tromaktiko: Τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου στην Ευρώπη;

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου στην Ευρώπη;



Για σκληρό παζάρι ώς την εαρινή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 25 Μαρτίου, ετοιµάζεται η κυβέρνηση έπειτα από τις νέες πιέσεις που δέχτηκε χθες η χώρα µας στη...
 Σύνοδο Κορυφής: Μια σειρά εταίρων, µε επικεφαλής τη Γερµανία, επιδιώκουν να επιβάλουν σηµαντικές δεσµ εύσεις στην Ελλάδα προκειµένου να δεχτούν την επιµήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ µε παράλληλη µείωση του επιτοκίου.

Ώς αργά τη νύχτα, οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης συνέχιζαν τη συζήτηση για τρία κείµενα για τις χώρες της περιφέρειας µε τα µεγαλύτερα προβλήµατα – την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Σύµφωνα µε τις πρώτες πληροφορίες, ειδικά για την Ελλάδα τονίζεται:

1Η ανάγκη πιστής εφαρµογής του οικονοµικού προγράµµατος, προώθησης των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων και εξάλειψης των ολιγωριών. 2Η ενσωµάτωση στο Σύνταγµα της απαγόρευσης υπέρβασης στο έλλειµµα και το δηµόσιο χρέος – κάτι για το οποίο εφέρετο να προβάλλει αντιρρήσεις ο Γιώργος Παπανδρέου. 3Η εφαρµογή ενός φιλόδοξου προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων µε στόχο τη µείωση του δηµόσιου χρέους. Στην Πορτογαλία απονέµονται τα εύσηµα για τα νέα µέτρα λιτότητας που αποφάσισε χθες, ενώ από την Ιρλανδία ζητείται επιτάχυνση εφαρµογής του προγράµµατός της.

Από τα παραπάνω κείµενα, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές πριν από την ολοκλήρωση της Συνόδου, συνάγεται πως τα αιτήµατα για επαναγορά οµολόγων αλλά και µείωσης επιτοκίων δεν αντιµετωπίζονται ως αντικείµενο της τρέχουσας συζήτησης – αλλά ίσως να αποτελέσουν µέρος της διαπραγµάτευσης για τη λεγόµενη «συνολική λύση» ώς τη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Οπως είναι γνωστό, η Ιρλανδία και η Ελλάδα επιζητούν µείωση των επιτοκίων µε τα οποία έχουν δανειστεί και επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, ενώ η Αθήνα διεκδικεί και επαναγορά οµολόγων µε χαµηλότοκα δάνεια από το Ταµείο. Η Ισπανία ζητεί ισχυρή στήριξη από το Ταµείο για να αντιµετωπίσει τις πιέσεις των αγορών, ενώ η Πορτογαλία βρίσκεται «µε την πλάτη στον τοίχο», πιεζόµενη να προσφύγει στον µηχανισµό.

«ΝΑΙ» ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ. Την έγκριση του «Συµφώνου του ευρώ» ανήγγειλε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βαν Ρόµπαϊ. Οπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η τόνωση της απασχόλησης και η µείωση των δηµόσιων χρεών στην ευρωζώνη. Οι αλλαγές σε σχέση µε το αρχικό σχέδιο για Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας των Μέρκελ και Σαρκοζί είναι περισσότερο φραστικές και συµβολικές. ∆εν αναφέρεται ρητά η κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά αναφέρεται η διασύνδεση των µισθών µε την παραγωγικότητα. ∆εν αναφέρεται η ενιαία ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά αναφέρεται η διασύνδεση της συνταξιοδότησης µε το προσδόκιµο ζωής και τα δηµόσια οικονοµικά. ∆εν αναφέρεται η αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις σε χώρες που έχουν χαµηλούς (σ.σ.: Ιρλανδία), αλλά αναφέρεται η εναρµόνιση των εταιρικών φόρων. Και φυσικά δεν έχει απαλειφθεί η υποχρέωση των χωρών να εντάξουν στο Σύνταγµα ή σε άλλο ισχυρό νοµικό κείµενο την υποχρέωση να τηρούν υπό έλεγχο τα ελλείµµατα και το δηµόσιο χρέος. Αυτό που άλλαξε ουσιαστικά δεν είναι οι απαιτήσεις των Γερµανών – απλώς προστέθηκαν και κάποια «κοινωνικά» στοιχεία, όπως η απασχόληση και η σύγκλιση των οικονοµιών

madata.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!