tromaktiko: Με μηνιαίος στόχους οι 30 μεγαλύτερες εφορίες....

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Με μηνιαίος στόχους οι 30 μεγαλύτερες εφορίες....



Οι εφορίες στο "κυνήγι" των εισπράξεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 Παρατηρήσεις και αυστηρές συστάσεις για εντατικοποίηση των ελέγχων και της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών, ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα...
 έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς στους επικεφαλής των 30 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας, οι οποίες συμβάλλουν στην είσπραξη του 70% των εσόδων.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή έκτακτη και πολύωρη σύσκεψη μετείχε και ο νέος γγ Φορολογικών Θεμάτων Ιωάννης Καπελέρης, επιβεβαιώνοντας ότι στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των εσόδων, που το πρώτο δίμηνο ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του προϋπολογισμού και του μνημονίου.
Μάλιστα χαρακτηριστικό της δύσκολης συγκυρίας είναι το γεγονός ότι τέθηκε μηνιαίος στόχος αύξησης των εσόδων ξεχωριστά για κάθε μία από τις 30 ΔΟΥ, ενώ η πορεία και η επίτευξη ή όχι των στόχων θα παρακολουθείται από το υπουργείο οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατευθύνσεις που δόθηκαν στους διευθυντών των εφοριών είναι οι ακόλουθοι:
1) Να προχωρήσουν σε περισσότερους τακτικούς ελέγχους ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δεν υπήχθησαν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
2) Να εντατικοποιήσουν τους προσωρινούς ελέγχους στην αγορά σχετικά με τη μη απόδοση του ΦΠΑ και την μη έκδοση αποδείξεων.
3) Να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και να δώσουν το κύριο βάρος ιδίως στα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν επισφάλειες.

Μάλιστα ο κ. Κουσελάς ζήτησε από τους εφοριακούς να του προσκομίσουν στοιχεία για το πόσοι υπάλληλοι ασχολούνται κατά αποκλειστικότητα με την επιδίωξη είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ονομαστική αναφορά).

Πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε απολογισμός για την πορεία των εσόδων ανά ΔΟΥ για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 και ο προγραμματισμός ενεργειών και δράσεων για την αύξηση των εσόδων στο προσεχές διάστημα.
Με ευθύνη του διευθυντή της κάθε ΔΟΥ προσκομίσθηκαν μετά από αίτημα του κ. Κουσελά, στοιχεία για τα εξής:Για τους ελέγχους (τακτικούς – προσωρινούς ή προληπτικούς) που διενεργήθηκαν ανά ΔΟΥ τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και ποιοι ήταν οι στόχοι ανά ΔΟΥ των ελέγχων. Ποιο ήταν το πλάνο ανά ελεγκτή και τι υλοποιήθηκε από τον καθένα, καθώς και τι ποσά βεβαιώθηκαν ανά μήνα και τι εισπράχθηκαν. Ποιος είναι ο προγραμματισμός των ελέγχων ανά ΔΟΥ και ελεγκτή για τον επόμενο μήνα. Πόσοι υπάλληλοι ασχολούνται κατά αποκλειστικότητα με την επιδίωξη εισπράξεως των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για το εάν έχει γίνει ανάλυση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σχετικώς με την σύνθεση τους (ύψος ληξιπρόθεσμων, διάρκεια ληξιπρόθεσμων, εκτιμήσεις για την εισπραξιμότητα κ.λ.π.). Για το τι ενέργειες έχουν γίνει και ποια είναι τα εισπρακτικά αποτελέσματα το πρώτο δίμηνο και για το ποιος είναι ο σχεδιασμός για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου


http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!