tromaktiko: Λάρνακα: Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες στη Ξυλοφάγου

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Λάρνακα: Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες στη Ξυλοφάγου



Ανεμοστρόβιλος που έπληξε σήμερα τα ξημερώματα την περιοχή Ξυλοφάγου - Ορμήδειας, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές κυρίως σε θερμοκήπια και καλλιέργειες, με τις ζημιές να υπολογίζονται γύρω στις 15 χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τους γεωργούς που πλήγηκαν, μερικά μόλις λεπτά ήταν αρκετά για να ισοπεδώσει ο ανεμοστρόβιλος όσα θερμοκήπια βρέθηκαν στο πέρασμα του. Ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος ο οποίος συνοδευόταν από χαλάζι, ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση, έπληξε την περιοχή μεταξύ των χωριών Ξυλοφάγου και Ορμήδειας γύρω στις τρεις το πρωί.

Μια οικογενειακή επιχείρηση διαλύθηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά, με το κόστος της καταστροφής, όπως δήλωσαν οι παραγωγοί, να ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, ενώ οι ζημιές στις καλλιέργειες που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά ακόμα δεν έχουν καθοριστεί. Εξάλλου, ένα τεράστιο σύστημα από 15 καμάρες θερμοκηπίου, καλυμμένες με πλαστικό, μετατράπηκε σε άμορφη μάζα, αφήνοντας εκτεθειμένη στον παγετό την παραγωγή από φασόλια και ντομάτες που μόλις είχαν φυτρώσει.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς της περιοχής που πλήγηκε, δεν έζησαν πότε ξανά στο παρελθόν παρόμοιας έντασης θεομηνία, αφού όπως είπαν, υπήρχε αρκετό χαλάζι, δυνατός αέρας και έντονη βροχόπτωση, που συνοδεύονταν από αστραπές και βροντές.

Τα θερμοκήπια που υπέστησαν ζημιές δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης και οι γεωργοί κάλεσαν την Πολιτεία να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου που για ακόμα μία φορά χτυπήθηκε από τον άσχημο καιρό.

Λόγω των σφοδρών ανέμων, ζημιές υπέστησαν και φυτείες πατατών, ενώ δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς δεν υπήρξαν κλήσεις για άντληση νερών από πλημμυρισμένα υπόγεια και δρόμους.
Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!