tromaktiko: Η γραφειοκρατία στοιχίζει στις κυπριακές επιχειρήσεις 155 εκ ετησίως

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η γραφειοκρατία στοιχίζει στις κυπριακές επιχειρήσεις 155 εκ ετησίως



Ουκ ευκαταφρόνητο το ποσό δαπανών από τη γραφειοκρατία, και η Κυπριακή Κυβέρνηση το γνωρίζει καλά, προσπαθώντας να βελτιώσει το σκηνικό.

Σύμφωνα με έρευνα του ελεγκτικού οίκου KPMG, η οποία διεξήχθη μετά από ανάθεση από την Κυβέρνηση, το κόστος από τη γραφειοκρατία για τις κυπριακές επιχειρήσεις μεταφράζεται σε 155 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως. Συνεπώς, μια απλοποίηση των διαδικασιών του κράτους σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, οι κυπριακές επιχειρήσεις θα εξοικονομούσαν το πιο πάνω αναφερόμενο ποσό.
Η βαρύτητα της έρευνας επικεντρώθηκε σε 8 διοικητικούς τομείς, από τους 50 συνολικά, όπως το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, τον Έφορο Εταιριών, την Υπηρεσία ΦΠΑ, το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, τα περιθώρια για εξοικονόμηση κόστους για τις κυπριακές επιχειρήσεις, μέσα από την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών της δημόσιας υπηρεσίας – όπως νόμοι, κανονισμοί, διατάγματα, εγκύκλιοι και εντολές – ανέρχονται σε 155 εκατ. ευρώ, ή στο 22% της σημερινής συνολικής δαπάνης.
Στις εισηγήσεις της KPMG, προς τη δημόσια υπηρεσία, περιλαμβάνονται γενικές εισηγήσεις, που καλύπτουν όλες τις υπηρεσίες, αλλά και πιο ειδικές επισημάνσεις, ανάλογα με το διοικητικό τομέα, όπου μπορεί να γίνει εξοικονόμηση διοικητικού φόρτου άμεσα. Στις γενικές εισηγήσεις περιλαμβάνεται η προβολή ή βελτίωση υφιστάμενων διαδικτυακών υπηρεσιών που προσφέρει η Κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις, συνοδευόμενη από την παροχή κινήτρων για όσους τις χρησιμοποιούν.
Επίσης προτείνεται να μεγαλώσει το εύρος των πληροφοριών που υποβάλλονται προς την Κυβέρνηση σε ηλεκτρονική μορφή, αντί να απαιτείται η φυσική παρουσία εκπροσώπων των επιχειρήσεων, να δημιουργηθεί μια κοινή διαδικτυακή πύλη για τη διεκπεραίωση όλων των πληρωμών προς την Κυβέρνηση και να αντιμετωπιστεί η επανάληψη της παροχής πληροφοριών προς διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού χώρου φύλαξης πληροφοριών.



http://www.onlycy.com/%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%b9%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-155-%ce%b5%ce%ba-%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%bf-%ce%ba%cf%8d%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!