tromaktiko: Κύπρος: Μήνυμα του πρέσβη Ελλάδος για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Κύπρος: Μήνυμα του πρέσβη Ελλάδος για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου



Ελλάδα και Κύπρος συστρατεύονται σταθερά στον κοινό αγώνα και στόχο για τον τερματισμό της κατοχής, του εποικισμού και την εξεύρεση οριστικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, υπογράμμισε ο...
πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Βασίλης Παπαϊωάννου, σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον κυπριακό Ελληνισμό, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι σταθερή είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης πως δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού.

Με το πνεύμα αυτό -τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου- η Ελλάδα εκδηλώνει τη συνεχή στήριξή της στις ειλικρινείς και ουσιαστικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για θετική έκβαση των απευθείας διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, που λειτουργούν σε βάρος της διαπραγμάτευσης και της επιδιωκόμενης λύσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο Έλληνας πρέσβης.

Όπως σημείωσε, «είναι ο κοινός στόχος μας, με σεβασμό στη διεθνή έννομη τάξη και το κοινοτικό κεκτημένο και, κυρίως, μακριά από παραπλανητικές επικοινωνιακές τακτικές και δήθεν εποικοδομητικές προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, που οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και δεν συμβάλλουν στη διακηρυγμένη από κοινού βούληση για μία συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι, από το 2004, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή και ταυτότητα προσδίδει στην Κύπρο ισχυρή φωνή και αξιόπιστη παρουσία, καθώς και το δικαίωμα για απαρέγκλιτη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

Επιπλέον, ο κ. Παπαϊωάννου, αφού ανέφερε ότι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας επιδιώκει να γίνει και η Τουρκία, κατέστησε σαφές ότι «Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζουν αυτή την προοπτική, χωρίς εκπτώσεις και αυτό σημαίνει, απλά και εξηγημένα, να προηγηθεί η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο μήνυμά του ο Έλληνας πρέσβης, μεταξύ άλλων, ανέφερε για τη συμμετοχή της Κύπρου στον αγώνα του 1821:
-Σημαντική υπήρξε η συμβολή των Κυπρίων πατριωτών, επωνύμων, αλλά και του απλού λαού, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στον βωμό της ελευθερίας.
-Το όραμα και οι αξίες που ενέπνευσαν τους Αγωνιστές του '21 παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα, ιδιαίτερα σήμερα, που βιώνουμε πολύ δύσκολους καιρούς. Με τόλμη, όμως, και αποφασιστικότητα, η Ελλάδα έχει το κουράγιο και αποδεικνύει καθημερινά τη δέσμευσή της να ξεπεράσει τις μεγάλες δυσκολίες, για ένα καλύτερο αύριο. Και θα το πετύχει.
-Από τα γεγονότα του 1821 οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα. Να επιδείξουμε όλοι μαζί γνήσιο πατριωτισμό, βασισμένο στην ενότητα και την ομοψυχία και προσηλωμένο στο κοινό καλό».

Ο κ. Παπαϊωάννου κατέληξε: «Την ημέρα αυτή της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας μας, σας μεταφέρω την αγάπη κάθε Έλληνα και Ελληνίδας και σας διαβεβαιώνω εκ νέου για την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και σύσσωμου του ελληνικού λαού στον Κυπριακό Ελληνισμό».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!