Με κοινή δήλωση τους οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, συμφώνησαν στη «χρήση των δομών της ΝΑΤΟϊκής διοίκησης για την υποστήριξη της συμμαχίας» των χωρών για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν τηλεφωνική συνομιλία, αναφέρει η ανακοίνωση. Σε χωριστή επικοινωνία, ο Μπ.Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν ότι το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης πρέπει να περάσει στο ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις στη Λιβύη ανάγκασαν τον πρόεδρο Ομπάμα να επιστρέψει εσπευσμένα από την πενταήμερη περιοδεία στη Νότια Αμερική, η οποία σε μεγάλο βαθμό επισκιάστηκε από τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική.
Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας είχαν σε μεγάλο βαθμό καμφθεί. Η Άγκυρα είχε εκφράσει την αντίθεση της στον έλεγχο από το ΝΑΤΟ της ζώνης απαγόρευσης πέρα από τα όρια που είχε επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας κατ’ουσίαν μία απόφαση από το ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ακόμη ότι την Τρίτη, η Τουρκία αποδέχτηκε να εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη, μετά από σχετικό αίτημα της Ουάσινγκτον η οποία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη από τον περασμένο μήνα.
Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στους στόχους που θέτει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.
Παραταύτα, την ίδια στιγμή, η Γερμανία, που επίσης αντιτίθεται στην ανάληψη ρόλου από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι απέσυρε όλες τις δυνάμεις των στρατιωτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις της Συμμαχίας στην περιοχή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, αποσύρονται δύο φρεγάτες και δύο σκάφη με συνολικά 550 άνδρες πλήρωμα και 60 έως 70 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολή των αεροσκαφών AWACS στο χώρο της Μεσογείου. Αφορμή ήταν η συμφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ ότι οι ναυτικές δυνάμεις των χωρών του θα επιβάλλουν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.
Newsroom ΔΟΛ