tromaktiko: Πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες €9 δισ. για 3 ιρλανδικές τράπεζες

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες €9 δισ. για 3 ιρλανδικές τράπεζες



Πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες €9 δισ. για 3 ιρλανδικές τράπεζες
Το συνολικό ποσό των 9 δισ. ευρώ ενδέχεται να χρειαστεί να αντλήσουν τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιρλανδίας...
μετά τα αποτελέσματα των stress test που ανακοινώνονται αύριο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.
Αναλυτικότερα, η Bank of Ireland, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βάσει χρηματιστηριακής αξίας, πιθανώς να αναζητήσει κεφάλαια ύψους έως 5 δισ. ευρώ. Επίσης, η Irish Life & Permanent Plc θα χρειαστεί να αντλήσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της EBS Building Society ίσως φτάσουν περίπου τα 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πηγές. Και οι τρεις τράπεζες εδρεύουν στο Δουβλίνο.
"Τα ποσά είναι εν γένει ανάλογα των εκτιμήσεων της αγοράς", σχολιάζει Ιρλανδός αναλυτής της Goodbody Stockbrokers. "Η Bank of Ireland θα πρέπει να δώσει αγώνα για να κρατήσει το μερίδιο της κυβέρνησης κάτω από 50%". Η συμμετοχή της κυβέρνησης ανέρχεται σήμερα στο 36%.
Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας προβλέπει την παροχή ρευστότητας ύψους έως 35 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προβληματικού τραπεζικού κλάδου. Στις τράπεζες που θα λάβουν στήριξη περιλαμβάνεται και η Allied Irish Banks, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βάσει παγίων στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής άνθισης. Ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί το ποσό που θα λάβει, η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας ζήτησε το Νοέμβριο από την Allied Irish Banks να αντλήσει κεφάλαια 5,3 δισ. ευρώ.
capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!