tromaktiko: Σαχινίδης : Ανοιχτά όλα τα σενάρια για χρέος πλην κουρέματος

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Σαχινίδης : Ανοιχτά όλα τα σενάρια για χρέος πλην κουρέματος




ΣαχινίδιηςΑίσθημα συγκρατημένης αισιοδοξίας επιχείρησε να περάσει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης στους Ελληνες πολίτες επιβεβαιώνοντας τις...


 συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, τη μείωση του επιτοκίου, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων με δανεικά από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, αλλά και την βαθμιαία επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά το α' εξάμηνο και οριστικά από το 2012 και μετά.

Σαχινίδιης Σε εκτενή συνέντευξή του στο περιοδικό "Επίκαιρα" ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε πως στόχος είναι το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί φέτος στα 17 δισ. ευρώ και ως το 2014 στα 6 δισ. ή -3% του ΑΕΠ, ενώ από το 2012 περνάμε ήδη σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο υφυπουργός τόνισε πως μπορεί στο τέλος της δεκαετίας (2020) το δημόσιο χρέος να έχει υποχωρήσει μόνον ως το 131% του ΑΕΠ (αφού προηγουμένως θα έχει αυξηθεί), αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά στη κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία και σημασία έχει το πρόγραμμα εξυγίανσης να είναι ρεαλιστικό ώστε να επιφέρει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, φέτος η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση (-3% το ΑΕΠ) αλλά η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα ξεκινήσει σταδιακά από το β' εξάμηνο και θα φανεί σε ετήσια βάση από το 2012. Επίσης, τόνισε πως η έξοδος της χώρας για δανεισμό στις διεθνείς αγορές παραμένει κυβερνητικός στόχος και οπωσδήποτε μέσα στο α' εξάμηνο του 2011 θα διαθέσει το ομόλογο της διασποράς.

Σχετικά με το ποιος φταίει για την σημερινή κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας ο κ. Σαχινίδης επέρριψε ευθύνες στο μεν πολιτικό σύστημα που επί σειράν ετών επέτρεπε τη διόγκωση ελλειμμάτων και χρεών, στις δε εποπτικές αρχές που άφησαν ανεξέλεγκτη και δεν πρόλαβαν τη δημιουργία φούσκας στις αγορές και αυτό, γιατί όπως δήλωσε, ενέδωσαν σε ιδεολογικές σκοπιμότητες ή οικονομικά συμφέροντα. Τέλος, επισήμανε πως το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα είναι ευάλωτο και θα χρειαστούν σοβαρές θεσμικές αλλαγές οι οποίες όμως θα πάρουν χρόνο (2018).

enet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!