tromaktiko: Αποκαλυπτική είδηση - Πόρισμα φακέλου της Κύπρου

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αποκαλυπτική είδηση - Πόρισμα φακέλου της Κύπρου



Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με 32 ψήφους υπέρ και 15 κατά, ενέκρινε απόφαση για το Φάκελο της Κύπρου.

Υπερ ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, το ΚΣ ΕΔΕΚ και ο Βουλευτής των Οικολόγων και εναντίον οι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης ζήτησε αναβολή στην ψηφοφορία για την έγκριση απόφασης ώστε να επιχειρηθεί η επίτευξη ομόφωνης έγκρισης του σχεδίου απόφασης, την οποία απέσυρε μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι για το κόμμα του δεν τίθεται θέμα τροποποίησης της παραγράφου με την οποία υιοθετείται το περιεχόμενο του πορίσματος.

Αντέδρασε ο Ρίκκος

Ο Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου, δηλώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα εγκρίνει το πόρισμα για λόγους ουσίας και διαδικασίας, διατύπωσε τη θέση ότι – παραδειγματιζόμενοι από την παρεμβολή του ξένου παράγοντα στην κυπριακή τραγωδία, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα – η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη συνείδηση του κυπριακού λαού είναι φθαρμένη και κουρασμένη έννοια, με ρατσιστικές και διχαστικές ιδέες και επιβάλλεται να υιοθετήσουμε μια νέα στρατηγική και αντίληψη για να διεκδικήσουμε ότι δικαιούται ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Πρόσθεσε πως η πολιτική προίκα της διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφος, η παραμονή των 50.000 εποίκων, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού στον Γεώργιο Γρίβα, είπε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί την έκφραση ολετήρας και τις εκφράσεις κατά αυτών που παρίστανται στο μνημόσυνο του.

«Για να καταλαμβάνουν κάποιοι τα έδρανα της Βουλής, κάποιοι – μεταξύ αυτών και νέα παιδιά – αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν», είπε ο κ. Ερωτοκρίτου, προσθέτοντας πως κομβικό σημείο για το ΕΥΡΩΚΟ είναι το γεγονός ότι από το πόρισμα αναδύεται η ιδέα ότι όσοι υποστήριξαν την ενωτική παράταξη και δεν συμμετείχαν σε υψηλά αξιώματα ήταν πολιτικώς ηλίθιοι. Η ένωση σαν πολιτική διακήρυξη, συνέχισε, ήταν διαχρονική την οποία διατήρησε και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ και στις εκλογές του 1968.

Παρατηρώντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1960, ο κ. Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε γιατί να διαγράφεται η επταετία 1960 -67 από το ρόλο της Επιτροπής να μελετήσει τα πολιτικά γεγονότα της εποχής, και γιατί να εξαιρεί γεγονότα όπως αυτά της Κοφίνου.

Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία όσων μετείχαν στην Επιτροπή καθοδήγησαν σε ευρήματα και κάποιοι φρόντισαν να κόψουν το ΕΥΡΩΚΟ από τη συμμετοχή στην Επιτροπή. Είπε ακόμα ότι δεν συμφωνεί με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιστημονική τεκμηρίωση και τη συνεργασία με τον Ρολάνδο Κατσιαούνη.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ακόμα ότι ο Προϋπολογισμός της Επιτροπής δεν δαπανήθηκε κατά τρόπο διαφανή, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα στην αντικειμενικότητα της Επιτροπής και παρατήρησε ότι η συρραφή της ιστορίας από πολιτικούς που έζησαν τα γεγονότα δεν τεκμηριώνει με αντικειμενικότητα.

«Κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτά που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν», είπε και καταλήγοντας ανέφερε ότι το πόρισμα πάσχει καθώς επιλεκτικά λαμβάνει τα κομμάτια που συμφέρουν.

Σημειώνεται ότι σε κάποιο στάδιο της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής προσήλθε στην αίθουσα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)
http://www.mavroprovato.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!