tromaktiko: TEI Θεσσαλονίκης - SOS - SOS!

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

TEI Θεσσαλονίκης - SOS - SOS!



Είμαστε ένα μέρος φοιτητών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εδώ και 4 εβδομάδες το ΤΕΙ υπολειτουργεί ή παραμένει κλειστό λόγω...
αρχικά της επίσχεσης εργασίας των έκτακτων καθηγητών αλλά και στην συνέχεια της κατάληψης αυτού από την περασμένη πέμπτη από τους ίδιους. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΛΑ ΖΗΤΑΝΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ...ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ .ΑΠΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛA ΣΧΕΔΙΑ. ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ! ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΕΦΤΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ...Κ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ...ΣΤΟΥΣ ΑΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΥΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Η ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ .ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΑ ΠΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Η ΚΑΘΑΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ. ΚΑΙΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ...ΠΟΙΟΙ ΟΛΟΙ ?ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ .ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΔΡΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ...ΣΑΣ. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ. ΟΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΣ…ΓΙΑΤΙ ???ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ...

Στην Συνέλευση Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΤΕΙΘ που πραγματοποιήθηκε Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 στον εσωτερικό χώρο του ΤΕΙ συμμετείχαν αφενός μέλη του συλλόγου του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και αφετέρου μέλη του φοιτητικού συλλόγου. Η προσέλευση ήταν μικρή και από μέρους των φοιτητών, αλλά και από μέρους των έκτακτων καθηγητών οι οποίοι δεν ξεπερνούσαν τους 30 σε αριθμό.

Η συζήτηση χωρίστηκε σε δύο σκέλη. Το πρώτο περιελάμβανε την γνωστοποίηση της κατάστασης και του προβλήματος από μέρους των καθηγητών, και στη συνέχεια έγινε διάλογος και κατατέθηκαν προτάσεις με την προσδοκία ότι θα οδηγήσουν σε λύσεις. Υπήρχε από την αρχή έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα και αντιδράσεις κυρίως από μέρους των φοιτητών, οι οποίοι δεν σεβάστηκαν και δεν προασπίστηκαν για ακόμα μια φορά βασικές αξίες όπως η ελευθερία του λόγου και ο σεβασμός προς το συνομιλητή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των έκτακτων εκπαιδευτικών, οι ίδιοι παραμένουν απλήρωτοι από το μήνα Οκτώβριο του 2010, ενώ δεν έλαβαν ούτε δώρο Χριστουγέννων. Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Παιδείας, η καταβολή του χρηματικού ποσού για τη μισθοδοσία των έκτακτων καθηγητών περνούσε από αναβολή σε αναβολή. Συγκεκριμένα, η πρόταση του Υπουργείου έκανε λόγο για κάλυψη των οφειλών του 2010 με ποσό από τα κονδύλια που προορίζονται για το 2011, δημιουργώντας, όμως, ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό έλλειμμα στο επόμενο έτος. Ακόμα, η περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού (κατά 20%) του 2011 σημαίνει ότι με τις σημερινές συνθήκες θα μπορεί να λειτουργήσει το ΤΕΙ μέχρι τον Απρίλιο ή το Μάιο.

Από τη μεριά των καθηγητών αποφασίστηκε επίσχεση εργασίας στις 24 Ιανουαρίου και συνεχίζεται ακόμα. Επίσης το ΤΕΙ τελούσε υπό κατάληψη κατά τις εξής ημερομηνίες: Τετάρτη 9/2. Πέμπτη 10/2, Παρασκευή 11/2, Πέμπτη 17/2, Παρασκευή 18/2, Δευτέρα 21/2.

Η πλειοψηφία των φοιτητών εκδήλωσε την ανησυχία της και την επιθυμία να ολοκληρωθεί η εξεταστική περίοδος. Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία ωστόσο παραμένει μετέωρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος (περίπου 1250 άτομα) είναι ωρομίσθιοι. Όπως ενημερωθήκαμε οι συμβάσεις εργασίας λήγουν στις 28/2.

Είναι φανερό ότι αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις είναι αμφίβολη η ομαλή λειτουργία του ΤΕΙ. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν οι καθηγητές «Αυτή είναι η αρχή του τέλους για το ΤΕΙ.» Η υποβάθμιση της λειτουργίας του ιδρύματος κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας τις επισταμένες προσπάθειες για «πλάγια» ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκ μέρους του Υπουργείου.

Στην ουσία, είναι κοινό το αίτημα για ποιοτική, δωρεάν, δημόσια εκπαίδευση. Οι καθηγητές μάχονται όχι μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και προς όφελος των φοιτητών. Αν δεν δοθεί λύση σύντομα, καθηγητές και φοιτητές θα βρεθούν σε αδιέξοδο: για τους μεν ανεργία, για τους δε λουκέτο. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαία η έμπρακτη συνεργασία των δύο πλευρών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!