tromaktiko: Με προχειρότητα και εικονική διαβούλευση το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά για το 2011

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Με προχειρότητα και εικονική διαβούλευση το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά για το 2011



Στην καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Πειραιά του έτους 2011 προχώρησε η παράταξη Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία...
κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.
Όπως επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Μίχας το πρόγραμμα δεν υπακούει σε έναν γενικότερο σχεδιασμό, είναι κατώτερο των δυνατοτήτων της πόλης και των προσδοκιών των Πειραιωτών, συντάχθηκε με προχειρότητα, ενώ ακολουθήθηκε προσχηματική διαβούλευση, στην οποία δεν συμμετείχαν ενεργά ούτε οι πολίτες, ούτε οι φορείς.

Ειδικότερα οι παρατηρήσεις του κ. Μίχα στάθηκαν σε πέντε βασικά σημεία :
Στο γεγονός ότι ο Δήμος Πειραιά δεν έχει τα αντίστοιχα έσοδα ώστε να προσδοκά στην υλοποίηση ενός προγράμματος ύψους 32,5 εκ € με την πλειοψηφία μάλιστα των πόρων να προέρχονται από τα ίδια τα έσοδά του. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Πειραιά συναντά δυσκολίες ακόμη και στην καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκτέλεση – διεκδίκηση έργων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Συνολικά από τα 32,5 εκ. € του Τεχνικού Προγράμματος, μόλις το 1 εκ. € (3% του συνολικού προγράμματος) προβλέπεται ότι θα αντληθεί από το ΠΕΠ Αττικής. Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση του Δήμου Πειραιά προκειμένου να απορροφηθούν πόροι προερχόμενοι από κοινοτικά κονδύλια. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου περιέχει 62 έργα του «ενός ευρώ». Πρόκειται για έργα που κοστολογούνται με 1 ευρώ, επειδή δεν έχουν ωριμότητα και δυνατότητα άμεσης υλοποίησης, στα οποία συγκαταλέγονται από την αξιοποίηση του Πύργου, του γιαπιού της Ραλλείου, της Βίλας Ζαχαρίου μέχρι κατασκευές παρκινγκ σε κοινόχρηστους της πόλης και απαλλοτριώσεις τα οποία θέλουν όχι ένα, αλλά πολλά χρόνια για να υλοποιηθούν και για τα οποία ο Δήμος δεν έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Τα έργα εντάχθηκαν για να εξυπηρετήσουν επικοινωνιακούς λόγους της διοίκησης. Ο κ. Μίχας μάλιστα διαφώνησε ανοικτά στο ενδεχόμενο κατασκευής χώρων στάθμευσης κάτω από πάρκα, κήπους και άλση της πόλης (στο Τεχνικό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται χώροι όπως ο Τινάνειος Κήπος, ο Προφήτης Ηλίας, οι κήποι της Τερψιθέας) που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του ελάχιστου πρασίνου που διαθέτει η πόλη του Πειραιά.
Η διαβούλευση που προηγήθηκε για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου υπήρξε προσχηματική. Ο τρόπος με τον οποίο δημοσιεύθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν άφηνε περιθώρια για προτάσεις και παρατηρήσεις ούτε από τους πολίτες, των οποίων την γνώμη ζήτησε ο Δήμος με την ανάρτηση του Προγράμματος στην ιστοσελίδα του, ούτε από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης που συνεδρίασε για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή. Παράλληλα δεν προηγήθηκαν συνεδριάσεις και προτάσεις από τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων αν και το προβλέπει ο Καλλικράτης (όχι υποχρεωτικά).
Σε αρκετά σημεία του το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ασαφές. Οι τίτλοι των έργων είναι τόσο γενικοί και περιληπτικοί που δεν επιτρέπουν τη διατύπωση γνώμης. Απαιτείται επαναδιατύπωση και ειδικότερη αναφορά στο περιεχόμενό τους.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Το Ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί τον καθρέφτη των προτεραιοτήτων μιας διοίκησης και της δυνατότητάς της να αξιοποιεί πόρους ίδιους, εθνικούς και κοινοτικούς για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Δυστυχώς το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά δείχνει την επιχειρησιακή ανετοιμότητα και την ανεπάρκεια της σημερινής διοίκησης να αντεπεξέλθει στις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει το πρώτο λιμάνι της χώρας, το οποίο πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο ως εμποροναυτιλιακό κέντρο της ΝΑ Μεσογείου».


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!