tromaktiko: ΗΠΑ: Δωρεά ύψους 10 εκατ. δολ. από το ζεύγος Τζαχάρη από τη Λέσβο στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ: Δωρεά ύψους 10 εκατ. δολ. από το ζεύγος Τζαχάρη από τη Λέσβο στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου



Δωρεά ύψους δέκα εκατομμυρίων δολαρίων στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου (The Art Institute of Chicago), έκανε το ζεύγος Εμμανουήλ και Μαίρη Τζαχάρη. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του “Εθνικού Κήρυκα” της Νέας Υόρκης...
πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει στη μέχρι τώρα ιστορία του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγου, στο σχολείο του οποίου η Μαίρη Τζαχάρη έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες, ενώ είναι μέλος της Εφορίας του.Με τη δωρεά αυτή των επιφανών ομογενών θα αναπαλαιωθούν και επεκταθούν οι γκαλερί, που είναι αφιερωμένες στην Ελληνική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Τέχνη, και συνάμα θα καταστεί δυνατή η απόκτηση και έκθεση ειδών της προαναφερθείσας τέχνης, όπως μετέδωσαν οι “Νιου Γιορκ Τάιμς” του Σαββατοκύριακου.

Το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, με έτος ίδρυσης το 1879, συλλέγει, συντηρεί και προβάλλει έργα τέχνης υψηλής ποιότητας, τα οποία αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις Τέχνης από όλο τον κόσμο. Η συλλογή του σήμερα περιλαμβάνει έργα Τέχνης, τα οποία αντιπροσωπεύουν ανθρώπινη εμπειρία πέντε χιλιάδων ετών, από διαφόρους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του σχολείου εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας.
Το ζεύγος Τζαχάρη διακρίνεται για τις μεγάλες δωρεές του, με σκοπό την προαγωγή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Το 2007 έκανε μια μεγάλη δωρεά, ύψους εξήντα εκατομμυρίων δολαρίων, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου δημιουργήθηκαν οι γκαλερί Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης, οι οποίες έλαβαν και τα ονόματά τους. Η κα Τζαχάρη είναι επίτιμο μέλος της Εφορίας του Μητροπολιτικού Μουσείου.
Τον περασμένο Οκτώβριο, έγιναν και τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, που είναι αφιερωμένο στο όνομα της Μαίρης Τζαχάρη, στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστόνης. Είχε προηγηθεί δωρεά, ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, στη Θεολογική Σχολή, όπως αναφέρει ο “Εθνικός Κήρυκας”, εκ των οποίων τα τρία εκατομμύρια θα διατίθεντο για την ίδρυση Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού και τα υπόλοιπα δύο για την ίδρυση Έδρας Καινής Διαθήκης, επ’ ονόματι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Άλλη μια Ακαδημαϊκή Έδρα, στο όνομα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Fordham (Φόρνταμ) της Νέας Υόρκης, με δωρεά του ζεύγους Τζαχάρη το 2009, ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης, η οικογένεια Τζαχάρη έχει ανοικοδομήσει Οίκο Ευγηρίας, με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις και προδιαγραφές, στο χωριό Αγία Παρασκευή της Λέσβου, τόπο καταγωγής του Εμμανουήλ Τζαχάρη. Ο πατέρας του συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες. Είχε εγκατασταθεί αρχικά στο προάστιο Μέτφορντ της Βοστόνης και εργαζόταν στην αρχή ως βαφέας υποδημάτων, ενώ αργότερα μετακόμισε στο Σικάγο όπου άνοιξε δικό του εστιατόριο.
Ο Εμμανουήλ Τζαχάρης είναι αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ο ιδρυτής του Ταμείου “Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό”.
Η σύζυγός του, Μαίρη, γεννήθηκε στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών της χρόνων έζησε στην Αθήνα και αργότερα επέστρεψε στο Σικάγο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Νόρθγουέστερν, ενώ αποφοίτησε και από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, με δίπλωμα στις Καλές Τέχνες. Αργότερα, όταν μετακόμισαν οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στη Σχολή Εσωτερικής Διακόσμησης.

Το ζεύγος Τζαχάρη έχει δύο παιδιά, τον Στίβεν και την Κάθριν και πέντε εγγόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://lesvosnews.net/2011/03/02/55-351/

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!