tromaktiko: Σπέρμα τώρα και στο εργαστήριο

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Σπέρμα τώρα και στο εργαστήριο



Πολλοί άντρες στερούνται κάποια από τα βασικά αγαθά της φύσης ή σε διαφορετική περίπτωση έχουν μειωμένη “προσβασιμότητα” σε αυτά όπως είναι αυτό της γονιμότητας. Όμως με τα καινούρια επιτεύγματα της Βιολογίας δημιουργούνται ελπίδες για τους άνδρες με τέτοιου είδους προβλήματα αφού για πρώτη φορά...
δημιουργήθηκε σπέρμα στα εργαστήρια.
 Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο σπέρμα ενός θηλαστικού, συγκεκριμένα ποντικιού. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα αφού πριν από αυτό κάτι τέτοιο ήταν, ή μάλλον πίστευαν ότι ήταν αδύνατο.

Το σπέρμα καλλιεργήθηκε με τη χρήση τμημάτων ιστών από τους όρχεις νεογέννητων ποντικιών, και στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι το εργαστηριακό σπέρμα μπορούσε να γονιμοποιήσει ωάρια θηλυκών ποντικιών, οδηγώντας στη γέννηση υγιών ζώων. Η διαδικασία παραγωγής του σπέρματος διήρκεσε περίπου 2 μήνες και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, με επικεφαλής τον ουρολόγο και βιολόγο Τακεχίκο Ογκάβα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το "Science", το "New Scientist" και τις βρετανικές "Guardian" και "Ιndipendent".

"Θέλω να χρησιμοποιήσω την μέθοδό μας και σε άλλα μεγαλύτερα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων", δήλωσε ο Ογκάβα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα τεχνική θα βοηθήσει να αποκαλυφθούν οι μοριακοί μηχανισμοί για τη δημιουργία του ανθρώπινου σπέρματος και τελικά θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα.

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι αντιρρήσεις από κάποιους επιστήμονες οι οποίοι υποστήριξαν πως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το κατά πόσο ένα πείραμα που έγινε στα ποντίκια θα έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα και στους ανθρώπους.

Σε περίπτωση που στο μέλλον αποδειχθεί η ασφάλεια μιας τέτοιας τεχνικής για τους ανθρώπους αφενός θα βοηθούσε νεαρά άτομα που πάσχουν από καρκίνο, να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους, αφετέρου θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις πρακτικές των κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής


cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!