Κάποια παρέμειναν για αρκετό καιρό αναξιοποίητα (ενώ τα ψηλά ενοίκια έτρεχαν), ενώ άλλα εξακολουθούν να παραμένουν «σφραγισμένα» και, σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, για να καταστούν χρησιμοποιήσιμα θα απαιτηθούν δαπάνες μερικών εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, μέσα σε δύο χρόνια πληρώθηκαν 2 εκατ. ευρώ για ενοίκια, ενώ δαπανήθηκαν άλλα 11 εκατ. ευρώ για επιδιορθώσεις.
Όταν οι τοπικές Αρχές, οι διάφοροι οργανωμένοι κοινωνικοί και άλλοι φορείς, αλλά και οι απλοί πολίτες της Λεμεσού υποστήριζαν ένθερμα την ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στο κέντρο της πόλης, αφού θα έδινε καθοριστική ώθηση στην αναζωογόνηση και ανάπτυξη της περιοχής, σίγουρα δεν φαντάζονταν τον πακτωλό εκατομμυρίων που θα εξανεμίζονταν και ακόμα συνεχίζουν να κατασπαταλώνται χωρίς κανένα όφελος για το ίδιο το Πανεπιστήμιο.
Ο λόγος βέβαια για τα ιδιωτικά κτήρια που έχουν ενοικιαστεί από το ΤΕΠΑΚ για κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών από τα οποία, κάποια παρέμειναν για αρκετό καιρό αναξιοποίητα (ενώ τα υψηλά ενοίκια έτρεχαν) ενώ άλλα εξακολουθούν να παραμένουν «σφραγισμένα» και σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, για να καταστούν χρησιμοποιήσιμα θα απαιτηθούν δαπάνες μερικών εκατομμυρίων.
Μια εικόνα κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης δημόσιων πόρων, για την οποία ευθύνονται κάποιοι στους οποίους ανατέθηκε η υλοποίηση του οράματος δημιουργίας και λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ.
Κατά καιρούς, τόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία, μέσα από σχετικές εκθέσεις της, όσο και βουλευτές με καταγγελίες και αναφορές τους, υπέδειξαν κάποια κακώς κείμενα στο ΤΕΠΑΚ και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις συμβάσεις με ιδιώτες για ενοικίαση κτηρίων. Το προκλητικό είναι ότι ενώ ο κάθε φορολογούμενος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά αγγίζουν τα όρια του σκανδάλου, καμιά αρμόδια κρατική Αρχή δεν επεμβαίνει. Ακόμη και μετά τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και πάλι κάποιοι ποιούν την νήσσαν.
Δίνεται η εντύπωση ότι κάποιοι, για δικούς τους λόγους δεν ευνοούν την παραμικρή παρέμβαση ώστε να διαφανεί το μέγεθος της όποιας τυχόν ατασθαλίας και να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις όσοι ευθύνονται. Σίγουρα, στη συνείδηση του φορολογούμενου πολίτη, η ευθύνη δεν μπορεί να βαραίνει τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου ούτε βέβαια τους ακαδημαϊκούς.
Για τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα τους Λεμεσιανούς οι οποίοι βλέπουν να γίνεται γύρω τους ένα ατέλειωτο «πάρτι» με τα ενοίκια κτηρίων του ΤΕΠΑΚ, εύλογα δημιουργείται σειρά ερωτημάτων για τα οποία κάποιοι πρέπει επιτέλους να δώσουν απαντήσεις:
- Από ποιους έγιναν διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με ιδιοκτήτες ακινήτων;
- Ποιοι προτείνουν και ποιοι υπογράφουν τις σχετικές συμφωνίες ενοικίασης;
- Υπάρχουν συμβόλαια που υπογράφηκαν χωρίς σχετικές αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα. Ποια κτήρια αφορούν αυτά τα συμβόλαια και ποιοι τα υπέγραψαν;
Αν ανατρέξει κάποιος στον κατάλογο με τα δεκάδες κτήρια (δημόσια και ιδιωτικά) τα οποία εξασφαλίστηκαν τα τελευταία χρόνια για τις στεγαστικές ανάγκες του ΤΕΠΑΚ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε έξι τουλάχιστον από τα 50 περίπου ενοικιαζόμενα, Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για το μέγεθος της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος.
Πρόκειται, κατά κύριο λόγο για κτήρια που βρίσκονται σε κεντρικές οδούς της Λεμεσού, για τα οποία η καταβολή των ψηλών ενοικίων άρχισε με την υπογραφή των συμβολαίων μέσα στο 2006, το 2008 και το 2009, αλλά η χρήση τους ξεκίνησε μετά από πάροδο δύο χρόνων κι αφού δαπανήθηκαν μερικά εκατομμύρια για τις αναγκαίες επιδιορθώσεις. Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι δύο τουλάχιστον από αυτά τα κτήρια εξακολουθούν να παραμένουν ακόμα αναξιοποίητα.
