, µετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή από ερευνητικές εργασίες του Πανεπιστηµίου Αθηνών και συγκεκριµένα των καθηγητών Κλέας Κατσουγιάννη και Μίλτου Σανταµούρη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστηµίου Αθηνών πραγµατοποίησαν µετρήσεις σε περισσότερα από 1.000 κτήρια σε όλη τη χώρα και συγκεκριµένα σε κατοικίες, σχολεία, νοσοκοµεία, γραφεία, µουσεία και αθλητικά κέντρα καθώς και σε 10 νυχτερινά κέντρα. Τα αποτελέσµατα των µετρήσεων αποκάλυψαν ότι στους πιο επιβαρυµένους εσωτερικούς χώρους συγκαταλέγονται τα κτήρια γραφείων και τα διάφορα κέντρα διασκέδασης, ενώ πολύ σοβαρό πρόβληµα υπάρχει και στο 75% των σχολικών αιθουσών που εξετάστηκαν. Επισηµαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταδεικνύουν ότι το 60% των κρουσµάτων άσθµατος που παρατηρούνται στην Ελλάδα οφείλεται στη ρύπανση των εσωτερικών χώρων.
Στοιχεία – σοκ
Οι επιστήµονες επισηµαίνουν ότι το σοβαρότερο πρόβληµα έχει να κάνει µε τον ελλιπή αερισµό των κτηρίων ενώ στα κέντρα διασκέδασης και µε το κάπνισµα. Ειδικότερα, οι ερευνητές αναφέρουν:
♦ Στο 75% των σχολείων που εξετάστηκαν παρουσιάζεται συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα κατά πολύ µεγαλύτερη από το όριο των 600-700 ppm (µερικές φορές φτάνει περίπου και στα 2.500-3.000 ppm).
Αυτό έχει ως αποτέλεσµα την έλλειψη συγκέντρωσης των µαθητών και τη µείωση της µαθησιακής τους ικανότητας. Επιπρόσθετα, η συγκέντρωση οργανικών πτητικών ενώσεων ξεπερνά τα όρια στα περισσότερα σχολικά κτήρια.
♦ Στα 10 νυχτερινά µπαρ που έγιναν µετρήσεις, παρατηρήθηκαν συγκεντρώσεις αιωρούµενων σωµατιδίων που φτάνουν έως τα 1.600 µικρογραµµάρια ανά κυβικό µέτρο, µε όριο τα 40! Με απλά λόγια, όπως επισηµαίνεται στην έρευνα, ένας νέος ο οποίος παρέµεινε στο µπαρ για κάποιες ώρες, ήταν σαν να είχε καπνίσει περίπου 100 τσιγάρα, έστω και αν δεν κάπνισε ποτέ ούτε ένα.
♦ Σε έρευνα που πραγµατοποιήθηκε σε 17 χειρουργεία σε νοσοκοµεία στην Αττική, τα επίπεδα των οργανικών πτητικών ενώσεων υπερβαίνουν τα όρια αγγίζοντας το επίπεδο της τοξικής έκθεσης. Ειδικότερα, σε αίθουσα του Νοσοκοµείου Παίδων η συγκέντρωση - µε όριο τα 0,02 µικρογραµµάρια - µετρήθηκε στα 40 και στα 50, για µεγάλα χρονικά διαστήµατα, τα οποία ήταν 4 και 5 χρόνια.
Οι ερευνητές, µεταξύ άλλων, στα συµπεράσµατά τους υπογραµµίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την επίδραση των αιωρούµενων σωµατιδίων, και συγκεκριµένα:
♦ Παρατηρείται αύξηση της τάξης του 0,6% στην ηµερήσια ολική θνησιµότητα, όταν τα αιωρούµενα σωµατίδια (ΡΜ10) αυξάνονται κατά µόλις 10 µg/m3. Αυτή η επίδραση αφορά την ίδια µέρα και την επόµενη µέρα, ενώ στη συνέχεια η επίδραση µειώνεται. Ειδικά για τους θανάτους από καρδιακές και αναπνευστικές αιτίες η αύξηση που παρατηρείται είναι από 0,6%-0,8% ηµερήσια για όλο τον πληθυσµό. Αν µάλιστα ληφθούν υπόψη οι επιδράσεις 40 ηµερών, τότε η αύξηση είναι 1,6%.
♦ Παρατηρείται αύξηση της τάξης του 1% στις εισαγωγές επειγόντων περιστατικών για παιδιά ηλικίας έως 14 ετών εξαιτίας κυρίως κρίσεων άσθµατος. Σε άτοµα άνω των 65 ετών παρατηρείται σε ποσοστό 1% αύξηση των εισαγωγών λόγω χρόνιας αποφρακτικής πνευµονοπάθειας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης, µε επιστολή του, ενηµέρωσε για το σοβαρό πρόβληµα της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και για τα βασικά συµπεράσµατα των εργασιών της Επιτροπής τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
http://www.topontiki.gr/article/13565