Ο περιηγητής Chrome καθώς και το Chrome OS μπορεί να δουν μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας τους στο κοντινό μέλλον. Ο Jeff Chang από το Google είπε πως “υπάρχει ένας αριθμός αλλαγών στο περιβάλλον εργασίας. Και προτίθεται να ενημερώνει σε εβδομαδιαία βάση για την πρόοδο με τρόπο που ταιριάζει ώστε να καταλαβαίνει τις αλλαγές και ο απλός κόσμος.”
Η τελευταία δραματική αλλαγή του περιηγητή Chrome ήταν το Ιούλιο του 2010 όταν καταργήθηκαν τα κουμπιά Stop και Go, και όταν ενοποιήθηκαν τα μενού Page και Tools. Τότε ήδη αποκαλέσαμε το Chrome “naked browser” (απογυμνωμένο περιηγητή) καθώς έθετε την τάση για περιορισμένο περιβάλλον εργασίας, που στόχευε στην αύξηση του χώρου προβολής των ιστοσελίδων και του περιεχομένου των εφαρμογών. Το Chrome ξεκίνησε την μόδα, αλλά σήμερα ο IE9 είναι που έχει το πιο αποτελεσματικό περιβάλλον εργασία, από άποψη διαθέσιμου χώρου στο περιεχόμενο του διαδικτύου.
Το Google εργάζεται στην κατεύθυνση ενός βελτιωμένου περιβάλλοντος εργασίας που θα μπορούσε να είναι πιο ριζοσπαστικό και να καταργήσει εντελώς την μπάρα διευθύνσεων. Σύμφωνα με τις παραλλαγές των σελίδων του Chrome, το Google σκέφτεται τέσσερα διαφορετικά σχέδια , με τέσσερις διαφορετικούς τύπους πλοήγησης. Την κλασσική έκδοση πλοήγησης (classic), την συμπαγή πλοήγηση (Compact), την πλοήγηση με πλαϊνό μενού (Sidetab)και την έκδοση αφής Touch).
Ξαφνιάζει κάπως που το Google δεν ακολουθεί την πλοήγηση με πλαϊνό μενού που είναι διαθέσιμη για αρκετούς μήνες μέσω επιλογής στο Chrome. Η εταιρεία λέει πως αυτό το σχέδιο θα ξόδευε χώρο για τους χρήστες που δεν χρησιμοποιούν πολλά tab και λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο σε οθόνες νε πλάτος πάνω από 1366 pixel και δεν δένει καλά με το σύνολο του Chrome.
Η πιο δραματική μετατροπή είναι κάτι που λέγεται “το συμπαγές” (Compact) μοντέλο πλοήγησης. Η ιδέα είναι να καταργηθούν οι δύο γραμμές πλοήγησης που έχουν τα Tab στην κορυφή και την κουμπιά πλοήγησης,μενού και μπάρα διεύθυνσης από κάτω. Το συμπαγές μοντέλο θα έχει μόνο μια γραμμή τοποθετώντας τα κουμπιά πλοήγησης, το κουμπί αναζήτηση και τα μενού δίπλα δίπλα. Η μπάρα διευθύνσεων καταργείται και η διεύθυνση URL δεν φαίνεται παρά μόνο όταν η σελίδα φορτώνεται ή επιλέγεται το Tab. Στην πράξη υπάρχουν πολλαπλές μπάρες διευθύνσεων ενσωματωμένες στα Tab.
To Google επισημαίνει πως αυτό το σχέδιο έχει το πλεονέκτημα ότι εξοικονομεί ωφέλιμο χώρο, πως η αναζήτηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εκκινητής και μέσο αλλαγής των σελίδων, που μπορεί να εφαρμοστεί με ευέλικτε μεθόδους σε μεγάλες οθόνες και πιθανά να εναλλάσσεται με το κλασσικό σχέδιο ώστε οι εφαρμογές να έχουν παρέχουν καλύτερη εμπειρία στον χρήστη “με πλήρη έλεγχο της περιοχής του περιεχομένου του παραθύρου”. Το μειονέκτημα που αναφέρει το Google είναι πως οι διευθύνσεις των σελίδων δεν προβάλλονται συνεχώς, τα κουμπιά πλοήγησης και τα μενού δεν είναι τοποθετημένα στο Tab και χάνουν την σχέση τους με το περιεχόμενο και ότι η μοναδική λωρίδα tab φορτώνεται πολύ. Υπάρχει μια σημείωση πως αυτά τα σχέδια δεν είναι τελικά και ότι μπορούν να αλλάξουν, αλλά φαίνεται πως το Google αναζητά τρόπους να μειώσει το περιβάλλον του περιηγητή ακόμη περισσότερο.
daiytech.gr