Οι κάτοικοι της Ζαουίγια, που βρίσκεται 54 χλμ δυτικά της Τρίπολης και είναι η πιο κοντινή πόλη στην πρωτεύουσα που έχει πέσει στα χέρια των ανταρτών, γιορτάζουν στους δρόμους μοιράζοντας γλυκά επειδή κατάφεραν να απωθήσουν επίθεση των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι.
Εξαπολύοντας σφοδρή αντεπίθεση όμως, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει περιοχές κοντά στο προπύργιό τους, την πρωτεύουσα.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει τους λίβυους αντάρτες που αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι _ υπονοώντας ότι δεν αποκλείεται και να τους οπλίσει.
Αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές μονάδες παίρνουν θέση στη Μεσόγειο για την περίπτωση στρατιωτικής ή ανθρωπιστικής επέμβασης. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι προετοιμάζονται για ενδεχόμενα κυρίως ανθρωπιστικής φύσης όμως πρόσθεσε ότι «δεν αφαιρούμε καμία επιλογή από το τραπέζι». Είπε επίσης ότι το στενό περιβάλλον του Καντάφι πρέπει «να το σκεφτεί διπλά» αν θα συνεχίσει να τον υποστηρίζει.
Παράλληλα άρχισε ο σχεδιασμός της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ώστε οι δυνάμεις του Καντάφι να σταματήσουν να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των ανταρτών και να φέρνουν αεροπορικώς μισθοφόρους στη χώρα.
Η επιβολή μιας τέτοιας ζώνης έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στο παρελθόν πάνω από το Βόρειο Ιράκ και τη Βοσνία. Πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να εξουδετερωθεί η αεράμυνα της χώρας και όχι για μια απλή έκδοση απαγόρευσης πτήσεων.
Ομως ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «περιττή» την επιβολή ορίων στον λιβυκό εναέριο χώρο και πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το περασμένο σαββατοκύριακο.
Η συμφωνία της Ρωσίας στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι απαραίτητη διότι είναι ένα από τα πέντε μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο.
tovima.gr