tromaktiko: Κλίμακας 4 (με ανώτατο όριο το 7) ήταν το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Κλίμακας 4 (με ανώτατο όριο το 7) ήταν το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές



Η Ιαπωνία ενημέρωσε επισήμως τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο... της Φουκουσίμα ήταν ένα "πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις" καθώς η ραδιενέργεια που καταγράφηκε στα όρια της μονάδες ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Οι ιαπωνικές αρχές στην αναφορά τους προς την ΙΑΕΑ δηλώνουν ότι το ατύχημα ήταν μεγέθους 4 στην επτάβαθμη κλίμακα INES. Στην κλίμακα αυτή το 1 σημαίνει "ανωμαλία" ενώ το 7 υποδηλώνει "μεγάλο δυστύχημα". Μεγέθους 4 χαρακτηρίζονται τα ατυχήματα που έχουν "τοπικές" συνέπειες, όπως "μικρή έκλυση ραδιενεργού υλικού", σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η IAEA.

Στη βάση δεδομένων του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται ότι ο αντιδραστήρας 1 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι "έκλεισε" γύρω στις 2:46 (τοπική ώρα) του Σαββάτου λόγω σεισμού.

"Στη συνέχεια, η ραδιενέργεια στα όρια της τοποθεσίας υπερέβη το όριο", προστίθεται στην ιαπωνική ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ πάντως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τι εννοούν οι ιαπωνικές αρχές με τον όρο "όρια της τοποθεσίας".
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!