tromaktiko: Ναι Σαμαρά σε Τατούλη

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ναι Σαμαρά σε Τατούλη



Θετική απάντηση από το γραφείο του προέδρου της ΝΔ για συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Σε μια περίοδο εξαιρετικά μεγάλης πολιτικής ρευστότητας, που η εκλογολογία και η ανασχηματολογία...
, έχει επανέλθει στο καθημερινό προσκήνιο των Δελτίων των 8, είναι πασιφανές ότι οι νέες αιρετές περιφέρειες αποτελούν έναν πυλώνα σταθερότητας, ο οποίος συνεχίζει να επμνέει στους πολίτες την ελπίδα και την προσδοκία μιας καλύτερης προοπτικής. Μέσα σε αυτό το κλίμα, θετική έκπληξη προκάλεσε η άμεση απάντηση του προέδρου της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά, στην ανοικτή πρόσκληση που του απηύθυνε μέσω του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Γιώργου Πουλοκέφαλου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης. Κι αυτό, διότι αποδεικνύεται στην πράξη ότι πέρα από τις όποιες κομματικές αντιπαραθέσεις, που βρήκαν γόνιμο έδαφος κατά την προεκλογική περίοδο και εκφράστηκαν στην αντιμνημονιακή πολιτική, ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε αυτό το νέο και ιδιότυπο εγχείρημα που εκκίνησε από τον "ακομμάτιστο και άδολο πατριωτισμό" του κ. Πέτρου Τατούλη, όπως ο τελευταίος αναφέρει συχνά- πυκνά στο δημόσιο λόγο του. Άλλωστε, το πρώτο βήμα είχε γίνει προ ολίγων εβδομάδων στην Αθήνα, όπου οι δύο άνδρες χαιρετίσθηκαν στο "Τελευταίο Αντίο" στον εκλιπόντα Μιλτιάδη Έβερτ, ενώ από κανενός την προσοχή δεν διέλαθε και η θερμή συνομιλία Τατούλη - Παπανδρέου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστολή Πουλοκέφαλου σε Σαμαρά, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: "Έχοντας συναίσθηση των ιστορικών στιγμών που σαν χώρα ζούμε και με βαθιά την πίστη ότι η συναίνεση πρέπει σήμερα να είναι κινητήρια δύναμη δημιουργικότητας και όχι ψευδεπίγραφο άλλοθι, σας προσκαλούμε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα στην έδρα μας, την Τρίπολη, με θέματα προς διαβούλευση: Προτάσεις στρατηγικού σχεδιασμού περιφερειακής ανάπτυξης Πελοποννήσου- Η Πελοπόννησος ως νήσος της αειφορίας (περιβάλλον, χωροταξικός σχεδιασμός, διαχείριση υδάτων, διαχείριση στερεών αποβλήτων).Η ενεργός συμμετοχή σας θα είναι τιμητική για το θεσμό και εξαιρετικά εποικοδομητική στο δύσκολο εγχείρημα που έχουμε αναλάβει".

Η διαρροή για το "Ναι" του Σαμαρά στον Τατούλη προκάλεσε εσωτερικούς τριγμούς στα χαμηλά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ των νομών, των οποίων ωστόσο οι ανησυχίες έπεσαν πάνω στα τείχη των βουλευτών και άλλων παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος που γνωρίζουν καλά ότι οι σχέσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τον πυρήνα και των δύο κομμάτων εξουσίας είναι ίδια κι απαράλλαχτη από την αρχή αυτού του εγχειρήματος, ήτοι "στον θεσμό μαζί" - "στα κομματικά σας χώρια". Άλλωστε, είναι διακριτή πλέον και η προσωπική αγωνία όλων για το ανοικτό ενδεχόμενο των εκλογών. Όσο μάλιστα απομακρύνεται το ενδεχόμενο της λίστας, η αγωνία μεγαλώνει, διότι, όπως απέδειξαν και οι περιφερειακές εκλογές, το εκλογικό σώμα είναι πια μια μετακινούμενη αμμώδης μάζα, τις τάσεις της οποίας καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε η θετική απάντηση του προέδρου της ΝΔ και στους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ευχαριστήθηκαν εξαιρετικά με αυτήν την προοπτικη, αφού και η ουσιαστική συναίνεση εκκινεί με αυτόν τον τρόπο από την Πελοπόννησο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή, και συγκεκριμένα στην Ένωση Περιφερειαρχών, φαίνεται ότι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει πάρει επάνω του την διαφύλαξη και ενίσχυση του πολιτικού κύρους του νέου θεσμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην προσεχή εβδομάδα, οι Περιφερειάρχες θα συνυπογράψουν επιστολή, με την οποία ζητούν την οριοθέτηση των πολιτικών στοχεύσεων του καλλικρατικού θεσμού, προκειμένου να μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο για τον οποίο δεσμεύτηκε απέναντι στην ελληνική κοινωνία και να δώσει μια νέα υπαρκτή διέξοδο από την κρίση. με απλά λόγια, πώς θα συγκροτηθούν σε σώμα στα πρότυπα ενός υπουργικού συμβουλίου. Άλλωστε, προερχόμενος από την κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Τατούλης γνωρίζει καλά τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κεντρική εξουσία την "νομαρχιακή επαιτεία (ήταν κι ο ίδιος υπουργός)... Εξ αυτού και οι παραινέσεις του στην ΕνΠε με μόνιμη επωδό "δεν είμαστε νομάρχες", αλλά και οι εντολές του στους αντιπεριφερειάρχες του ότι δεν επικουρούν Νομάρχη, αλλά Περιφερειάρχη...Κι αυτό βέβαια, στην κατεύθυνση να διαφυλάξει και το δικό τους κύρος ως αντιπεριφερειάρχες και όχι ως αντινομάρχες, που ορισμένοι εμμένουν να τους αντιμετωπίζουν. Η ανάγκη αυτής της προστασίας έγινε απολύτως σαφής όταν ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας μετέβη στην Αθήνα προκειμένου να δει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και
τελικώς είδε τον ...διευθυντή του. Οπότε, τόσο σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο, όσο και σε διαπεριφερειακό επίπεδο, η ενδυνάμωση του θεσμού είναι πρώτης προτεραιότητας και η έλευση Σαμαρά στην Πελοπόννησο αποτελεί οπωσδήποτε σηματοδότη προς αυτήν την κατεύθυνση. Τουλάχιστον...


http://www.myarcadia.gr/?p=11371
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!