tromaktiko: Απάντηση στο "Σχετικά με greeklish και όχι μόνο"

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση στο "Σχετικά με greeklish και όχι μόνο"



Θεωρεί ότι τα greeklish "δεν είναι η κύρια αιτία της γλωσσικής ένδειας".
Και όμως, από τη στιγμή που δεν αλλοιώνουν απλώς, αλλά κακοποιούν την ίδια τη μορφή του γραπτού λόγου, παίζουν σημαντικότατο και αρνητικό βέβαια ρόλο στη χρήση της ίδιας της γλώσσας.
(Η αναγνώστρια που έστειλε το μήνυμα http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/02/greeklish_7991.html)

Αν κινδυνεύεις σήμερα να κάνεις 5 λάθη σε μία λέξη όπως λες, με λίγη προσπάθεια (απλή ανάγνωση βιβλίων), αύριο θα κάνεις 2 και μεθαύριο ίσως 1.
Η απλοποίηση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Αν ήταν έτσι , τα ... top μαθηματικά μυαλά που αναφέρεις, απλά δεν θα ήταν μαθηματικά μυαλά, αφού δεν θα έμπαιναν στον κόπο επίλυσης δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων. Θα ασχολιόντουσαν μόνο με ότι εύκολο, γρήγορο και απλό υπάρχει.
Θα παραθέσω και μια προσωπική μου παρατήρηση μετά από αρκετά χρόνια χρήσης του διαδικτύου.
Κατά κανόνα, αυτοί που χρησιμοποιούν greeklish, έχουν πολύ περιορισμένο λεξιλόγιο, και δεν μπορούν να εμβαθύνουν στα θέματα για τα οποία συζητούν.
Αυτό δεν το θεωρώ σύμπτωση. Το θεωρώ άμεσα σχετιζόμενο με την χρήση των greeklish.
Η αναζήτηση της απλοποίησης και της "ευκολίας" που οδηγούν κάποιον στη χρήση των greeklish γίνεται τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς.
Τελικά η συνεχής απλοποίηση οδηγεί στην απλοϊκότητα και άρα στην αδυναμία προσαρμογής και αντιμετώπισης σύνθετων καταστάσεων του πολύπλοκου κόσμου μας.
Φίλτατη αναγνώστρια και μαθήτρια, μια χαρά Ελληνικά γράφεις, ας σε μιμηθούν οι φίλου σου που γράφουν με greeklish και όχι το αντίθετο.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!