ενός σκευάσματος που περιέχει κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του κάρι. Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Αντζελες ανέπτυξαν ένα φάρμακο που περιέχει κουρκουμίνη και το χορήγησαν σε κουνέλια τα οποία είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όπως διαπίστωσαν, το φάρμακο κατάφερε να δράσει στα εγκεφαλικά κύτταρα και να μειώσει τα μυϊκά και τα κινητικά προβλήματα που είχαν προκληθεί στα κουνέλια μετά το επεισόδιο. Η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, τη γνωστή αγιουρβέδα, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν αποκαλύψει διάφορες ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητές της. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι η κουρκουμίνη αδυνατεί να περάσει τον λεγόμενο αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μια μεμβρανική δομή που προστατεύει τον εγκέφαλο από δυνητικώς επικίνδυνες χημικές ουσίες.
http://food-isimo.blogspot.com/2011/02/blog-post_2066.html