Αν καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ
Η Τρόικα ζητά την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι μόνο, που θα οδηγήσει σε έσοδα της τάξης των 50 δις ευρώ κατά την περίοδο 2011-2015.Και βέβαια η...
πώληση ενός μέρους των 75.000 ακινήτων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) ή των 350 των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα σε κάποιες περιπτώσεις. Πράγματι, πολλά από αυτά καταστρέφονται γιατί παραμένουν αχρησιμοποίητα κουφάρια, επιβαρύνοντας από την άλλη το Δημόσιο με ένα σύνολο από δαπάνες.
Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) διαθέτει ένα ακίνητο ‘φιλέτο’ στο κέντρο του Παρισιού, λίγα βήματα μακριά από την Όπερα της γαλλικής πρωτεύουσας, που παραμένει άδειο εδώ και χρόνια χωρίς να εξυπηρετεί τον όποιο ενδιαφερόμενο εξαγωγικό φορέα. Έγινε μια προσπάθεια επαναλειτουργίας του κτηρίου αυτού κατά το 2003-4, η οποία όμως ναυάγησε με την έλευση της Ν.Δ. Τα κοινόχρηστα όμως πληρώνονται κανονικά.
Η αιφνίδια θέση της Τρόικας για αύξηση των εσόδων κατά το 2011-15 μέσω της εκποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να δεχθεί τις ακόλουθες ερμηνείες:
Α) Κρίνουν οι τρεις σοφοί άνδρες της ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ ότι η «Σύνοδος Κορυφής» της 25ης Μαρτίου θα οδηγηθεί σε φιάσκο, λόγω της μη αποδοχής της πρότασης Μέρκελ περί ενός νέου «Συμφώνου Σταθερότητας» που εισάγει μια άλλης μορφής λιτότητα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο «Μηχανισμός Στήριξης» των υπερχρεωμένων κρατών που μεθοδεύεται θα τιναχθεί στον αέρα, οπότε τόσο η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, όσο και η επαναγορά του θα παραμείνουν στα χαρτιά.
Β) Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση Μέρκελ, τότε οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών πρέπει να οδηγηθούν σε ένα καθεστώς μηδενικού υπολοίπου στον ορίζοντα του 2014-2016, αν λάβουμε υπόψη τα όσα αντίστοιχα έγιναν στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών. Τα περιθώρια όμως αύξησης των εσόδων μέσω των φόρων έχουν περιοριστεί στο έπακρο, εξέλιξη που επισημαίνει και η ίδια η Τρόϊκα. Οπότε η λύση εντοπίζεται στα εκτός φόρων έσοδα, καθώς η μείωση των δαπανών δεν ακολουθεί την προβλεπόμενη πορεία!
Γ) Ο ‘λογαριασμός δε βγαίνει’ γιατί δεν πρόκειται να αυξηθούν τα έσοδα από φόρους, που θα προκύψουν το μεγάλωμα της πίττας της οικονομίας. Πράγματι, η αύξηση των επενδύσεων παραμένει όνειρο απατηλό, το fast track χάνεται στη γραφειοκρατία που το ίδιο προκαλεί και όλοι περιμένουν να εξοφλήσουμε ένα υπέρογκο χρέος μέσω της διαχείρισης των περιορισμένων πόρων της οικονομίας.
http://www.mardas.gr/