tromaktiko: Οικονομική αιμορραγία 5 δισ. από την αδήλωτη εργασία

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Οικονομική αιμορραγία 5 δισ. από την αδήλωτη εργασία



Απώλειες 5 δισ. ευρώ καταγράφει το ασφαλιστικό σύστημα λόγω της αδήλωτης εργασίας...Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η αδήλωτη εργασία ανέρχεται συνολικά στην Ελλάδα, στο 24% του συνόλου των απασχολουμένων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρομπόλης μιλώντας στην επιτροπή κοινωνικής ασφάλισης της Βουλής το φαινόμενο μαστίζει κυρίως τους κλάδους της γεωργίας, των ξενοδοχείων, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία και αφορά, τόσο τους Έλληνες, όσο και τους μετανάστες.

Από τη πλευρά του ο ο επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Θάνος Μαρούκης, υπολόγισε πως οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 350.000-440.000 άτομα, ενώ οι έγκυρες άδειες παραμονής φθάνουν τις 700.000.

Από αυτούς, οι 140.000 είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και 407.000 στο ΙΚΑ.

Κατά τον κ. Μαρούκη «Για το έτος 2007, η δαπάνη που αντιστοιχεί στην μη εξόφληση οφειλών από αλλοδαπούς στα νοσοκομεία, ανέρχεται σε 5 εκ. ευρώ και αφορά, τόσο τους παράνομους, όσο και τους νόμιμους μετανάστες που δεν έχουν φροντίσει να βγάλουν βιβλιάριο υγείας».

Ο συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ πρότεινε, τέλος, να μειωθεί στα 100 ένσημα ετησίως, η προϋπόθεση για νόμιμη παραμονή αλλοδαπών στην Ελλάδα, η οποία έχει σήμερα μειωθεί στα 120 ένσημα.

Οι αναφορές του Θ. Μαρούκη, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Ηλία Πολατίδη, ο οποίος κατηγόρησε το ΕΛΙΑΜΕΠ για κατευθυνόμενη επιστημονική εργασία.

Επίσης κόντρα ξέσπασε όταν ο καθηγητής της Παντείου, κ. Ψημμένος είπε ότι οι μετανάστες «είναι εργαζόμενοι, πρέπει να γίνονται πολίτες».

«Τι θα παθαίναμε αν ορισμένες μάνες της ψωροελίτ, αντί να πηγαίνουν για καφέδες κάθονταν να φυλάνε τα μωρά τους; Γνωρίζετε πως έρχονται στους βουλευτές της επαρχίας γυναίκες που ζητούν οποιαδήποτε δουλειά για 400 ευρώ;» είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!