σχέδιο νόμου “Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”, όπου με το άρθρο 47 παράγραφο 6, ρυθμίζει κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα, επί της τιμής λιανικής τους προ φόρων.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των χονδρεμπόρων θα φτάσει στο εξωφρενικό ποσοστό του 1 , 50% επί της λιανικης τιμής!!!!!!!
Θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:
Όλοι οι χονδρέμποροι πώλησης προϊόντων καπνού είμαστε άμισθοι φοροεισπράκτορες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι με προσωπικές εγγυήσεις προς την καπνοβιομηχανία (αξίας πολλών εκατομμυρίων euro) έχουμε εισπράξει, για λογαριασμό του Υπουργείου, το σύνολο των φόρων 3,7 δις ευρώ για το έτος 2010. Μην ξεχνάτε ότι το κράτος εισπράττει το 83% της λιανικής τιμής.
Είμαστε ο πλέον απαραίτητος κρίκος όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ισορροπούμε ανάμεσα στις απαιτήσεις της καπνοβιομηχανίας και των μικρών σημείων πώλησης. Εκθέτουμε καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή μας (και του προσωπικού μας), μιας και είμαστε στοχοποιημένοι από κακοποιά στοιχεία (λόγω των καθημερινών μετρητών που μεταφέρουμε).
Είμαστε περίπου 500 - 600 επιχειρήσεις πανελλαδικά, οι οποίες απασχολούμε περίπου 4,000 υπαλλήλους. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι και οι 4,000 μαζί με μας τους 600 σταματάμε την εργασία μας και πηγαίνουμε σπίτια μας. Στο δικό μας κλείσιμο το κράτος θα χάσει και τους δικούς μας αναλογούντες φόρους που κάθε χρόνο αποδίδουμε στο Υπουργείο Οικονομικών.
Η διάταξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του κράτους για την απελευθέρωση της αγοράς και τους κοινοτικούς κανόνες περί ελεύθερου ανταγωνισμού (Άρθρο 85 & 5 της Συνθήκης της Ε.Ε.) και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει την βάση για την έγερση αντίστοιχων αξιώσεων, καθορισμού περιθωρίου και από άλλες επαγγελματικές τάξεις στα πλαίσια της αρχής ίσης μεταχείρισης.
Η διάταξη αυτή μας υποχρεώνει να πουλάμε τα προϊόντα με περιθώριο χαμηλότερο από το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων μας (άρα μας καθιστά αυτόματα μη βιώσιμους).
Το πρόβλημα της κερδοφορίας του δικτύου, δημιουργήθηκε κατά το 2010 από τις διαδοχικές και υπέρμετρες αυξήσεις των φόρων και δεν μπορεί να λυθεί με τη συγκεκριμένη διάταξη και η ψήφιση της θα περιπλέξει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο για τον οποίο το Υπουργείο προσπαθεί να ικανοποιήσει έναν κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας (λιανεμπόριο), εις βάρος ενός άλλου κρίκου (χονδρεμπόριο).
Δυστυχώς η ανάπτυξη που επικαλείσθε για την αγορά δε είναι δυνατό να έρθει με καθορισμό ποσοστών από το κράτος, στέλνοντας σπίτι τους περίπου 4,600 Έλληνες.
Σας ευχαριστώ και περιμένω από σας τη δική σας αντίδραση στο συγκεκριμένο άρθρο.