tromaktiko: Ανακοίνωση - Απολογισμός της απεργίας στις 24/3 των εργαζομένων της Vodafone

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση - Απολογισμός της απεργίας στις 24/3 των εργαζομένων της Vodafone



ΔΕΙΞΑΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!
Επιτυχία σημείωσε η 24ωρη πανελλαδική απεργία στην VODAFOΝΕ στις 24/3. Οι εργαζόμενοι δείξαμε...
ξεκάθαρα την δύναμή μας, αποδείξαμε ότι χωρίς εμάς δεν υπάρχει ούτε παραγωγή, ούτε κέρδη για την εταιρία. Με την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα προς την Διοίκηση της εταιρίας ότι ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ και ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας με δυναμικές μορφές πάλης.

Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία είναι εντυπωσιακά: καθολική απεργία (97%) στο Χαλάνδρι, 90% στην Λυκόβρυση, 75% στον Κηφισό, 70% πανελλαδικά. Ακόμη και στα κτίρια όπου δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει περιφρούρηση (Πειραιώς, Παλλήνη, Φοίνικας), δεκάδες συνάδελφοι απήργησαν ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας. Τα ποσοστά αυτά γίνονται ακόμη μεγαλύτερα αν συνυπολογίσουμε και τους επινοικιαζόμενους συναδέλφους (οutsourcers), που κατανοώντας τα κοινά προβλήματα και ξεπερνώντας τις μεταξύ μας διαιρέσεις που καλλιεργεί η Διοίκηση προς όφελός της, στήριξαν μαζικά την απεργία. Σε ολόκληρη την εταιρία τα γραφεία άδειασαν και οι εργασίες «νέκρωσαν».

Η επιλογή της περιφρούρησης της απεργίας επιδοκιμάστηκε από πληθώρα συναδέλφων, οι οποίοι έδειξαν με τη στάση τους πως αντιλαμβάνονται την ανάγκη να περιφρουρηθεί η απεργία μας από τα απεργοσπαστικά φαινόμενα που υπέθαλψε η Διοίκηση της εταιρίας. Πολλοί συνάδελφοι δεν προσήλθαν καθόλου στην εργασία, ενώ όσοι το έκαναν σεβάστηκαν τις απεργιακές φρουρές, κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν ενεργά σ’ αυτές, ενώ μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών είναι οι εξαιρέσεις εκείνες, που υπό το βάρος του φόβου ή της ατομικοποίησης επιχείρησαν να σπάσουν την απεργία. Δυστυχώς μικρός αριθμός συναδέλφων μπήκαν να εργαστούν το απόγευμα, με την λήξη της περιφρούρησης και μετά από τηλεφωνήματα προισταμένων.


Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ!

Οργή, αγανάκτηση και αποστροφή προκάλεσαν οι απεργοσπαστικές μέθοδοι τις οποίες επέλεξε συνολικά η Διοίκηση της εταιρίας πρωτοστατούντων κάποιων στελεχών της:

* Την προηγούμενη της απεργίας (όλως τυχαίως) κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά μέσω του Bulletin Board σε όλους τους συναδέλφους απαράδεκτη συκοφαντική ανακοίνωση εναντίον του Σωματείου μας.

* Άλλαξαν πολλές φορές τις πρωινές βάρδιες, μεταφέροντάς τις 2-3 ώρες νωρίτερα, για να καταλήξουν να καλούν εργαζόμενους από τις 6:00πμ στα γραφεία προκειμένου να σπάσουν την απεργιακή περιφρούρηση.

* Εξευτέλιζαν συναδέλφους καλώντας τους να χειροδικήσουν εναντίον συναδέλφων τους στις απεργιακές φρουρές, ακόμη και να πηδήξουν την περίφραξη των κτιρίων βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, προκειμένου να μπουν στα κτίρια.

* Έκαναν υποδείξεις στους εργαζόμενους να έρχονται κάθε τόσο στις εισόδους των κτιρίων μέχρι αργά το απόγευμα, περιμένοντας πότε θα σπάσει η περιφρούρηση για να μπουν.



è Ιδιαίτερα καταγγέλλουμε την ακραία, βίαιη συμπεριφορά διοικητικών στελεχών από τμήματα της Λυκόβρυσης, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον συναδέλφων, χειροδίκησαν, εξύβρισαν χυδαία, εφόρμησαν με τα αυτοκίνητά τους εναντίον εργαζομένων. Έφτασαν μέχρι του σημείου να τοποθετήσουν σκάλα στην περίφραξη του κτιρίου της Λυκόβρυσης και να προτρέπουν τους εργαζόμενους να σκαρφαλώσουν από εκεί! Εν συνεχεία την μετακινούσαν διαρκώς προσπαθώντας να αποφύγουν την κατακραυγή συναδέλφων, και τελικά μέλη του Σωματείου μας την αφαίρεσαν.


