, όσο και οι εξελίξεις σε επίπεδο ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα κρίνεται η τεχνική εικόνα της αγοράς, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται, μετά την πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων και κυρίως της Πέμπτης, στην κίνηση των βασικών δεικτών πέριξ σημαντικών επιπέδων.
Ξεκινώντας από το θέμα των εξελίξεων στο εσωτερικό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η προσοχή θα είναι στραμμένη στα όσα ακολούθησαν της επίσκεψης και των δηλώσεων της Τρόικας περί της ανάγκης ενός εκτεταμένου προγράμματος πώλησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και στην αναδίπλωση της Τρόικας. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό να συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα λεγόμενα “κρατικόχαρτα” (ΤΤ, ΑΤΕ , ΕΥΑΠΣ, ΕΥΔΑΠ κτλ), μετά και τη μεγάλη άνοδο της Παρασκευής, αν και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι, πραγματικά, εξαιρετικά προσεκτικοί, μιας και δεν αναμένονται άμεσες εξελίξεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σημειώνουμε ότι η άνοδος των συγκεκριμένων μετοχών οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις προσδοκίες, καθώς και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Το δεύτερο και μεγαλύτερο θέμα θα αποτελέσουν οι εξελίξεις σε επίπεδο ευρωπαϊκής οικονομίας, με τις έκτακτες συνεδριάσεις (σήμερα και αύριο) των Eurogroup και Ecofin να αναμένονται με, πραγματικά, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να μπορούν να αποκλειστούν αποφάσεις, οι οποίες και θα επηρέαζαν σημαντικά τις διεθνείς αγορές και πάνω από όλα την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Να επαναλάβουμε και σήμερα ότι, παρά τις διαφωνίες οι οποίες σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την πλευρά ηγετών - κρατών στις γαλλογερμανικές προτάσεις, μετά και τη σύνοδο που έλαβε χώρα στις 4 Φεβρουαρίου, εμείς παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναμένοντας να υπάρξει στο τέλος και μετά από αμοιβαίες παραχωρήσεις, μια τελική συμφωνία, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ε.Ε. Μάλιστα, άξιο αναφοράς είναι το δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης του ευρώ. Συγκεκριμένα, ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας» (ΕΜS) θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της Ευρωζώνης που θα χρειάζονται βοήθεια. Το αποθεματικό κεφαλαίων του ταμείου θα ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ΕΚΤ, ενώ, σύμφωνα και με τις ενδείξεις που υπάρχουν, το πρόγραμμα μιας πιθανής, μαζικής αγοράς ομολόγων, με σκοπό τη μείωση των χρεών συγκεκριμένων χωρών, παραμένει πάντα πολύ πιθανό.
Στο ζήτημα της τεχνικής ανάλυσης, η προσοχή θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στα κρίσιμα επίπεδα πέριξ των οποίων (ή, σε κάποιες περιπτώσεις, πάνω από τα οποία) κινούνται οι τρείς βασικοί δείκτες (ΓΔ, FTSE/ASE 20, Τραπεζικός δείκτης). Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ΓΔ, η προσοχή θα είναι στραμμένη στην ανάγκη να επιστρέψει ο δείκτης πάνω από τα σημαντικά μακροπρόθεσμα επίπεδα των 1.635 μονάδων, ή, στη χειρότερη περίπτωση, να διατηρηθεί η επαφή με αυτά τα επίπεδα. Αναφέρουμε ότι, σε περίπτωση συνέχισης των προβλημάτων, η καλή τεχνική εικόνα (η οποία παρατηρείται κατά τις τελευταίες εβδομάδες), αν και επιδεινώνεται ελαφρώς, σε καμία περίπτωση δεν αναστρέφεται, ενώ οι επόμενες σημαντικές υποστηρίξεις στις οποίες θα εστιάσουμε, θα είναι τα επίπεδα των 1.550 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών) και, χαμηλότερα, στα επίπεδα των 1.510 – 1.500 μονάδων (πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη υποστήριξη). Αναφορικά με το δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το μεγάλο “στοίχημα” θα είναι η παραμονή του δείκτη υψηλότερα των 750 – 745 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών) ή, στη χειρότερη περίπτωση, η παραμονή αυτού, κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, υψηλότερα των 715 – 710 μονάδων (πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη υποστήριξη). Τέλος, όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, το μεγάλο ζητούμενο είναι η παραμονή πάνω από τις 1.420 μονάδες (έκλεισε οριακά πάνω από αυτά τα επίπεδα τις τελευταίες 2 συνεδριάσεις), ενώ όσο ο δείκτης παραμένει υψηλότερα αυτών των επιπέδων, η πρόσφατη σημαντική βελτίωση διατηρείται και οι πιθανότητες για περαιτέρω άνοδο, κατά τις επόμενες εβδομάδες, αυξάνονται.
Ανασκόπηση Αγορών…
Ασιατικές Αγορές
Έντονα ανοδικά ξεκινάει η τρέχουσα εβδομάδα για τις Ασιατικές αγορές, ωθούμενες τόσο τη μικρότερη του αναμενομένου συρρίκνωση της Ιαπωνικής οικονομίας αλλά και της διαφαινόμενης εξομάλυνσης της κατάστασης στην Αίγυπτο, μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ και την ανάληψη της ηγεσίας από το στρατό. Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα του Ιαπωνικού ΑΕΠ, να αναφέρουμε ότι ανακοινώθηκε η συρρίκνωση της Ιαπωνικής οικονομίας κατά 0,3% έναντι συρρίκνωσης 0,5% που περίμεναν οι αναλυτές (το προηγούμενο τρίμηνο είχε σημειωθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης 1%). Επιπλέον ανακοινώθηκε πριν από λίγο σημαντική συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος για το μήνα Ιανουάριο στην Κίνα, το οποίο διαμορφώθηκε στα 6,5δις από 13,1δις τον προηγούμενο μήνα και έναντι 10,5δις που περίμεναν οι αναλυτές. Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε μεγάλο βαθμό η παραπάνω μείωση είναι αποτέλεσμα της εβδομαδιαίας - αργίας στην Κίνα για τον εορτασμό της νέα χρονιάς, αργία η οποία φέτος έπεσε μια εβδομάδα νωρίτερα από ότι πέρσι.
Στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών, ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημειώνει σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,50% στις 137,88 μονάδες, με αναλογία 4 ανοδικές μετοχές για κάθε 1 πτωτική. Στους επιμέρους δείκτες, με κέρδη 1,09% ο Nikkei στην Ιαπωνία, στις 10.721,00 μονάδες, ενώ με άνοδο 1,07% ο Hang Seng στο Hong Kong, στις 23.073,00 μονάδες. Στα της Κίνας, έχουμε μεγάλα κέρδη για τους βασικούς δείκτες, με το Shanghai Composite στις 2.882,12 μονάδες (+1,94%) και το δείκτη CSI 300 στις 3.198,70 μονάδες, +2,49%. Στις υπόλοιπες αγορές, με κέρδη 0,88% στην Ταιβάν, ενώ με άνοδο 1,12% o ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.935,80 μονάδες. Όσον αφορά τη Σιγκαπούρη έχουμε κέρδη 1,09% για το βασικό δείκτη, ενώ επίσης με κέρδη η αγορά της Νότιας Κορέας (+2,35%). Τέλος, με άνοδο 1,74% η αγορά της Ινδίας.
Πολύ φτωχό το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο:
Η ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη (12:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται σε μηνιαία βάση μείωση της τάξης του 0,1% έναντι αύξησης 1,4% – Επίδραση στις Αγορές– Μέτρια).
http://www.greekfinanceforum.com/