tromaktiko: Από το fast track στο fast... ξεπούλημα

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Από το fast track στο fast... ξεπούλημα



Παρακάμπτοντας τελευταίες διαβεβαιώ­σεις, παραγράφοντας προεκλογικές εξαγ­γελίες και με τη διαδικασία του fasttrack προχωρά η κυβέρνηση την υλοποίηση της μεγα­λύτερης – όπως υποστηρίζουν – επένδυσης, πα­ραχωρώντας στο Κατάρ επί της ουσίας γη (στο Ελληνικό) και...
ύδωρ. Οι τελευταίες δύο εβδομά­δες είναι επίπονες για τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος έχει αναλάβει και τυπικά όλο το «πακέτο» σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συγκατάθε­ση των εμίρηδων αλλά και τον πιλότο με τον οποίο επιδιώκεται να τρέξουν και άλλα σημαντικά έργα.


Από τα τελευταία βήματα της κυβέρνησης επι­βεβαιώνεται η σπουδή της να κλείσει ένα θέμα, αδιαφορώντας για τιςεπιπτώσεις που μπορεί να πυροδοτήσει η τακτική της. Αδιαφανείς δια­δικασίες, εν κρυπτώ σχεδιασμοί, πλήρης απου­σία συγκατάνευσης (έστω ενημέρωσης άλλων ενδιαφερομένων - εμπλεκομένων) και σπουδή που ενισχύει την εκτίμηση όσων αναφέρονται σε βιαστικό ξεπούλημα. Από την περιοχή του πρώην αεροδρομίου μέχρι τις συμβάσεις παρα­χώρησης, τις υποδομές και ποιος ξέρει τι άλλο στη συνέχεια.

Δεσμεύσεις
Η βιασύνη της κυβέρνησης να προωθήσει την επένδυση, που κατά την εκτίμησή της υπολογί­ζεται σε 5-7 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει έως 40.000 θέσεις εργασίας, επιβεβαιώνεται από τη διαδικασία fast track που επιλέγεται εν τέλει να ακολουθηθεί. Κατά παρέκκλιση μάλιστα πρόσφα­των δεσμεύσεων του ίδιου του υπουργού Επικρα­τείας (στις 27.9 στον ΣΚΑΪ), όταν δήλωνε πως «η ανάπλαση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό θα σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του ελληνικού λαού, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου».

Όλες οι παρεμβάσεις είναι ενταγμένες στο στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης που έχει εξαγγεί­λει ο πρωθυπουργός, σημείωνε τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Επικρατείας, υπενθυμίζοντας τις προ­εκλογικές εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου πως όλο το Ελληνικό θα γίνει πράσινο.

Προσώρας τα σχέδια για ανάπλαση της περι­οχής, που παρουσιάστηκαν από τον Ισπανό αρ­χιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιοστην κυβέρνηση, φυ­λάσσονται σαν κόρη... οφθαλμού όχι μόνο από το φως της δημοσιότητας, αλλά και από δημάρχους και φορείς των παρακείμενων περιοχών κάτι που δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχίες... μιας και ο Αθεμπίγιο έχει τάση προς τα πολυώροφα κτίρια και γενικότερα το real estate.
Εύλογα και τα ερωτήματα όσον αφορά τον συ­ντελεστή δόμησης και τις χρήσεις γης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, για τυχόν παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο και τους οδικούς άξονες της περιοχής. Ένα τέτοιο σχέδιο προφανώς έρ­χεται σε ευθεία αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί... «συμμετοχικής δημοκρατίας» και «ανοιχτής διακυβέρνησης», ενώ παραμερίζει άλλες προτάσεις (με ενδεικτικότερη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), με τους όποιους σχεδι­ασμούς να γίνονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Κυβερνητική πηγή υποστηρίζει πως η προω­θούμενη συμφωνία θα έχει τη μορφή «σχήματος συμμετοχών - συμβάσεων», καθώς πρακτικά θα αφήνει το περιθώριο στους Καταριανούς να διαπραγματευτούν επιμέρους χρήσεις και της ευρύ­τερης περιοχής. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η δημιουργία «ομπρέλας» υπό την εποπτεία του QatarInvestment Authority, που θα συμφωνήσει χωριστά με κάθε ενδιαφερόμενο την κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών, πολυώρο­φων κτιρίων, του ξενοδοχείου, της μαρίνας, την ανάπτυξη κέντρων τεχνολογίας και εκπαίδευσης. Για τα σχέδια αυτά υπάρχει ενδιαφέρον από ελλη­νικούς και ξένους ομίλους. Πού να μείνει χώρος για πράσινο – τίποτε κρεμαστούς κήπους θα φτι­άξουν...
http://www.topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!