Για όλα αυτά η Διοίκηση της εταιρίας είναι υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους.



Ωστόσο οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί και η τρομοκρατία από μεριάς της Διοίκησης δεν κατάφεραν ούτε στο ελάχιστο να ανακόψουν την μαζικότητα και την αποφασιστικότητα της απεργίας μας. Οι συνάδελφοι όχι μόνο δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς, όχι μόνο επέμειναν στην επιλογή τους να απεργήσουν, αλλά απέναντι στο σκληρό πρόσωπο της εργοδοσίας εξοπλίστηκαν με πολύτιμες εμπειρίες, με περισσότερο κουράγιο και δύναμη για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Ξέρουμε καλά ότι από σήμερα η εργοδοσία θα κάνει ότι μπορεί για να υποβαθμίσει την επιτυχία και την μαζικότητα της απεργίας μας, για να κάνει το άσπρο- μαύρο και να διαστρέψει την πραγματικότητα. Αυτό όμως είναι για εμάς η πιο τρανταχτή απόδειξη του φόβου τους απέναντι στην ενωμένη και αποφασισμένη δράση των εργαζομένων. Τους ενημερώνουμε απλώς ότι η αλήθεια πάντοτε τελικά θριαμβεύει επί της συκοφαντίας, ότι οι εργαζόμενοι έχουν πια τις δικές τους εμπειρίες για να κρίνουν.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!


Συνάδελφοι,

Η απεργία της 24ης Μαρτίου άνοιξε τον δρόμο της αντίστασης για όλους μας, σήμανε την αρχή ενός μακροχρόνιου και διαρκούς αγώνα και στην Vodafone για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των μισθών, των εργασιακών σχέσεων, ενάντια στην φτώχεια και την εξαθλίωση στην οποία μας οδηγούν κυβέρνηση και Τρόικα.

Στην απεργία μας πολύτιμη υπήρξε η συμβολή σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών (Cosmote, Wind, Intracom, Nokia Siemens, ΟΤΕ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών) αλλά και από άλλους κλάδους. Μαζί τους θα βρεθούμε και το επόμενο διάστημα, οργανώνοντας και συντονίζοντας τις δράσεις μας, γιατί γνωρίζουμε ότι μόνο με την αλληλεγγύη και την ενότητα όλων των εργαζομένων μπορεί να ανατραπεί η λαίλαπα του Μνημονίου.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους:

* Να δηλώσουν «απεργία» στις σχετικές φόρμες (Intranet -> Have a Look at… Services -> Absence, Type of Absence: Without Pay, Reason of Absence: Strike). Να καταγγείλουν στους εκπροσώπους του Σωματείου πιθανά εμπόδια από προϊσταμένους, να αγνοήσουν τις προτροπές της Διοίκησης για να δηλώσουν «αδυναμία εισόδου».

* Να μην υποβάλλουν την φόρμα αξιολόγησης, (Performance Dialogue, PD), ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αξιολόγησής τους, απονομιμοποιώντας έτσι ένα εργαλείο που αξιοποιείται για την ενοχοποίηση και την απόλυση συναδέλφων μας.

* Να μην αποδεχτούν/υπογράψουν καμία απόλυση/ «οικειοθελή» παραίτηση. Κάθε συνάδελφος που απειλείται με απόλυση ο ίδιος ή μαθαίνει για απολύσεις, να ενημερώνει άμεσα τους εκπροσώπους του Σωματείου για να οργανώσουμε την παρέμβασή μας.

* Να γραφτούν όλοι στο Σωματείο και να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες και δράσεις του (Γενικές Συνελεύσεις, τοπικές συναντήσεις, κινητοποιήσεις), με άμεσο στόχο την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

* Να είναι σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας με στάσεις εργασίας, απεργίες, αποκλεισμούς, και άλλες μαχητικές μορφές αγώνα διαρκείας όσο οι απολύσεις θα συνεχίζονται.

* Ειδικά για τους επινοικιαζόμενους συναδέλφους (οutsourcers) ενημερώνουμε ότι με δέσμευση της Διοίκησης το ημερομίσθιο καταβάλλεται γι αυτούς κανονικά, όπως υποχρεούται να πράξει ο τυπικός τους εργοδότης. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους εκπροσώπους του Σωματείου μας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!