Ίσως και περισσότερα από 15 χρόνια θα διαρκέσει το «τούνελ» της ανεργίας στην Ελλάδα, που καταρρίπτει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας...
, το ένα μετά το άλλο όλα τα αρνητικά ρεκόρ, με το πλέον εμφατικό αυτό που δείχνει ότι, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, οι οικονομικά μη ενεργοί ξεπερνούν τους οικονομικά ενεργούς πολίτες.
Μόλις σε ένα χρόνο (τέλος 2009 με τέλος 2010), διάστημα κατά το οποίο εφαρμόζεται η πολιτική του Μνημονίου που επιφέρει βαθειά ύφεση, χάθηκαν τουλάχιστον 230.000 θέσεις εργασίας.
Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας (για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους) συνεχίζει ακάθεκτη και αφορά σχεδόν 7 στους 10 ανέργους. Κατακόρυφη είναι η άνοδος στις ηλικιακές ομάδες των νέων έως 24 ετών, που φτάνει το 39%. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, το 2005 η ανεργία έφθανε το 26,7% και το 2009 το 28,9%.
Το ποσοστό ανεργίας σχεδόν διπλασιάστηκε και στις πλέον παραγωγικές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται πλέον στο πρωτοφανές 9,2% για τους εργαζόμενους μεταξύ 45 - 55 ετών, όταν μόλις πριν ένα χρόνο η ανεργία στη συγκεκριμένη ομάδα έφτανε το 5,9% στο τέλος του 2009.
Συνολικά το 2010 οι οικονομικά ενεργοί φθάνουν τα 4.233.00 έναντι 4.353.000 που καταγράφονται ως οικονομικά μη ενεργοί. «Το στοιχείο αυτό είναι πρωτόγνωρο και καταγράφεται για πρώτη φορά μεταπολεμικά», σημειώνει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητής του Παντοίου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, προσθέτοντας ότι η έκρηξη της ανεργίας θα συνεχιστεί αμείωτη και το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ (ύφεση) συνεχίζει να είναι πρωτοφανώς υψηλό, στο 6%, όπως δηλαδή έκλεισε και το τέταρτο τρίμηνο του 2010.
Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική και συνταγματοποιηθεί μάλιστα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας που ουσιαστικά είναι Σύμφωνο Λιτότητας, όπως επιδιώκει η Γερμανία, που φαίνεται να επαναφέρει το ξεχασμένο (από το 1929) ρεύμα του ορθο-φιλελευθερισμού (συνταγματοποίηση νομισματικής σταθερότητας και περιοριστικής πολιτικής), τότε τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα θα επιστρέψουν σε μονοψήφια επίπεδα προς το 2025»!
Στον Καιάδα οι 50άρηδες...
Ο Σ. Ρομπόλης εντοπίζει άλλα δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν την πρωτοφανή έκρηξη της ανεργίας. Όπως σημειώνει, ήδη αυξάνεται σημαντικά και θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα η περίοδος παραμονής εκτός αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα οι μακροχρόνια άνεργοι να υπολογίζονται περίπου στο 70% του συνόλου των ανέργων. Ιδιαίτερη αξία έχει η αναφορά του στην ηλικιακή ομάδα 45 - 55 ετών, για την οποία σημειώνει ότι «η συνήθης περίοδος παραμονής εκτός αγοράς εργασίας για την συγκεκριμένη ομάδα έφθανε τα 2 χρόνια.
Τώρα, και κυρίως τα επόμενα χρόνια, αυτή η περίοδος θα αυξηθεί σημαντικά, και ακόμα και αν υπάρξει έστω και μικρή ανάκαμψη, δηλαδή άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,5% από το 2012 ή το 2013, ο χρόνος ένταξής τους στην αγορά εργασίας θα υπερδιπλασιαστεί.
Ίσως απαιτηθούν 4 ή και περισσότερα χρόνια, δηλαδή, με άλλα λόγια, οι σημερινοί 55άρηδες που χάνουν τη θέση εργασίας, ενδεχομένως να μην μπορέσουν ποτέ να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας, οδηγούμενοι εκ των πραγμάτων στην πρόωρη συνταξιοδότηση! Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος οδηγείται σε μακροχρόνια απαξίωση, σε οικονομική εξαθλίωση, καθώς μετά το 12μηνο κόβεται το επίδομα ανεργίας, αλλά και στην επαγγελματική περιθωριοποίηση».
Κραχ στα Ταμεία
Η έκρηξη της ανεργίας, που σε πραγματικά επίπεδα ήδη προσεγγίζει το 20%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, διαμορφώνει συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης των ασφαλιστικών Ταμείων, με το υπουργείο Εργασίας να σπεύδει (προχθές) σε άλλη μια χαριστική ρύθμιση για τις βεβαιωμένες οφειλές 300.000 επιχειρήσεων, προκειμένου να αποκομίσει έστω και ελάχιστα χρήματα για να καταβάλλονται απρόσκοπτα οι συντάξεις την επόμενη περίοδο.
Οι επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία μεγεθύνονται ακόμα περισσότερο από τη σημαντική αύξηση, τα τελευταία χρόνια, της επιδοτούμενης εργασίας, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να στερούνται όχι μόνο τις εισφορές από τους ανέργους, αλλά και ενός σημαντικού μέρους εργαζομένων, των οποίων οι εισφορές επιδοτούνται, αλλά τα χρήματα δεν φτάνουν ποτέ στα Ταμεία.
Ήδη, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, δίπλα στο 1.000.000 ανέργων, θα πρέπει να υπολογιστούν άλλοι 200.000 έως 250.000 εργαζόμενοι που δεν καταβάλλουν εισφορές, αριθμός που θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα! Με αυτά τα δεδομένα επισπεύδεται η νέα επίθεση στις συντάξιμες αποδοχές, με πρώτο σταθμό τη δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα στο 2011.
http://e-parembasis.blogspot.com/2011/03/2025.html