tromaktiko: Επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις



Το πράσινο φως ανάβει σήμερα κατα πάσα πιθανότητα για την ίδρυση συνδικαλιστικών σωματείων στις Ένοπλες Δυνάμεις, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας συζητήται σε πλήρη ολομέλεια του Άρειου Πάγου η θετική εισήγηση του εισαγγελέα κ. Χαράλαμπου Δημάδη ο οποίος υποστηρίζει πως οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μια ειδική κατηγορία Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είναι μεν κείμενοι εκτός του πεδίου των επιμέρους εγγυήσεων των συνταγματικών δικαιωμάτων αλλά επιτρέπεται να ασκούν συνδικαλιστική δράση.
Στην εισήγηση του εισαγγελέα Δημάδη προκύπτει η ακύρωση προηγούμενης απόφασης του Εφετείου και κατοχυρώνεται η συνδικαλιστική ελευθερία… Ειδικότερα ο εισαγγελέας τόνιζει ότι:

«Αυτή η ελευθερία παρουσιάζεται από την θετική της πλευρά, περιλαμβάνουσα το δικαίωμα των εργαζομένων και των εργοδοτών τους που ασκούν το ίδιο επάγγελμα να συνιστούν σωματεία, τα οποία επιδιώκουν την υπεράσπιση την προστασία και προαγωγή οικονομικών, επαγγελματικών και ιδεολογικών συμφερόντων των μελών τους, αλλά τους επιτρέπει ακόμα και να συμμετέχουν ελευθέρως σε υφιστάμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις χωρίς να εξαρτώνται από προηγούμενη άδεια ή πλήρωση άλλων προϋποθέσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Δημάδη τα στρατιωτικά συνδικαλιστικά όργανα μπορούν να λειτουργούν όπως και τα αντίστοιχα όργανα των αστυνομικών οι οποίοι ασκούν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα, επιτρεπτό κατά το Σύνταγμα χωρίς, την ύπαρξη του δικαιώματος της απεργίας. Την υπόθεση για λογαριασμό των στρατιωτικών που έχουν προσφύγει υποστηρίζουν οι δικηγόροι Γέργιος Αντωνακόπουλος και Δημήτριος - Ευτυχίος Καλαμίδας.
topontiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!