Στο Ζακάκι
Αν και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε με πρόγραμμα την ανάπτυξη του στο κέντρο της πόλης, ωστόσο, άγνωστο με ποιο σκεπτικό, κάποιοι προχώρησαν σε επέκταση του και στις δυτικές συνοικίες της Λεμεσού. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2009 ενοικιάστηκε μεγάλο κτήριο στην περιοχή Ζακακίου με μηνιαίο ενοίκιο 17.000 ευρώ.
Από τότε μέχρι και σήμερα, το εν λόγω κτήριο παραμένει ερμητικά κλειστό και βέβαια χωρίς να έχει αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, για το οποίο προοριζόταν. Με απλά μαθηματικά, μέχρι τώρα καταβλήθηκαν ενοίκια πέραν των 440.000 ευρώ, ενώ, όπως επισημάνθηκε στο «Φ» από αρμόδια πηγή για να μπορέσει το κτήριο να καταστεί κατάλληλο για χρήση θα απαιτηθεί ποσό ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ.
Ξενοδοχείο στην πλατεία Ηρώων
Ομολογουμένως, η λειτουργία του ΤΕΠΑΚ συνέβαλε καθοριστικά και στην αλλαγή της όψης και στην αναβάθμιση της μέχρι πριν λίγα χρόνια «αμαρτωλής» πλατείας Ηρώων. Η αλλαγή χρήσης σε κάποια υποστατικά και κυρίως η έντονη παρουσία φοιτητών έφερε άλλον αέρα στην περιοχή. Κι εδώ όμως κάποιοι έκαναν το θαύμα τους…
Με σκοπό να μετατραπεί σε Φοιτητική Εστία, ενοικιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2009 το παλιό ξενοδοχείο με την επωνυμία «Εastland» (δίπλα από το Θέατρο Ριάλτο) έναντι ενοικίου 18.000 ευρώ μηνιαίως. Βρισκόμαστε στον Μάρτιο του 2011 κι ακόμα το κτήριο βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης. Με τις πιο μέτριες εκτιμήσεις, θεωρείται ότι, πέραν από τις 280.000 περίπου ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί σε ενοίκια, θα απαιτηθεί ένα εκατομμύριο ευρώ για εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου.
Στην οδό Σαριπόγλου
Στα πρώτα κτήρια που ενοικιάστηκαν από το ΤΕΠΑΚ, περιλαμβάνεται το πενταώροφο πρώην κατάστημα Ττοφής Κυριάκου που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην οδό Σαριπόλου. Το συμβόλαιο ενοικίασης (22.000 ευρώ μηνιαίως) άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2006 αλλά μόλις τον Ιούλιο του 2008 ξεκίνησε η χρησιμοποίηση του. Στο διάστημα των 22 «νεκρών» μηνών καταβλήθηκαν συνολικά 484.000 ευρώ σε ενοίκια, ενώ δαπανήθηκαν άλλα 6 εκατομμύρια για σκοπούς επιδιορθώσεων ώστε να καταστεί το κτήριο κατάλληλο για να στεγάσει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Στην οδό Βραγαδίνου
Τον Δεκέμβριο του 2009 υπογράφηκε συμβόλαιο ενοικίασης κτηρίου στην οδό Βραγαδίνου (παραπλεύρως της Επαρχιακής Διοίκησης) με μηνιαίο ενοίκιο €25.000. Για έναν ολόκληρο χρόνο δεν έγινε καμιά χρήση του κτηρίου, ενώ καταβλήθηκαν ενοίκια ύψους €250.000 και άλλο μισό περίπου εκατομμύριο για σκοπούς επιδιορθώσεων. Το ΤΕΠΑΚ και συγκεκριμένα το Τμήμα Νοσηλευτικής άρχισε να το χρησιμοποιεί τον περασμένο Ιανουάριο.
Στην οδό Κιτίου Κυπριανού
Για 13 ολόκληρους μήνες παρέμεινε άδειο το κτήριο «Δωροθέα» στην οδό Κιτίου Κυπριανού αφού ενοικιάστηκε το Νοέμβριο του 2008 και άρχισε να χρησιμοποιείται για τη στέγαση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, τον Ιανουάριο του 2010. Στο διάστημα αυτό πληρώθηκαν 300.000 ευρώ (μηνιαίο ενοίκιο 23.000 ευρώ) ενώ 1,5 εκατ. ευρώ απαιτήθηκαν για τις επιδιορθώσεις.
Στην οδό Ανεξαρτησίας
Τον Μάρτιο του 2008 έκλεισε συμβόλαιο ενοικίασης τριών ορόφων σε κτήριο της οδού Ανεξαρτησίας (στην περιοχή Πενταδρόμου) για τη στέγαση της Υπηρεσίας Πληροφορικής. Μηνιαίο ενοίκιο 10.000 ευρώ. Ποσό 300.000 ευρώ καταβλήθηκε σε διάστημα 30 μηνών χωρίς να χρησιμοποιηθεί το κτήριο, αφού η χρήση του ξεκίνησε μόλις τον Αύγουστο του 2010. Για επιδιορθώσεις δαπανήθηκε πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
philenews.com