tromaktiko: Ταμείο με προίκα για τους αγρότες

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ταμείο με προίκα για τους αγρότες



Συστάθηκε και τέθηκε σε ισχύ από τις 4 Μαρτίου το «Ταμείο αγροτικής επιχειρηματικότητας», το οποίο θα...
 λειτουργεί ως χωριστή λογιστικά χρηματοδοτική μονάδα διαμέσου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ). Το κεφάλαιό του είναι 150.000.000 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), και θα διατεθεί προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση των δικαιούχων αγροτών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007−2013.

Η σύστασή του έγινε με την με αριθμό 1214 κοινή υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου από τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδη, και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 323/Β/1-3-2011. Σύμφωνα με την απόφαση, η σύστασή του αφορά την χρηματοδότηση της υλοποίησης των στόχων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2007−2013) και ειδικότερα για:

τη βελτίωση των συνολικών επιδόσεων των «γεωργικών εκμεταλλεύσεων» μέσω του εκσυγχρονισμού τους, ώστε να βελτιωθούν οι παραγωγικές και περιβαλλοντικές τους επιδόσεις σε ένα έντονο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, να τονωθεί το γεωργικό εισόδημα και η γεωργική απασχόληση και να μειωθεί η μακροχρόνια τάση από−επένδυσης του αγροτικού τομέα.

την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τη στήριξη, υιοθέτηση και ανάπτυξη καινοτομιών και τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού τους, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων καθώς και της υγιεινής και της ασφάλειας αυτών.

την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία δυνατοτήτων απασχόλησης εκτός του πρωτογενή τομέα και τη διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες (παροχή δυνατοτήτων δημιουργίας πολλαπλών δραστηριοτήτων και απόκτησης εναλλακτικών εισοδημάτων).

τη βελτίωση και οργάνωση του τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυση της απασχόλησης, την αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών παρέμβασης, τη συμβολή στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και την προβολή – προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών αυτών.

Τα μέτρα που χρηματοδοτεί το Ταμείο

Σκοπός της σύστασης του εν λόγω ταμείου είναι η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των εν δυνάμει δικαιούχων των μέτρων 121, 123Α, 311, 312 και 313Β του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007−2013, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας καθώς και των επενδύσεων που θα ενταχθούν για συγχρηματοδότηση στα εν λόγω μέτρα.

Για τη σύσταση του ταμείου και την άμεση ενίσχυση των ενεργειών και δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2007−2013, καταβάλλεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προς την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ ως άμεση χρηματοδοτική συνεισφορά μέσω δωρεάς, το συνολικό ποσό των 150.000.000 ευρώ σε μία δόση.

Η χρηματοδότηση του ταμείου θα γίνει με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), μέσω του ΠΑΑ και πιο συγκεκριμένα οι πιστώσεις θα προέρχονται από τα παρακάτω μέτρα με αρχικό ενδεικτικό προϋπολογισμό ως ακολούθως:

Μέτρο 121: 100.000.0000 € (αφορά τον εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων – δηλαδή τα σχέδια βελτίωσης)

Μέτρο 123Α: 30.000.0000 € (αφορά επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων)

Μέτρο 311: 3.000.0000 € (αφορά τη διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες)

Μέτρο 312: 3.000.0000 € (αφορά την στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων)

Μέτρο 313Β: 14.000.0000 € (αφορά την ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων)

Σημειώνεται πως η κατανομή της δημόσιας δαπάνης ανά μέτρο δύναται να τροποποιηθεί με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, εκκρεμεί υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει λεπτομέρειες της παρούσας και εφαρμοστικές οδηγίες

kritinea.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!