tromaktiko: Λευκωσία: Ασυνείδητοι οδηγοί λεωφορείων αρνούνται να επιβιβάσουν ανάπηρους

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Λευκωσία: Ασυνείδητοι οδηγοί λεωφορείων αρνούνται να επιβιβάσουν ανάπηρους



Σε καταγγελίες που έγιναν σήμερα κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών σύμφωνα με τις οποίες οδηγοί λεωφορείων δεν σταματούν σε στάσεις για την επιβίβαση ατόμων με τροχοκαθίσματα και δεν...
μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ενώ, παράλληλα μίλησε για την ανάγκη προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία σε όλα τα νέα πεζοδρόμια ή σε όσα επιδιορθώνονται.
Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι υπάρχει ήδη έγγραφη καταγγελία ότι οδηγοί λεωφορείων δεν σταμάτησαν και δεν σταματούν σε στάσεις για να επιβιβαστεί άτομο με τροχοκάθισμα, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατό στην Κύπρο του 2011 να παρουσιάζονται τέτοιου είδους συμπεριφορές» και αναφέροντας παράλληλα ότι «το Υπουργείο Συγκοινωνιών άμεσα με όλους τους αρμόδιους φορείς, εθελοντικούς και μη, πρέπει να προχωρήσει σε πρόγραμμα εκπαίδευσης των οδηγών λεωφορείων».

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλη καταγγελία που υπάρχει ότι πολλοί οδηγοί λεωφορείων δεν κατέχουν την ελληνική γλώσσα, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει κατάρτιση, ενώ, συμπλήρωσε ότι πρέπει επίσης να υπάρξουν ειδικές θέσεις για τα άτομα με τροχοκαθίσματα, λέγοντας ότι αυτές οι θέσεις θα διευκολύνουν και μητέρες που μεταφέρουν τα παιδιά σε καροτσάκια.

«Ένα άλλο θέμα που έχει εγερθεί και είναι πολύ σοβαρό και αφορά την Πολεοδομία είναι το θέμα που αφορά στην κατασκευή πεζοδρομίων και η προσβασιμότητα ή μη των ανθρώπων με αναπηρία», είπε, αφού «δεν νοείται πλέον να κατασκευαστεί ή να επιδιορθωθεί οποιοδήποτε νέο πεζοδρόμιο στην Κύπρο χωρίς να υπάρχει η συγκεκριμένη προσβασιμότητα». Το θεωρώ απαράδεκτο και νομίζω ότι οι αρμόδιοι στην Πολεοδομία και στο Υπουργείο των Εσωτερικών πρέπει να λάβουν το συγκεκριμένο μήνυμα, πρόσθεσε.

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε και σε αίτημα της Οργάνωσης Τυφλών όπως στις στάσεις των λεωφορείων υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση - ίσως ακουστική - και είπε ότι πρέπει να ονομαστούν οι στάσεις για να διευκολυνθούν ευρύτερα τα άτομα με αναπηρία, προσθέτοντας ότι «ακούστηκε ότι υπάρχει ένα Εθνικό Σχέδιο, το χαιρετίζουμε αλλά πέραν των σχεδιασμών πρέπει να προχωρήσουμε σε λύσεις και σε εφαρμοσμένες πολιτικές», ενώ, καταληκτικά είπε ότι «αναμένουμε να γίνουν πολύ περισσότερα στην πράξη για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις αδύναμες ομάδες των συμπολιτών μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!