tromaktiko: «Η πολιτική κρίση στην Αλβανία εγκυμονεί κινδύνους»

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

«Η πολιτική κρίση στην Αλβανία εγκυμονεί κινδύνους»



Η πολιτική κρίση στην Αλβανία εγκυμονεί κινδύνους για τη διατήρηση της σταθερότητας της χώρας, συμπεραίνουν οι δύο ειδικοί εισηγητές-μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζάακο Λάακσο και Τόμας Ζίρσα.
Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στην Αλβανία εγκυμονεί κινδύνους για τη διατήρηση της σταθερότητας της χώρας, συμπεραίνουν οι δύο ειδικοί εισηγητές-μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Φιλανδός Ζάακο Λάακσο της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς και ο Τσέχος Τόμας Ζίρσα, της Ομάδας Ευρωπαίων Δημοκρατών, οι οποίοι, με κοινή τους δήλωση, καλούν τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας να βρουν μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Οι δύο βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του ΣτΕ, εκφράζουν, παράλληλα, την ανησυχία τους, για πράξεις που στρέφονται κατά της ελευθερίας του Τύπου και για τις προκηρύξεις που διανεμήθηκαν και με τις οποίες καλούνται οι Αλβανοί πολίτες, σε ανυπακοή προς το κράτος και τους θεσμούς.

Εκτιμούν ότι η παρούσα πολιτική κρίση, θα αργήσει να εκτονωθεί και καλούν τα δύο πολιτικά κόμματα, που πρωταγωνιστούν σ' αυτή τη κρίση, να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να την επιδεινώσει και να εξεύρουν, μέσω του διαλόγου, μία άμεση λύση, για τον τερματισμό της κρίσης.

Οι δύο εισηγητές, που πρόκειται να επισκεφθούν την Αλβανία, από 21 έως 24 Μαρτίου 2011, επαναλαμβάνουν ότι, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τα μέρη, εφόσον το επιθυμούν, για να βρεθεί μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση αυτή.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν σε ήρεμο κλίμα οι πορείες της αντιπολίτευσης στις πόλεις Τίρανα, Λέζα, Κορυτσά και Αυλώνα της Αλβανίας, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, που με πανό ανά χείρας και συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα απαίτησαν για ακόμη μια φορά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στη διαδήλωση των Τιράνων ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα επανέλαβε την αποφασιστικότητα του αριστερού λαού, όπως είπε, να συνεχίσει την ειρηνική αντίσταση μέχρι την απομάκρυνση της «διεφθαρμένης κυβέρνησης».

Την ανάγκη διεξαγωγής «ολοκληρωμένης και αμερόληπτης έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια της 21ης Ιανουαρίου», ως το πρώτο βήμα προς εκτόνωση της κατάστασης και την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία, τόνισε ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη τα Τίρανα ως απεσταλμένος της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον.

Ο Λάιτσακ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, καθώς και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν ετοιμότητα να αρχίσουν έναν σοβαρό διάλογο μεταξύ τους, αλλά πρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο», τόνισε μετά τη συνάντηση ο Λάιτσακ.
http://news.gr.msn.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!