"Οι παγκόσμιες ανισορροπίες έχουν επιστρέψει" λεει ο πρόεδρος του IMF «φέροντας ζητήματα που μας είχαν ανησυχήσει πριν την κρίση –ισχυρές και ασταθείς τάσεις στις ροές κεφαλαίων, πιέσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, απότομες αυξήσεις στα πλεονάζοντα αποθεματικά, βρίσκονται σε προτεραιότητα άλλη μια φορά. Αν αυτά τα ζητήματα αφεθούν στην τύχη τους χωρίς να λυθούν τότε θα αφήσουν τους σπόρους τους για τη δημιουργία μιας νέας κρίσης», συνέχισε ο Strauss-Kahn.
«Όταν ανησυχούμε για τις ελλείψεις του διεθνούς νομισματικού συστήματος ανησυχούμε κυριότερα για την αστάθεια του», για να αφήσει στο σημείο αυτό το πρώτο υπονοούμενο εισάγοντας τον όρο «εξωτερικό περιβάλλον» προσθέτοντας «υπάρχει μια αίσθηση πως τα κεφάλαια κάποιες φορές ρέουν σε παγκόσμιο επίπεδο σε καθεστώς μεγάλης αστάθειας και τα κράτη έχουν ανάγκη από ένα πιο σταθερό πιο προβλέψιμο “εξωτερικό περιβάλλον” για να αναπτυχθούν».
Μάλιστα για ναισχυροποιήσει τη βάση των ισχυρισμών του παρέθεσε το παράδειγμα του γουάν με το δολάριο.
«Η Κίνα» είπε «η οποία κατέχει αποθεματικά ύψους 2,85 τρις. $ εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό είναι σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ανησυχεί για τη αξία του δολαρίου, ενώ αντίστοιχα οι ΗΠΑ παραπονούνται για το φτηνό yuan θεωρώντας το ως αθέμιτο ανταγωνισμό».
Έτσι αφού πρώτα κατέδειξε το «πρόβλημα» προχώρησε στη συνέχεια στη διαμόρφωση της «συνταγής» λέγοντας πως προσθέτοντας νομίσματα χωρών που βρίσκονται σε ανάπτυξη όπως το κινεζικό γουάν σε ένα «καλάθι» νομισμάτων -με αυξημένες όμως αρμοδιότητες- τη λειτουργία του οποίου θα καθορίζει το IMF –βέβαια- θα μπορούσε να προσθέσει σταθερότητα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Πιο είναι αυτό τώρα το «καλάθι» του Strauss-Kahn; Μα το ίδιο το αποθεματικό του IMF πιο γνωστό στη διεθνή ορολογία ως SDR (Special Drawing Rights) το οποίο αποτελείται σήμερα από το αμερικανικό δολάριο, τη στερλίνα, το ευρώ και το γιεν.
Και δρώντας ουσιαστικά ως «λαγός» της ΝΤ ο πρόεδρος του IMF ξεκαθάρισε τους στόχους του: «Χρησιμοποιώντας το SDR ρυθμιστικά στο διεθνές εμπόριο αλλά και στα λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα δημιουργήσουμε μια ουδέτερη ζώνη ασφαλείας η οποία θα μας προστατέψει από τις αστάθειες των συναλλαγματικών μετατροπών, ενώ η δημιουργία νέων ομολόγων που θα στηρίζονται στο SDR θα φέρει μια νέα κατηγορία αποθεματικών μέσων στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».
Ολοκληρώνοντας ο Strauss-Kahn την «εισαγωγή» του στην παράδοση του πρώτου μαθήματος της παγκόσμιας οικονομίας με βάση ένα κοινό νόμισμα, αυτό δηλαδή που θα προέλθει από την αυξημένες αρμοδιότητες του SDR, κατέληξε : «Αυξάνοντας το ρόλο του SDR θα απαιτήσει σίγουρα ένα μεγάλο βήμα στον διεθνή οικονομικό συντονισμό. Για αυτό το λόγο αναμένω το παγκόσμιο αποθεματικό σύστημα να εξελιχθεί μόνο σταδιακά (ηρεμήσαμε τώρα κάπως) και παράλληλα με ανάλογες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία».
Μα άλλα λόγια, μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να πειστείτε αλλά στο τέλος θα γίνει.
Φυσικά στο σχέδιο αυτό της ΝΤ ο Strauss-Kahn δεν είναι μόνος.
Έχει εκούσιους αλλά και ακούσιους συμμάχους. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει πως τα νομίσματα της Βραζιλίας της Ρωσίας της Ινδίας και της Κίνας πρέπει να συμπεριληφθούν στο «καλάθι» του IMF.
Το ίδιο είχε δηλώσει και ο Γάλλος πρόεδρος Sarkozy πως το γουάν πρέπει να συμπεριληφθεί στο SDR ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως υποστηρίζει μιας τέτοια προοπτική. Το «πρόβλημα» όμως είναι πως το γουάν δεν συναλλάσσεται ελεύθερα στις διεθνείς αγορές ενώ στην ίδια την Κίνα οι αγορές είναι ακόμη κλειστές.
Όχι όμως για πολύ. Όπως είχαμε αναφέρει στις 11/1 η τράπεζα της Κίνας (Bank of China Ltd.) είχε ανακοινώσει πως άνοιξε για πρώτη φορά την ελεύθερη εμπορική συναλλαγή του κινεζικού εθνικού νομίσματος yuan στις ΗΠΑ σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της μελλοντικής ανοικτής πολιτικής για την εμπορία του νομίσματος διεθνώς. Μπορεί η διεθνής συναλλαγή του γουάν στις ΗΠΑ να πραγματοποιείται μόνο από τα υποκαταστήματα της τράπεζας της Κίνας, το πρώτο βήμα όμως έχει γίνει ήδη για την είσοδό του στο SDR και μετά όλων των υπολοίπων νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών. Μετά σειρά θα έχει το παγκόσμιο κοινό νόμισμα.
defencenet.gr