το εξηγήσει και η κυβέρνηση -και εκτιμώ ότι με την τελευταία ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αυτό ακριβώς κάνει», όπως είπε.

Πρόσθεσε δε ότι «εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας, ως χώρα εννοώ,όχι απλά η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες» και ότι «ελήφθησαν αποφάσεις, δύσκολες, οδυνηρές, πολύ δύσκολες και πολύ οδυνηρές ορισμένες φορές κι ο Ελληνικός λαός υπέστη και υφίσταται θυσίες, προκειμένου να ξαναορθοποδήσει η Ελλάδα, κάτι που θα πρέπει να αντιληφθούν και οι κύριοι τεχνοκράτες εκ μέρους της Τρόϊκας -αυτός είναι ο ρόλος τους».

Ερωτηθείς αν με τον τρόπο αυτό οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχείρησαν να ασκήσουν πιέσεις προς την κυβέρνηση, ο κ. Πετσάλνικος απάντησε ότι «οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται στο προσκήνιο» και ότι «οι προτάσεις κατατίθενται όταν είναι ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, συζητούνται και αποφασίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο δια των εκπροσώπων του ελληνικού λαού στα πλαίσια της άψογα λειτουργούσας, κατά την άποψή μου, κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας».

«Αυτοί είναι οι θεσμοί οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα και την λαϊκή νομιμοποίηση για την λήψη των αποφάσεων. Η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο. Και έχουν δικαίωμα και τα κόμματα, τα διάφορα κόμματα να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις, να ασκούν την δική τους κριτική, να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, αλλά επαναλαμβάνω δεν θαυποκαταστήσουν και δεν θα επιτρέψουμε να υποκαταστήσουν οποιαδήποτε άλλο θεσμικό όργανο οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας της χώρας, ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι «η αξιοποίηση σαφώς δεν θα πρέπει να έχει να κάνει μόνο με την απομείωση του δημόσιου χρέους αλλά να παίξει σημαντικό ρόλο και στην περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας». «Αυτό είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης το πως θα προχωρήσει, μέσα από διάλογο και με διασφάλιση όρων απόλυτης διαφάνειας στην αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», κατέληξε

tovima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!