Αν η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στην Τουρκία εξαρτιόταν από την Ευρωπαϊκή Ενωση... «το έργο δεν θα γινόταν ποτέ» δήλωσε στο «Βήμα» πρόσωπο της ομάδας πυρηνικών ειδικών του επιτρόπου Γκίντερ Οτινγκερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η Ε.Ε. «ουδέποτε ήταν θιασώτης της πυρηνικής ενέργειας» αλλά μετά των «συγκλονιστικών διαστάσεων» δυστύχημα στην Ιαπωνία ακόμη και εκείνοι που έδειχναν ενδιαφέρον να αντικαταστήσουν τις καθιερωμένες πηγές ενέργειας έχουν μεταβάλει γνώμη, πρόσθεσε. Μεταξύ αυτών των χωρών ανέφερε την Φινλανδία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.
Η (συμβολικά) αρνητική στάση της Ε.Ε. για τον τουρκικό αντιδραστήρα δεν πρόκειται να εμποδίσει την κατασκευή του, έστω και αν η Ελλάδα και άλλες χώρες κινητοποιήσουν διεθνείς και άλλους οργανισμούς, προσθέτουν αξιωματούχοι της Κομισιόν και συνεργάτες του κ. Οτινγκερμ του γερμανού επιτρόπου σε θέματα ενέργειας. Το λόμπι της «πυρηνικής ενεργειακής λύσης» είναι πανίσχυρο ακόμη και στις Βρυξέλλες, παραδέχονται. Πρόκειται για «μπίζνες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» που ενδιαφέρει μια ντουζίνα βιομηχανικών κρατών, ιδιαίτερα τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Αμερική, προσθέτουν και αναφέρουν μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση. Ο γάλλος υπουργός Ενέργειας Ερίκ Μπεσόν διαμαρτυρήθηκε δημόσια την περασμένη εβδομάδα στον επίτροπο Οτινγκερ επειδή εκείνος ονόμασε το πυρηνικό δυστύχημα της Ιαπωνίας «αποκαλυπτική καταστροφή». Κατά τη γνώμη, επρόκειτο για «υπερβολή» η οποία ήταν πιθανόν να είχε «σημαντικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες» σε μια σειρά χώρες.
Στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, συζήτησαν τα προβλήματα που δημιουργεί η πυρηνική ενέργεια – όχι μόνο υπό το πρίσμα της καταστροφής στην Ιαπωνία – υπουργοί και ειδικοί της Ε.Ε. και τα μεγάλα ξενοδοχεία βελγικής πρωτεύουσας είχαν κατακλυστεί από εκπροσώπους διαφόρων μεγάλων εταιριών και επιχειρήσεων που ασχολούνται, άμεσα είτε έμμεσα, με την πυρηνική ενέργεια. Στέλεχος αμερικανικού χρηματιστικού γραφείου πληροφορούσε προχθές μια ομάδα ευρωπαίων δημοσιογράφων ότι σε περίπτωση που η Κίνα αδρανοποιήσει για ένα διάστημα μόνο τις συμφωνίες που έχει κλείσει με πέντε ξένες χώρες για την κατασκευή «μιας σειράς αντιδραστήρων» οι διεθνείς αγορές «θα αισθανθούν ένα χρηματοπιστωτικό τσουνάμι» και οι οικονομίες των ενδιαφερομένων χωρών μια «καθίζηση έξι ως δεκαοκτώ μηνών». Ο ίδιος εξέφρασε φόβους ότι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης οι οποίες «ερωτοτροπούν από καιρό» για να αποκτήσουν πυρηνικούς αντιδραστήρες ίσως αλλάξουν τώρα γνώμη, υπό την «ψυχολογική πίεση» του δυστυχήματος στην Ιαπωνία.
Εικοσιτρία στελέχη της έστειλε η αμερικανική General Electric για λόμπι στις Βρυξέλλες και αξιωματούχοι της γαλλικής Reboton, στο ξενοδοχείο Meridien, βεβαίωνε προχθές μερικούς δημοσιογράφους ότι είχε «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση επί τους θέματος» με (ανταγωνιστές) Ρώσους, με (πιθανούς) πελάτες Τσέχους και με (πρόθυμους) χρηματιστές της Φραγκφούρτης. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η καταστροφή στην Ιαπωνία οφείλεται στον σεισμό. Δεν οφείλεται σε τεχνική ατέλεια είτε σε κάποια υβριδική παθογένεια (sic) των πυρηνικών εγκαταστάσεων», έλεγε και ξαναέλεγε ο άνθρωπος επιμένοντας ότι «η πυρηνική ενέργεια είναι η πιο καθαρή, η πιο φιλική στον άνθρωπο» ενέργεια. Εκείνο που απέφευγε να πει ήταν ότι η Γαλλία κατασκευάζει αυτή τη στιγμή τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες - ένα για την Φινλανδία και δύο για την Κίνα - και ότι έχει παραγγελίες για πέντε ως έξι ακόμη, τους δύο για την Κίνα. Οι ρώσοι λομπίστες δεν ήταν ευδιάκριτοι στις Βρυξέλλες. Αλλωστε κλείνουν τις σχετικές δουλειές με διακρατικές συμφωνίες. Εκείνο που φάνηκε να τους απασχολεί ήταν η φημολογία ότι υστερούν τεχνολογικά οι ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρες. Η φήμη αυτή κυκλοφόρησε ακόμη και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. όπως ενημέρωσαν – με άφθονα αρνητικά υπονοούμενα – τους δημοσιογράφους διπλωμάτες από χώρες της Βαλτικής. Αντίθετα, οι τούρκοι συνάδελφοί τους δεν είχαν τίποτε να προσάψουν στη ρωσική πυρηνική τεχνολογία. Απαντώντας, τηλεφωνικά σε ερώτηση του «Βήματος» (ανώνυμο) πρόσωπο της τουρκικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, βεβαίωσε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» (και επέμεινε να τονιστεί αυτό) ότι η χώρα του «οπωσδήποτε θα προχωρήσει στη συνεργασία με τη Ρωσία στο πυρηνικό ενεργειακό της πρόγραμμα». Και άλλες ευρωπαϊκές πηγές, περιλαμβανομένων και ελληνικών, πιστεύουν ότι πραγματικά θα συμβεί αυτό, αφού «ο πυρηνικός αντιδραστήρας είναι μέρος ενός πακέτου, το μόνο νόμισμα που διαθέτει (η Ρωσία) αυτή τη στιγμή για να αγοράσει (τουρκικά) προϊόντα»
tovima.gr