tromaktiko: Τι ισχύει για αυτόφωρο, μη απόδοση ΦΠΑ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τι ισχύει για αυτόφωρο, μη απόδοση ΦΠΑ



Τι ισχύει για αυτόφωρο, μη απόδοση ΦΠΑ
Τις τελικές ρυθμίσεις για τις κυρώσεις σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή διαμόρφωσε το υπουργείο Οικονομικών, με το υπουργείο Δικαιοσύνης και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο
Ειδικότερα:

* Θεσπίζονται ως διαρκή και επομένως, ως συνεχή αυτόφωρα, τα αδικήματα
- της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Η πράξη στην περίπτωση αυτή μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό (για τα πλημμελήματα η παραγραφή είναι 5 χρόνια, συνεπώς το αυτόφωρο ισχύει για 20 μήνες, ενώ για τα κακουργήματα η παραγραφή είναι 15 χρόνια, άρα το αυτόφωρο ισχύει για 5 χρόνια).
- της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος και
- της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, με χρόνο τέλεσης αυτών το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.
* Αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές (γίνεται πάνω από 5 χρόνια) της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
* Αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπροθέσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη.
* Η ποινική δίωξη δεν αρχίζει για καμία από τις περιπτώσεις των αδικημάτων αυτών, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση, κατά του Δημοσίου, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.
* Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής, προβλέπεται, ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής στα πλημμελήματα αυτά. Η μετατροπή της ποινής, στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ.
* Τέλος, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, προκειμένου για υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τα κέρδη των επιχειρήσεων ο φόρος μειώνεται στο 20% και για τα μερίσματα προβλέπεται παρακράτηση φόρου 25%. Τα κέρδη αυτά εντάσσονται σε φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση στην πλειοψηφία των μετόχων.
Θεσπίζεται ακόμη διάταξη για τη μη φορολογία κατά την εισαγωγή των μερισμάτων από χώρες της Ε.Ε. εφόσον δεν διανέμονται για αναπτυξιακούς λόγους.
Επίσης, αυξάνεται από το 1,5 στο 2 τοις χιλίοις ο φόρος επί πωλήσεων μετοχών από την 1η Ιανουαρίου του 2011, ενώ τα χρηματιστηριακά κέρδη θα υπαχθούν στην κλίμακα από το 2012.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού χρεών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα, ιδρύεται Σώμα Φορολογικών Διαιτητών για διαφορές άνω των 150.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα αίρεται το φορολογικό απόρρητο για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ τα στοιχεία των οποίων θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Προβλέπεται ακόμη η δημοσιοποίηση και στις περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!