"Προσπάθεια κατάπνιξης κάθε διαφορετικής πολιτικής φωνής"
Οι Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ, μαχητικοί δημοσιογράφοι γνωστοί για την κριτική που ασκούν στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ανακριτή και των δικαστών, τονίζει το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝTV.
Μία ομάδα δημοσιογράφων πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το δικαστικό μέγαρο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψή τους.
Οι δύο δημοσιογράφοι συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα των δέκα ατόμων που συνελήφθησαν την Πέμπτη κατά τη νέα επιχείρηση των αρχών στα πλαίσια των ερευνών για την πολιτική μηχανορραφία που είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και την πρόκληση στρατιωτικού καθεστώτος.
Δύο από τους υπόπτους έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι έξι θα οδηγηθούν μέχρι τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει εάν θα αφεθούν ελεύθεροι, ή θα διατάξει την κράτησή τους.
Η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του Τύπου διαβλέπει σε τούτην την επιχείρηση, που από την απαρχή της υπόθεσης, το 2007, έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, ως μία παρατεταμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπνίξει κάθε διαφορετική πολιτική φωνή.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε αποκλειστική του δήλωση που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" κάνει λόγο για "εξελίξεις που δεν είναι αρεστές για τη δημόσια συνείδηση" και παρατηρεί: "Η κατάσταση αυτή σκιάζει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Τουρκία, την οποία εκτιμά όλος ο κόσμος. Ανησυχώ γι' αυτό". Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλ, "οι εισαγγελείς και τα δικαστήρια θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά καθώς ασκούνε τα καθήκοντά τους και να συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν θα πλήττει το δίκαιο και την τιμή των ανθρώπων και των θεσμών".
Δυσαρέσκεια εξέφρασε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν ο οποίος δήλωσε ότι "σε μία περίοδο που συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η Τουρκία γίνεται αντικείμενο συζητήσεων λόγω της σύλληψης δημοσιογράφων". Ωστόσο ο Σαχίν είπε πως "δεν γνωρίζουμε ακόμη για ποιο λόγο κατηγορούνται οι δημοσιογράφοι".
ΑΠΕ-ΜΠΕ