tromaktiko: Κάτι κινείται στη Θεσσαλονίκη

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Κάτι κινείται στη Θεσσαλονίκη



Παρουσιάζουμε σήμερα το δεύτερο μέρος της έρευνας της εταιρείας ερευνών και επικοινωνίας «to the point» για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εστι­ασμένο στα ζητήματα τοπικού ενδιαφέ­ροντος.

Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Κα­τσαντώνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «στον Δήμο Θεσσαλονίκης παρατηρούνται μεταβο­λές σε ορισμένα θέματα σχετικά με την αξιολόγηση των προβλημάτων και των προοπτικών της πόλης. Θα ήταν υπερ­βολή και αστοχία να μιλήσουμε για αι­σιοδοξία για το μέλλον, αλλά δεν θα ήταν άσκοπο να μιλήσουμε για μία έξο­δο της τοπικής κοινωνίας από την αδρά­νεια. Παράλληλα, βέβαια, η αγωνία για το μέλλον και η ανησυχία για τα οικονο­μικά προβλήματα είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους».
Ως προς τα ευρήματα της έρευνας, η «περίπτωση Μπουτάρη» έχει ενδια­φέρον, καθώς φαίνεται πως η εκλογή του ως δημάρχου Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες. Οι προσδοκίες αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής διαψευσθεί, αφού το 38,5% επικροτεί τις πρώτες κινήσεις Μπουτάρη, ενώ ένας δημοσκοπικός «σκληρός πυρήνας» 18,5% διαφωνεί με τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου δημάρχου.

Η «περίπτωση Ψωμιάδη» παρουσι­άζεται από τα ευρήματα της έρευνας να έχει άλλα χαρακτηριστικά, αφού οι δηλώσεις ικανοποίησης από τις πρώτες κινήσεις Ψωμιάδη υπερτερούν οριακά (κατά 2,5%) των δηλώσεων δυσαρέ­σκειας.

Η κατάσταση στην πόλη
Η διαχείριση του αυτοκινήτου και της μετακίνησης βαρύνει την ατζέντα των τοπικών θεμάτων, αφού πάνω από το 44% των απαντήσεων αφορούν αυτό το ζήτημα (κυκλοφοριακό, έλλειψη πάρ-κινγκ, συγκοινωνιακό πρόβλημα, οδικό δίκτυο). Έχουν όμως σημειώσει εντυ­πωσιακή υποχώρηση έναντι του παρελ­θόντος έτους (περίπου κατά 40%!).

Εξίσου εντυπωσιακά όμως ανέβηκαν τα θέματα της ανεργίας, της ακρίβειας και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης των πολιτών, που, αν και δεν είναι τοπικά προβλήματα, κυριαρχούν βασανιστικά στο ερώτημα «ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή σας;». Το θέμα της καθαριότητας ενι­σχύει σημαντικά το ποσοστό των απα­ντήσεων σε σχέση με το παρελθόν – γε­γονός απόλυτα εξηγήσιμο, αν λάβουμε υπόψη πως τα γνωστά και έντονα προ­βλήματα καθαριότητας δεν έχουν ακό­μη αντιμετωπιστεί πλήρως.

Οι περιοχικές αναλύσεις καταδεικνύ­ουν πως εκτός από τα προαναφερθέντα προβλήματα που απασχολούν σχεδόν εξίσου όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, έχουμε την εγκληματικότητα να εμφα­νίζει «περιοχικές προτιμήσεις», ιδιαίτε­ρα εκεί όπου κατοικούν κατά τεκμήριο άνθρωποι χαμηλότερων εισοδημάτων.

Σημαντικότατο εύρημα της έρευνας αποτελεί η συνύπαρξη μέσα στους κόλπους της νεολαίας τάσεων φυγής στο εξωτερικό και τάσεων μαχητικής αντιμετώπισης της οικονομικής κατά­στασης, που αποτελούν τους δύο ση­μαντικότερους τρόπους αντίδρασης (το 57% θα ήθελε να ξεκινήσει μόνο του μία δουλειά με νέες τεχνολογίες και το 49% θα ήθελε να δοκιμάσει την επαγγελματική του τύχη στο εξωτερι­κό). Ας σημειώσουμε ακόμα ότι, σύμ­φωνα με τις επισημάνσεις του Δ. Κα­τσαντώνη:
◆ Οι τάσεις άρνησης φυγής έχουν αυξηθεί σε σχέση με τον περασμένο Μάιο.
◆ Η συσχέτιση του επαγγελματικού μέλλοντος με μία θέση στο Δημόσιο συ­νεχίζει να απαξιώνεται στα μάτια των νέων.

pontiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!