tromaktiko: Αμετακίνητοι από τις θέσεις τους πολίτες και κυβερνήτης στο Ουισκόνσιν

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Αμετακίνητοι από τις θέσεις τους πολίτες και κυβερνήτης στο Ουισκόνσιν



Δύο εβδομάδες κατάληψης στο κτίριο του Καπιτωλίου του Ουισκόνσιν έχουν συμπληρώσει πολίτες οι οποίοι αντιτίθεται στο νόμο που θα αφαιρέσει πολλά από τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, την ώρα που το σώμα παραμένει παράλυτο, αδυνατώντας να ψηφίσει λόγω έλλειψης απαρτίας.

Όπως αναφέρουν οι διαδηλωτές, θα παραμείνουν στο κτίριο μέχρι να πειστεί ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Σκοτ Γουόκερ να αποσύρει το νόμο. Χιλιάδες εξακολουθούν να συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο–το περασμένο Σάββατο μάλιστα έφτασαν τους 70.000 σε μία συγκέντρωση πρωτοφανή για τα αμερικανικά δεδομένα.

Ωστόσο τη Δευτέρα, η αστυνομία έσπευσε να απομακρύνει χωρίς βία από το κτίριο τους καταληψίες - διαδηλωτές οι οποίοι δεν παρεμπόδιζαν καθόλου τη λειτουργία του σώματος, αν και τη δυσκόλευαν λόγω του αριθμού τους. Οι Αρχές διευκρίνισαν ότι δεν θα γίνουν συλλήψεις αφού δεν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις αλλά δεν θα επιτρέπουν και σε άλλους να μπουν στο κτίριο μέχρι να φύγουν οι παραμένοντες.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο χρέος της πολιτείας που φτάνει τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την Τρίτη θα παρουσιάσει τα μέτρα στη Βουλή της πολιτείας και θα ανακοινώσει περικοπές ύψους ενός δισ. δολαρίων από την πολιτειακή βοήθεια προς τα σχολεία, την πρόνοια, την περίθαλψη και την αυτοδιοίκηση. Ακόμη θα ανακοινώσει αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν.

Η Βουλή της πολιτείας έχει εγκρίνει το νόμο αλλά η Γερουσία δεν μπορεί να συγκληθεί λόγω της σύσσωμης αποχώρησης των 14 Δημοκρατικών από την πολιτεία οι οποίοι φαίνεται ότι παραμένουν στο γειτονικό Ιλινόι. Το σώμα δεν σχηματίζει την απαιτούμενη απαρτία των 20 μελών (οι Ρεπουμπλικάνοι είναι 19) και δεν μπορεί να ψηφίσει. Σημειώνεται ότι η άνετη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων θα εξασφάλιζε την έγκριση του νόμου.

Οι δραματικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα που θα φέρει ο νόμος έχει ανοίξει το χορό και για άλλες πολιτείες, όπως το Οχάιο και την Ιντιάνα όπου επίσης έχουν σημειωθεί μικρότερης κλίμακας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Τα συνδικάτα εκφράζουν ευθέως την ανησυχία τους ότι ο νόμος υπονομεύει κεκτημένα δικαιώματα. Ανήσυχοι όμως είναι και οι Δημοκρατικοί - κατ'επέκταση και ο Λευκός Οίκος - που πιστεύουν ότι η υπερψήφιση παρόμοιων διατάξεων και μάλιστα σε πολιτείες από όπου αντλούν ψηφοφόρους θα επιφέρει πλήγμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

tanea.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!