Ο τρόπος με τον οποίο καθόμαστε, κινούμαστε ή εκφραζόμαστε μπορεί να επικοινωνήσει με ποικίλους τρόπους το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουμε ορισμένες από τις εξηγήσεις κάθε μας κίνησης προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις.
Είναι, παραδείγματος χάρη, γνωστό ότι όταν σταυρώνουμε τα χέρια μας μπροστά στο στήθος υιοθετούμε αμυντική στάση και μας έχει πιάσει εσωστρέφεια. Επίσης όταν χτυπάμε τα δάχτυλα των χεριών μας επάνω σε μια επιφάνεια έχουμε νευρικότητα ή ανυπομονησία. Υπάρχουν όμως και κινήσεις, οι εξηγήσεις των οποίων δεν είναι ευρέως γνωστές.
Το γνωρίζεται ότι ο τρόπος με τον οποίο κρατάτε το τσιγάρο σας δείχνει την εντύπωση που έχετε εσείς οι ίδιοι για τον εαυτό σας; Όταν κρατάμε το τσιγάρο σε ύψος χαμηλότερο από το ύψος του στήθους μας είμαστε άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση και μπορούμε εύκολα να υποτάξουμε τον εαυτό μας ή να συμβιβαστούμε. Το τσιγάρο στο ύψος του στήθους και ελαφρά χαμηλότερα δείχνει άτομο ισορροπημένο με αυτοπεποίθηση που γνωρίζει τον εαυτό του, ενώ όταν το τσιγάρο είναι ψηλά τότε φανερώνει άτομο με κυριαρχικές τάσεις, με πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και αδιάλλακτο.
Η καμπουριασμένη πλάτη δείχνει άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση, που έχει ανασφάλεια και απαισιοδοξία. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις φανερώνει άτομο με μεγάλο ψυχικό βάρος το οποίο και δεν μπορεί να σηκώσει στην πλάτη του και έτσι καμπουριάζει.
Όταν στρίβουμε τον λαιμό μας και ξύνουμε κάτω από το αυτί φανερώνουμε αμφιβολία για αυτά που ακούμε ενώ όταν μιμούμαστε τη σωματική στάση του συνομιλητή μας ανταποκρινόμαστε και συμφωνούμε με αυτό που λέει.
Επίσης στην περίπτωση των γυναικών, είναι πολύ εύκολο για έναν άντρα να αντιληφθεί την ύπαρξη ερωτικής ή όχι διάθεσης απέναντι του. Όταν υπάρχει διάθεση φλερτ συνήθως γέρνουν προς τον άντρα που προσπαθούν να προσελκύσουν και προσπαθούν να κερδίσουν την οπτική επαφή. Επίσης γελάνε πιο συχνά από ότι συνήθως, δαγκώνουν τα χείλη τους, παίζουν με τα μαλλιά τους ή ασχολούνται με τα κοσμήματα τους.
Τέλος έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι γύρω από κάθε άτομο αναπτύσσονται ζώνες οι οποίες είναι προσπελάσιμες από τους γύρω μας ανάλογα με το βαθμό οικειότητας που νιώθουμε. Οι ζώνες αυτές είναι η οικεία ζώνη (15-46cm), η προσωπική ζώνη (46εκ.-1,2μ.), η κοινωνική ζώνη (1,2μ.-3,6μ.) και η δημόσια ζώνη (3,6μ και άνω).
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταλάβουμε πως λειτουργούν οι ζώνες είναι στο σινεμά. Έστω ότι υπάρχει μια άδεια σειρά και πάμε και καθόμαστε ακριβώς στη μέση. Ο επόμενος που θα έρθει θα επιλέξει να καθίσει σε μια εκ των δύο ακρών και όχι κάπου κοντά μας. Ρωτήστε και τον εαυτό σας! Κάπως αντίστοιχα θα πράττατε και εσείς και αυτό οφείλετε στις ζώνες που αναφέρθηκαν. Στην προσωπική ζώνη επιτρέπουμε να εισέλθουν μόνο άτομα του κοντινού μας περιβάλλοντος και το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στην περίπτωση της οικείας ζώνης.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα βρεθούμε με κόσμο ας σκεφτούμε λίγο περισσότερο την έκφραση του σώματος μας και ας παρατηρήσουμε ακόμα περισσότερο την έκφραση των γύρω μας. Μπορεί να μάθουμε μυστικά που ούτε και οι ίδιοι δεν θέλουν να αποκαλύψουν!!!
ΠΗΓΗ: diet.up