Είναι η Υπηρεσία που διαχειρίζεται και προστατεύει πάνω από το 65% της Ελληνικής γης, που αποτελούν τα Δάση –Δασικές εκτάσεις και τα Δασικά Εδάφη γενικά (Αλπικές Ζώνες, Βραχώδεις Ορεινές Εκτάσεις, Ορεινά ύδατα).
Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της υποβάθμισης υπήρξαν:
- Η πενιχρή χρηματοδότηση. Από το θεσμοθετημένο με το Ν. 3208/2003 Ταμείο Δασών, για την αποκλειστική χρηματοδότηση της Δασοπονίας. «ΜΟΝΟ Η ΔΑΣΟΠΟΝΙΑ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ»
- Η διάσπαση του Δασικού αντικειμένου με ανάθεση αρμοδιοτήτων σε άλλους φορείς, σε αντίθεση με τη Δασική Επιστήμη και την παγκόσμια πρακτική, που επιβάλλουν ενιαία α-ντιμετώπιση (πυρκαγιές, προστατευόμενες περιοχές, θήρα κλπ.).
- Οι τεράστιες ελλείψεις σε Δασικό προσωπικό ξεπέρασαν σε σύνολο το 50% και για το Δα-σοπονικό κλάδο το 65%.
- Το διάσπαρτο της Δασικής Νομοθεσίας, το ανύπαρκτο Δασολόγιο, παρά τη συνταγματι-κή επιταγή.
- Η εκμηδένιση της βασικής συνιστώσας των δασικών πυρκαγιών, της πρόληψης.
- Η αναδάσωση ούτε του 10% των καμένων κάθε χρόνο εκτάσεων.
Με αυτή τη Δασική Υπηρεσία που περιγράψαμε, καμιά εγγύηση δεν υπάρχει για τη συνέχιση της προστασίας της άγριας χλωρίδας και πανίδας
ΜΑΤΑΙΑ αναμέναμε από τη νέα Κυβέρνηση την αναδιοργάνωση – ανασυγκρότησή της.
ΤΑ ΔΑΣΗ και το ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ δεν αποτελούν κυβερνητική προτεραιότητα ΟΥΤΕ και ΤΩΡΑ !
Με τους νέους οργανισμούς έρχεται να επιφέρει θανάσιμο πλήγμα σε δυο σημαντικούς τομείς των Δασικών Υπηρεσιών, προβλέποντας:
- Κατάργηση σχεδόν όλων των κενών οργανικών θέσεων των Δασικών Υπαλλήλων, ήτοι 384 θέσεις Δασολόγων (28%), 715 Δασοπόνων (48%) και 1.109 Δασοφυλάκων (52%), θεσμοθετώντας παράλληλα, αντί να εξαλείψει, την άνιση μεταχείριση και κατανομή του αριθμού τους μεταξύ των Δασικών κλάδων.
- Περαιτέρω υποβάθμιση των Δασονομείων που αποτελούν τις αποκεντρωμένες Δασικές Μονάδες στη καρδιά του δασικού αντικειμένου και την αιχμή του δόρατος για τη δασο-προστασία.
Καλούμε το αρμόδιο για την Εθνική Δασική Πολιτική ΥΠΕΚΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ποια Δασική Υπηρεσία χρειάζεται η Χώρα μας. Μια Υπηρεσία εύρωστη, αποκεντρωμένη με άμεση γνώση και ενασχόληση με τη ΔΑΣΟΠΟΝΙΑ, ή μια Δασική Υπηρεσία αδύναμη, υ-δροκέφαλη, γραφειοκρατική και μοιραία, έτσι, αναποτελεσματική.
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ,
ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
- Ανατροπή των πολιτικών που έφεραν τη Δασοπονία και τη Δασική Υπηρεσία στη σημερινή δεινή θέση .
- Σχεδιασμό και υλοποίηση μιας Δασικής Πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τα Δάση και το Φυσικό Περιβάλλον σαν Εθνικό κεφάλαιο.
- Αναβάθμιση και ανασυγκρότηση εκ βάθρων της Δασικής Υπηρεσίας.
- Διατήρηση όλων των μέχρι σήμερα θεσμοθετημένων οργανικών θέσεων των Δα-σικών Υπαλλήλων.
- Θεσμοθέτηση σύγχρονου οργανισμού για τη Δασική Υπηρεσία, με ιδιαίτερο βάρος στον αποκεντρωτικό της σχεδιασμό και ρόλο, με ενίσχυση των Δασονομείων, που σημαίνει ενίσχυση της Δασοπροστασίας και της επιτόπιας εξυπηρέτησης των πολιτών.
- Θεσμοθέτηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή της διάθεσης των προερχόμενων από τα Δάση πόρων, για την αποκλειστική χρηματοδότηση της Δασοπονίας.
- Επαναφορά όλων των Δασικών αντικειμένων και δραστηριοτήτων στη Δασική Υπηρεσία και ενιαία διαχείρισή τους. Οργάνωση του Φορέα Δασοπροστασίας.
- Υλοποίηση της μεταφοράς – ένταξης του προσωπικού της πρώην αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία.
- Εγκατάλειψη οποιασδήποτε πολιτικής διάσπασης του Δασικού αντικειμένου και κάθε πειραματισμού ερήμην της Δασικής Υπηρεσίας και των υπαλλήλων της.
- Σύνταξη Δασικών Χαρτών –Δασολογίου, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή.
- Λήψη σημαντικών μέτρων και ουσιαστικής μέριμνας για την αποφυγή ερήμωσης της Ελληνικής υπαίθρου.
ΚΑΛΟΥΜΕ
Την πολιτεία να κινηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση και αν δεν είναι δυνατή η αποφασιστική ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, σε αυτή την δυσμενή συγκυρία που διερχόμαστε , τουλάχιστον να μην στραγγαλιστεί η προοπτική της.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ
Στην εποχή της «Πράσινης Ανάπτυξης» οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τα Δάση μας, που αποτελούν το πλέον σταθερό οικοσύστημα του Φυσικού Περιβάλλοντος, σημαντικό παράγοντα συγκράτησης των ορεινών πληθυσμών και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
http://dasoponos.blogspot.com/