tromaktiko: Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές



Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές
Μεγάλες απώλειες σημείωσαν στις συναλλαγές της Πέμπτης οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στον απόηχο της υποβάθμισης...
της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας και μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία σε Κίνα, ΗΠΑ και Γερμανία.
Ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,2% κλείνοντας στις 10.435,6 μονάδες μετά την ανακοίνωση της Moody΄s Investors Service για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα στο Aa2 από Aa1, με το outlook να είναι αρνητικό. Ο οίκος απέδωσε την υποβάθμιση στην πιθανή περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους λόγω των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου.
Από τον τραπεζικό κλάδο η BBVA SA υποχώρησε 1,7% ενώ η Banco Santander έχασε 1,4%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε σε ποσοστό 1,17% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 277,88 μονάδες. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε πτώση 0,86%.
Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,55% στις 5.845,29 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 υποχώρησε 0,96% στις 7.063,09 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο -0,75% και στις 3.963,99 μονάδες.
Ο ιταλικός MIB υποχώρησε 1,59% ο ελβετικός SMI σημείωσε πτώση 0,65%, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI σημείωσε μικρές απώλειες 0,15%.
Στη Ρωσία, ο δείκτης RTS ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ουσιαστικά αμετάβλητος, ενώ ο Micex έκλεισε στο -2,67%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE σημείωσε άνοδο 1,10%.
Στα μάκρο της ημέρας, με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 ετών αυξήθηκε σε ετήσια βάση η μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν λίγες ώρες πριν από την απόφαση για το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αποτελούν ένδειξη πως η οικονομία ενδέχεται να έχει ανακάμψει το πρώτο τρίμηνο του έτους μετά την απρόσμενη συρρίκνωση στο τέλος του 2010.
Στη Γερμανία, συρρικνώθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας τον Ιανουάριο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών εν μέσω αύξησης των εισαγωγών, σε μία ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξισορροπεί προς την εσωτερική ζήτηση. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε στα 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο από 19,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.
Τα αρνητικά στοιχεία από ΗΠΑ και Κίνα επιβάρυναν περαιτέρω το κλίμα.
Στις ΗΠΑ, τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία έδειξαν μεγάλη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ αρνητικά ήταν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας με τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να σημειώνουν αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Την ίδια στιγμή, έλλειμμα εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας απροσδόκητα το Φεβρουάριο, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 7,3 δισ. δολ., με τις εξαγωγές να αυξάνονται 2,4% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, που είναι η χαμηλότερη άνοδος από το 2009.

capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!